ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ενώπιον αμερικανικού εφετείου θα αναλύσουν τα νομικά τους επιχειρήματα οι δικηγόροι της ByteDance, μητρικής εταιρείας του δημοφιλούς TikTok, καθώς ξεκινά ένας νέος γύρος μάχης κατά ενός νόμου που θα μπορούσε να απαγορεύσει την εφαρμογή σε 170 εκατομμύρια Αμερικανούς από τις 19 Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Απριλίου, ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νομοσχέδιο που θα απαγόρευε την εφαρμογή της πλατφόρμας, εάν η ByteDance δεν προχωρούσε στην πώληση των περιουσιακών της στοιχείων στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 9-12 μήνες.
Η ανησυχία των ΗΠΑ είναι ότι η ByteDance συλλέγει δεδομένα Αμερικανών χρηστών και τα μοιράζεται με την κινεζική κυβέρνηση, κάτι που η εταιρεία έχει επανειλημμένα αρνηθεί.
Μάλιστα, έχει επισημάνει ότι «έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να διατηρήσει τα δεδομένα των ΗΠΑ ασφαλή και την πλατφόρμα απαλλαγμένη από εξωτερικές επιρροές και χειραγώγηση.
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του CEO του TikTok, Σου Ζι Τσιού στο άκουσμα της είδησης για τον νόμο του Μπάιντεν τον Απρίλιο.
Μέσω ενός video στο TikTok, είπε ξεκάθαρα πως “δεν πάμε πουθενά”.
Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το TikTok αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια λόγω των δεσμών του με την κινεζική κυβέρνηση.
Τι θα υποστηρίξει στο εφετείο
Σήμερα, η «μαμά» εταιρεία, η κινεζική ByteDance, που ανήκει σε δισεκατομμυριούχους, θα παρουσιάσει τα επιχειρήματά της ενώπιον τριμελούς επιτροπής δικαστών σε εφετείο στην Ουάσιγκτον.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας θα συνοδεύονται από οκτώ δημιουργούς TikTok, συμπεριλαμβανομένου ενός κτηνοτρόφου από το Τέξας και ενός αρτοποιού από το Τενεσί, οι οποίοι θα εξηγήσουν το πόσο αναγκαία είναι η πλατφόρμα για εκείνους, καθώς έτσι εμπορεύονται τα προϊόντα τους.
Η ByteDance, το TikTok και μια ομάδα χρηστών αναμένεται να υποστηρίξουν ότι ο νόμος παραβιάζει την “First Amendment” του αμερικανικού Συντάγματος, καθώς καταργεί τα δικαιώματα ελευθερίας του λόγου των περισσότερων από 170 εκατομμυρίων χρηστών του στις ΗΠΑ.
Οι δικηγόροι του TikTok, πρόκειται να υποστηρίξουν ότι ο νόμος «θα επέτρεπε άδικα στην κυβέρνηση να αποφασίσει ότι μια εταιρεία δεν μπορεί πλέον να διαθέτει και να δημοσιεύει την καινοτόμο και μοναδική πλατφόρμα που δημιούργησε», σύμφωνα με την αναφορά της εταιρείας στο δικαστήριο.
Στον αντίποδα οι επικριτές της πλατφόρμας – συμπεριλαμβανομένων των νομοθετών – διατείνονται ότι η ByteDance δεν έχει συνταγματικά δικαιώματα, καθώς «είναι μια ξένη εταιρεία που δεν έχει καμία δραστηριότητα εντός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής».
Στροφή προς άλλες εταιρείες
Σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, η ενδεχόμενη απώλεια του TikTok στις ΗΠΑ, αναμένεται να οδηγήσει περισσότερους χρήστες στις πλατφόρμες της Google, της Meta, της Snap και της Alphabet.
Θα μπορούσε επίσης να βλάψει την Oracle, η οποία παρέχει διαδικτυακές υπηρεσίες στο TikTok.
Παρόλο που η εκτίμηση είναι ότι η ByteDance έχει πιθανότητες περίπου στο 60% να επικρατήσει στη νομική αντιπαράθεση, η διαμάχη είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσει σύντομα, καθώς κανένα από τα δύο μέρη δεν προτίθεται να υποχωρήσει, ειδικά ενόψει προεδρικών εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση ο “πόλεμος” ΗΠΑ-Κίνας καλά κρατεί, ενώ φαίνεται ότι πάντα θα υπάρχει ένας σημαντικός λόγος για να οδηγούνται στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Τι γράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ για την απόπειρα δολοφονίας κατά Τράμπ
Κίνα κατά ΗΠΑ για τις αυξήσεις δασμών: «Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των εταιρειών μας»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί