ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς προχωράει το business plan στις τηλεπικοινωνίες η ΔΕΗ, έχοντας βάλει ήδη τον πήχη πολύ ψηλά, γεγονός που δημιουργεί όπως σχολιάζει η αγορά… αμηχανία στους υπόλοιπους τρεις παρόχους.
Την Τρίτη η ΔΕΗ στην έκθεσή της για τη χρήση του 2023, ανακοίνωσε ότι η οπτική της ίνα έχει φτάσει ήδη σε 185.000 νοικοκυριά, ενώ σκοπός είναι μέχρι τέλος του έτους το Fiber to the Home να έχει φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Όπως είπε ο κ. Γιώργος Στάσσης στους αναλυτές, στόχος για το 2025 είναι 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά ενώ προβλέπεται και η ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου οπτικών ινών, μέσω της υφιστάμενης υποδομής του ΔΕΔΔΗΕ, στον οποίο η ΔΕΗ κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου.
Παράλληλα η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι μέχρι το 2028 η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα έχει περί το 1 εκατ. συνδρομητές, δυνατότητα κάλυψης περίπου 3 εκατ. νοικοκυριών, έσοδα 120 εκατ. ευρώ και EBITDA 100 εκατ. ευρώ.
Πηγές της αγοράς, σχολιάζοντας αυτό το… μπάσιμο της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, τόνισαν ότι αυτή η εκθετική αύξηση του δικτύου της, σε συνδυασμό με το ύψος των επενδύσεων στην οπτική ίνα, που φτάνει τα 680 εκατ. ευρώ, αλλά και το «χαρτί» που διαθέτει με τα εναέρια δίκτυα, που συνεπάγεται με χαμηλότερο κόστος, δίνει στην εταιρεία του Γιώργου Στάσση συγκριτικό πλεονέκτημα και εκτοξεύει το ενδιαφέρον και τον ανταγωνισμό στα ύψη.
Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι στις περιοχές που θα αναπτύξει τηλεπικοινωνιακό δίκτυο η ΔΕΗ, θα συναντήσει ακόμα τουλάχιστον ένα «ανταγωνιστή» εκ των ΟΤΕ, Vodafone, Nova, γεγονός που, σύμφωνα με πηγές, θα ευνοήσει τον ανταγωνισμό και τη διείσδυση του FTTH.
Βέβαια το overbuilt είναι κάτι που τόσο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και οι πάροχοι δεν το… εγκρίνουν. Καθώς το μεγάλο στοίχημα παραμένει κοινό και αυτό είναι να αποκτήσει η χώρα όσο τον δυνατόν πιο σύντομα δίκτυα οπτικών ινών με υπερυψηλές ταχύτητες.
Η μάχη, οι διαφορές και τα οφέλη
Η ΔΕΗ αν και μπήκε αργότερα στο παιχνίδι των τηλεπικοινωνιών και έχει μέχρι στιγμής το μικρότερο δίκτυο οπτικών ινών, αναμένεται τα επόμενα χρόνια να… κοντράρει στα ίσια τους άλλους τρεις. Πράγμα που γίνεται ξεκάθαρο βλέποντας κανείς τους στόχους που έχουν θέσει οι εταιρείες για την επόμενη τετραετία.
Ο ΟΤΕ που κρατά γερά τα ηνία της αγοράς, έχει σύμφωνα με τα στοιχεία δίκτυο FTTH σε 1,33 εκατ. νοικοκυριά, στοχεύει να φτάσει περίπου 1,8 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2024 και μέχρι το 2027 ο πήχης που έχει τεθεί είναι τα 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις με υποδομή FTTH.
Η ΔΕΗ αν και ο πήχης για το 2024 έχει τεθεί σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον ΟΤΕ – πράγμα απολύτως λογικό-, καθώς σύμφωνα με όσα έχει πει ο Γιώργος Στάσσης, η διείσδυση αναμένεται να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά το τέλος του έτους, ωστόσο σε βάθος πενταετίας, ο στόχος είναι ο ίδιος που είχε θέσει ο ΟΤΕ πριν περίπου δύο χρόνια. Δηλαδή τα 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις με FTTH.
Η Nova και η Vodafone μοιάζουν να είναι οι «χαμένες» της υπόθεσης από την είσοδο της ΔΕΗ στην οπτική ίνα.
Ήδη η Nova αναθεώρησε το επενδυτικό της πλάνο, βάζοντας ως στόχο 1 εκατ. συνδέσεις μέχρι το 2026 από 1,6 εκατ. συνδέσεις έως το 2027, κάτι που σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ για 1,7 εκατ. συνδέσεις μέχρι τέλος του 2025, θα την «ρίξει» από τη 2η στη 3η θέση της… κατάταξης.
Η Vodafone, παρά τις εξαγγελίας της «σιδηράς κυρίας» του ομίλου κας. Della Valle για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, θα παραμείνει στη τελευταία θέση ανάμεσα στους Big 4 (πλέον).
Η Vodafone, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχει υλοποιήσει 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και έχει κατασκευάσει 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH, με στόχο την εγκατάσταση 850.000 γραμμών FTTH μέχρι το 2026.
Διαβάστε επίσης:
Νέο «επεισόδιο» στη μάχη ΔΕΗ με Nova για τις οπτικές ίνες
Τηλεπικοινωνίες: Η μάχη των τεσσάρων για το δίκτυο οπτικών ινών
Τηλεπικοινωνίες: Η μάχη των τεσσάρων για το δίκτυο οπτικών ινών