• Business

    Τηλεπικοινωνίες: Ένα βήμα πιο κοντά για εκπτώσεις στις τιμές οπτικής ίνας

    Ο CEO του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο CEO της NOVA, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος και ο Πρόεδρος και CEO της Vodafone Ελλάδος, Χάρης Μπρουμίδης

    Ο CEO του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο CEO της NOVA, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος και ο Πρόεδρος και CEO της Vodafone Ελλάδος, Χάρης Μπρουμίδης


    Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση και σωρεία αιτημάτων που κατατέθηκαν, η πρόταση του ΟΤΕ για εκπτώσεις στις τιμές χονδρικής έως και 28% πήρε τελικά το πράσινο φως από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και έχει πάρει το δρόμο για τη Κομισιόν.

    Υπενθυμίζεται, ότι η πρόταση του ΟΤΕ είχε γίνει πολλούς μήνες πριν, ωστόσο είχε «κολλήσει» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς υπήρχε όρος για πέναλτι σε περίπτωση που κάποιος από τους παρόχους (π.χ Nova, Vodafone, ΔΕΗ, Inalan) δεν πιάσει συγκεκριμένους στόχους.

    Έτσι, ο ΟΤΕ προχώρησε και σε δεύτερη πρόταση, στην οποία όμως αφαιρέθηκε ο όρος για το πέναλτι. Η πρόταση κατατέθηκε στην ΕΕΤΤ, και ακολούθησε δημόσια διαβούλευση, η οποία ολοκληρώθηκε και πλέον είναι στα χέρια της Κομισιόν να δώσει το οριστικό «πράσινο φως», κάτι που αναμένεται να γίνει αρχές φθινοπώρου.

    Η πρόταση του ΟΤΕ που αναμένεται να υιοθετήσει η ΕΕΤΤ είναι για αμοιβαίες εκπτώσεις όγκου στις τιμές χονδρικής οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι έως και 28% προκειμένου να προχωρήσουν γρηγορότερα οι επενδύσεις σε FTTH.

    Η διείσδυση στην οπτική ίνα προχωράει με σχετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς ωστόσο η ζήτηση παραμένει χαμηλή. Μάλιστα πριν λίγους μήνες, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν με τους παρόχους, τους ζήτησαν να προχωρήσουν πολύ γρηγορότερα τις επενδύσεις, να…ξεκολλήσουν ζητήματα που είχαν κολλήσει για οποιονδήποτε λόγο και να υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση.

    Μειώσεις στις τιμές – Τι ορίζει η πρόταση

    Οι εκπτώσεις που προτείνονται, θα μπορούν να μετακυλήσουν και στον καταναλωτή, καθώς θα οδηγούσε σε χαμηλότερες τιμές στα πακέτα σταθερής και internet των ΟΤΕ-Nova-Vodafone.

    Πηγές μάλιστα τονίζουν ότι αυτή η πρόταση είναι προς το συμφέρον όλων των παικτών της της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

    Η πρόταση αυτή συμφέρει όλους τους παρόχους και κυρίως της Nova και τη Vodafone οι οποίες νοικιάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό γραμμές Fiber to the Home σε χονδρική. Ενώ παράλληλα με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους τους ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν και φθηνότερα τιμολόγια λιανικής.

    Η νέα πρόταση ορίζει συγκεκριμένη εκπτωτική πολιτική κατ’ έτος ενόσω αυξάνουν και οι γραμμές FTTH του Οργανισμού, προδιαγράφοντας με τον τρόπο αυτό ευκρινώς και το χρονοδιάγραμμα του ΟΤΕ για την ανάπτυξη του FTTH.

    Ο ΟΤΕ παρέχει εκπτώσεις αναλόγως του πλήθους των ενεργών συνδέσεων οπτικής ίνας στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους. Η εκπτωτική πολιτική αφορά τα έτη 2024 έως 2028. Εντός του 2028 ο ΟΤΕ διατηρεί το δικαίωμα να προτείνει νέα εκπτωτική πολιτική κατόπιν έγκρισης της ΕΕΤΤ, εφόσον απαιτείται.

    Σε περίπτωση που o πάροχος δεν επιθυμεί τη νέα εκπτωτική πολιτική, δύναται να παραταθεί η ισχύς της παρούσας έως 2 έτη με τους ίδιους όρους και την κλίμακα αριθμού συνδέσεων που ισχύει για το τελευταίο έτος, άλλως ο ΠΑΡΟΧΟΣ θα τιμολογείται με βάση τον τιμοκατάλογο υπηρεσιών VPU FTTH που θα ισχύει εκείνη την χρονική περίοδο.

    Το 2024 οι υπηρεσίες FTTH ΟΤΕ είναι εμπορικά διαθέσιμες σε 1,33 εκατομμύρια συνδρομητές (γραμμές πρόσβασης εμπορικά διαθέσιμες στο τέλος του 2023). Ο ΟΤΕ για το έτος 2024 προσφέρει εκπτώσεις βάσει του όγκου των ενεργών συνδέσεων VPU FTTH.

    Το 2025 οι υπηρεσίες FTTH του ΟΤΕ εκτιμάται ότι θα είναι εμπορικά διαθέσιμες σε 1,68 εκατομμύρια συνδρομητές (γραμμές πρόσβασης εμπορικά διαθέσιμες στο τέλος του 2024).

    Το 2026 οι υπηρεσίες FTTH ΟΤΕ εκτιμάται ότι θα είναι εμπορικά διαθέσιμες σε 2 εκατομμύρια συνδρομητές (γραμμές πρόσβασης εμπορικά διαθέσιμες στο τέλος του 2025).

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΤΕ: Στις 28 Ιουνίου η ΓΣ για διανομή κερδών και την ακύρωση ιδίων μετοχών

    Τσαμάζ: Εστιάζουμε στην εμπειρία του πελάτη – Τι είπε για ανταγωνισμό, ICT, οπτικές ίνες και το μέλλον του ΟΤΕ

    ΟΤΕ: Νέος μνηστήρας για την Telekom Romania



    ΣΧΟΛΙΑ