Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ), Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova), Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone)
Περιεχόμενα
Με μόλις δύο ημέρες να απομένουν για τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης που διενεργεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και αφορά στην τιμαριθμική αναπροσαρμογή στα συμβόλαια τηλεφωνίας, πάροχοι, αλλά και καταναλωτές αναμένουν με ενδιαφέρον την… ετυμηγορία.
Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι «παραπονιούνται» για τα υψηλά κόστη σε ενέργεια, αλλά και υλικά, λέγοντας ότι θα πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός και οι αυξήσεις να μετακυληστούν και στους καταναλωτές.
Το ζήτημα που ουσιαστικά τίθεται στη δημόσια διαβούλευση, είναι η αύξηση στα συμβόλαια, τόσο στα υπάρχοντα όσο και στα νέα, να γίνεται ανάλογα με την τιμή του πληθωρισμού που θα ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ κάθε χρόνο.
Για το 2022 ο ετήσιος μέσος όρος του μηνιαίου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τις επικοινωνίες σημείωσε αρνητική μεταβολή 2,44%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο για το 2021, ενώ το σύνολο των υπηρεσιών και αγαθών του ΔΤΚ για το 2022 παρουσίασε μέση αύξηση 9,65%. Κάτι που σημαίνει ότι εφόσον ισχύσει ο κανονισμός, οι τιμές μπορεί να αυξηθούν μέχρι και αυτό το ποσοστό.
Αν τελικά ισχύσει ο νέος κανονισμός, κάτι που πηγές της αγοράς θεωρούν βέβαιο, αυτό που θα αλλάξει είναι ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αυξήσουν τις τιμές των συμβολαίων τους, κάτι που μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν μπορούσαν να κάνουν.
Όπως είπε πρόσφατα ο πρόεδρος και CEO της Vodafone Ελλάδος Χάρης Μπρουμίδης, η αύξηση στα συμβόλαια θα είναι περίπου 2,5-3 ευρώ, κάτι που «θα δυσαρεστήσει τους καταναλωτές, ωστόσο η αύξηση δεν είναι πολύ μεγάλη».
Πώς θα προβλέπεται η ρήτρα
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, θέτει σε συζήτηση την τροποποίηση του Κανονισμού Γενικών Αδειών αναφορικά με την παροχή δυνατότητας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στις συμβάσεις τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών των παρόχων, λόγω υπερβολικής και άνω του φυσιολογικού ρυθμού αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), όπως καταγράφεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Οι πάροχοι αναφέρουν ότι τα κόστη είναι ιδιαίτερα αυξημένα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν εύκολα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, όπως οι επενδύσεις σε οπτική ίνα και δίκτυα 5G.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται και στο κείμενο της διαβούλευσης, έχει αυξηθεί το κόστος ρευματοδότησης δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών βάσης του δικτύου πρόσβασης κινητής τηλεφωνίας, των κόμβων του δικτύου σταθερής, των συνεγκαταστάσεων, των Data centers, καθώς και των κτιρίων γραφείων των παρόχων, από 21% έως 43%.
Επίσης έχει αυξηθεί το κόστος προμήθειας του εξοπλισμού τελικών χρηστών σταθερής, έως 19%, αλλά και το κόστος ανάπτυξης δικτύου, σε υπηρεσίες εγκατάστασης οπτικών ινών και εξοπλισμών σε σταθμούς βάσης, όπως επίσης σε χρεώσεις από συνεργαζόμενες εταιρείες υπηρεσιών πληροφορικής, έως 6%.
Έτσι εφόσον αλλάξει ο κανονισμός, η ρήτρα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής θα υπολογίζεται βάσει του πληθωρισμού του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, όπως αυτός ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ ως Δείκτης Τιμών Καταναλωτή.
Τον Μάιο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,1%, και αναμένεται να δούμε πόσο θα «κλείσει» για όλο το 2023. Και με βάση αυτό, θα μπορεί να γίνει και η αντίστοιχη αύξηση.
Αυτή η αύξηση δύναται να εφαρμόζεται μία φορά το χρόνο, μετά την οριστικοποίηση του ετήσιου πληθωρισμού του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, ενώ απαγορεύεται η ενεργοποίηση της ρήτρας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής πριν την πάροδο τριών (3) μηνών από την σύναψη του συμβολαίου.
Αντιδρούν οι καταναλωτές
«Οι Έλληνες καταναλωτές είναι οι μόνοι στην Ευρώπη οι οποίοι πληρώνουν τέλος κινητής τηλεφωνίας ακόμα και στις συνδέσεις ίντερνετ και τώρα συζητούν πάλι για νέες αυξήσεις;» είναι μερικές από τις αντιδράσεις που διατυπώνουν καταναλωτές στο mononews.
Επίσης όπως μας λένε, «θα πρέπει να βελτιωθούν πολλά, όπως η ταχύτητα του internet, καλύτερο σήμα, ιδιαίτερα στην επαρχία, και μετά να μιλάμε για αυξήσεις».
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι ταχύτητες λήψης των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων έφτασαν τα 45,41 Mbps στο download, κατατάσσοντας τη χώρα στην 93η θέση διεθνώς.
Διαβάστε επίσης:
Μπρουμίδης (Vodafone): Έρχονται αυξήσεις τιμών στα συμβόλαια τηλεφωνίας
Πώς μοιράζεται η πίτα στη συνδρομητική τηλεόραση