• Business

    Τηλεπικοινωνίες: Η μάχη των παρόχων για το 5G

    Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) - Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova) - Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone)

    Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) – Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova) – Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone)


    Δυνατά έχουν μπει πλέον στη μάχη του 5G οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, κάνοντας προσπάθειες να αναπτυχθούν σε αυτόν το τομέα, ενώ ταυτόχρονα με τα κενά στην οπτική ίνα να είναι μεγάλα, ψάχνουν μέσα από το 5G να «κλείσουν» αυτές τις τρύπες.

    Το ενδιαφέρον για τα 5G δίκτυα αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια και σύντομα θα υπάρξουν νέες υπηρεσίες και εφαρμογές. Τα δίκτυα 5G μπορούν να παρέχουν υπερύψηλες ταχύτητες ακόμα και σε «λευκές περιοχές», με σταθερή απόδοση σήματος και μπορούν να αποτελέσουν ιδανική λύση για μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου υπάρχουν αρκετές απομονωμένες περιοχές που δεν υπάρχουν διαθέσιμες ενσύρματες υπηρεσίες ή είναι χαμηλές οι ταχύτητες των υφιστάμενων δικτύων.

    Οι πάροχοι, έχουν ανακοινώσει επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων και φυσικά μέσα σε αυτό συγκαταλέγεται και η ανάπτυξη των δικτύων 5G.

    5G στο σπίτι

    Πριν λίγες ημέρες η Nova ανακοίνωσε ότι μπαίνει σε νέα τεχνολογία, αυτή του Nova 5G Home Internet, που πρόκειται για μια υπηρεσία που περιλαμβάνει ένα ειδικό router που υποστηρίζει σύνδεση WiFi 6, αλλά η σύνδεση γίνεται μέσω του δικτύου 5G.

    Ο πάροχος προσφέρει τη συγκεκριμένη υπηρεσία με 26 ευρώ το μήνα, προσφέροντας πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ταχύτητες έως 100Mbps, καθώς και απεριόριστες κλήσεις σε σταθερά και κινητά δίκτυα. Επιπλέον, οι πελάτες μπορούν να το συνδυάσουν με την συνδρομητική πλατφόρμα της EON. Το 5G Home Internet σε συνδυασμό με την EON ξεκινά από τα 32 ευρώ το μήνα.

    Η Cosmote ωστόσο είναι η πρώτη που έφερε αυτή την υπηρεσία πριν τρία, με το Double Play SIM Unlimited 5G. Έχει κόστος 49,90 ευρώ το μήνα και εκτός από τα απεριόριστα λεπτά ομιλίας σε σταθερά και κινητά προσφέρει ταχύτητες που φτάνουν έως και τα 3,5 Gbps. Ωστόσο έχει περιορισμό ταχύτητας, καθώς μετά την κατανάλωση 400GB σε πλήρη ταχύτητα, ισχύει απεριόριστη χρήση internet με μειωμένη ταχύτητα έως 15Μbps.

    Από την άλλη η Vodafone δεν έχει βγάλει ακόμα μια τέτοια υπηρεσία με 5G, ωστόσο όπως αναφέρουν πληροφορίες, ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να λανσάρει κάτι παρόμοιο με τους άλλους δύο.

    Η Vodafone προσφέρει μέχρι σήμερα το Giga WiFi Home Unlimited με τιμή 22,95 ευρώ το μήνα. Το πακέτο τρέχει με δίκτυο 4G+ με ταχύτητες έως 150 Mbps, αλλά με περιορισμό ταχύτητας καθώς μετά την κατανάλωση 300GB σε πλήρη ταχύτητα, ισχύει απεριόριστη χρήση ίντερνετ με μειωμένη ταχύτητα έως 12Μbps.

    Το 5G Stand Alone

    H Cosmote ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την εμπορική διάθεση του δικτύου Cosmote 5G+.

    Αυτή είναι η επωνυμία του δικτύου της Cosmote που βασίζεται στην τεχνολογία 5G Stand-Alone (SA). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 5G SA χαρακτηρίζεται και ως το πραγματικό 5G, δεδομένου ότι προσφέρει πολύ υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων (άνω του 1 Gbps), χαμηλότερη απόκριση και τη δυνατότητα για το αποκαλούμενο network slicing που ανοίγει το δρόμο για μία σειρά από καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες.

    Σύμφωνα με την Cosmote, η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου Cosmote 5G+ βρίσκεται ήδη στο 50% και θα επεκταθεί σε ακόμη περισσότερες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να φτάσει το 60% έως το τέλος του 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΤΕ-Vodafone: Το στοίχημα για το 2024 σε οπτικές ίνες και δίκτυα 5G

    Τηλεπικοινωνίες: Ένα βήμα πιο κοντά για εκπτώσεις στις τιμές οπτικής ίνας

    Τσαμάζ: Εστιάζουμε στην εμπειρία του πελάτη – Τι είπε για ανταγωνισμό, ICT, οπτικές ίνες και το μέλλον του ΟΤΕ



    ΣΧΟΛΙΑ