ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Με 170 εκατομμύρια χρήστες και πωλήσεις που ξεπερνούν τα 16 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ για το TikTok, η κίνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων να υπερψηφίσει νόμο που υποχρεώνει την κινεζική εταιρεία Bytedance να πουλήσει την εφαρμογή ή να αποσυρθεί από τις ΗΠΑ, προκάλεσε πανικό.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η viral εφαρμογή που έχει κερδίσει τη γενιά Ζ, την πιο δυναμική αγοραστική ομάδα, αγγίζει τα 16 δισ. δολάρια σε πωλήσεις στις ΗΠΑ, με το 2023 να είναι η χρονιά που κατέγραψε ρεκόρ εσόδων στη χώρα.
Η Bytedance που διαχειρίζεται το TikTok και έχει έδρα την Κίνα ανταγωνίζεται πλέον ισχυρά τη Meta σε πωλήσεις χάρη στην ανάπτυξη του TikTok, το οποίο ναι μεν έχει κερδίσει τη νέα γενιά αλλά έχει προκαλέσει παγκόσμιο προβληματισμό σε θέματα εθνικής ασφάλειας.
Μπορούν οι ΗΠΑ να μπλοκάρουν το TikTok;
Όλα ξεκίνησαν πριν λίγες ημέρες, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία σε μία σπάνια στιγμή σύμπνοιας, υπερψήφισε με 352 ψήφους –μόλις 65 κατά- νομοσχέδιο που ασκεί ισχυρές πιέσεις στο TikTok να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ΗΠΑ, πουλώντας τα περιουσιακά του στοιχεία σε κάποιον άλλον ή διαφορετικά θα πρέπει να αποσυρθεί από τη μεγαλύτερη αγορά του.
Για τα εσωτερικά των ΗΠΑ ήταν μία νίκη του Μπάιντεν, έναντι του Ντόναλντ Τραμπ σε μία ευαίσθητη προεκλογική περίοδο για τη χώρα.
Για θέματα εξωτερικής πολιτικής, η στάση των ΗΠΑ ρίχνει λάδι στην ήδη τεταμένη σχέση με την Κίνα. Ένας ψυχρός πόλεμος χρόνων που τους προηγούμενους μήνες έχει πυροδοτήσει μία σειρά από μίνι-κρίσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Πέρα από την στάση της Κίνας και της ByteDance, εντός των ΗΠΑ, τα πράγματα δεν είναι πολύ εύκολα για την εφαρμογή αυτής της απαγόρευσης. Πέραν της δυναμικής του TikTok –αυτό πρακτικά τροφοδότησε τις διαδικασίες και οδήγησε στην ευρεία πλειοψηφία-, το νομοσχέδιο πρέπει να «περάσει» και από τη Γερουσία, η οποία δεν δείχνει να συμμερίζεται τις ανησυχίες της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ ήδη έχουν εκφραστεί αρκετές νομικές αμφισβητήσεις για το νόμο.
Πάντως στην περίπτωση που το νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους, καλεί τη ByteDance να πουλήσει το TikTok σε μη Κινέζους ιδιοκτήτες εντός έξι μηνών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υπογράψει την πώληση, εάν κρίνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εθνική ασφάλεια στα χέρια του νέου ιδιοκτήτη. Εάν η πώληση αυτή δεν πραγματοποιηθεί, η εφαρμογή θα απαγορευτεί.
Τα κρυφά όπλα του TikTok
Η ηγεσία της viral εφαρμογής προφανώς δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια. Γνωρίζει άλλωστε τη δύναμη που έχει αποκτήσει, ιδίως την περίοδο της πανδημίας, που όλο και περισσότεροι χρήστες γνώρισαν το νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, γιγαντώνοντάς το.
«Αυτό θα βλάψει εκατομμύρια επιχειρήσεις, θα στερήσει από τους καλλιτέχνες το κοινό και θα καταστρέψει τα προς το ζην αμέτρητων δημιουργών σε όλη τη χώρα», ανέφερε σε ανάρτησή του το TikTok στο Χ στέλνοντας το μήνυμά του σε όλους τους δημιουργούς αλλά και τις εταιρείες που έχουν επενδύσει στην προβολή τους μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής.
Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok προσπάθησε να συναντηθεί με μέλη του Κογκρέσου, χωρίς όμως να καταφέρει να τους δει. Πέτυχε όμως κάτι άλλο: μία ισχυρή αντίδραση από τους χρήστες, οι οποίοι βομβάρδισαν τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ με μηνύματα και τηλέφωνα.
Σε πρώτο στάδιο, αυτό προκάλεσε την συσπείρωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, όμως απέδειξε και τη δύναμη της εφαρμογής.
Πληρώνει με το ίδιο νόμισμα
Αν και πολλοί χρήστες τάχθηκαν υπέρ του TikTok κάνοντας λόγο για «κλοπή» από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ, πολλοί θυμήθηκαν τη στάση της Κίνας τα προηγούμενα χρόνια για τις αμερικάνικες εφαρμογές.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN, οι αμερικανικές εφαρμογές έχουν από καιρό απαγορευτεί στην Κίνα. Το Πεκίνο μπλοκάρει σήμερα τις περισσότερες αμερικανικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης – συμπεριλαμβανομένων των Google, YouTube, X, Instagram, WhatsApp και Facebook – επειδή αρνούνται να ακολουθήσουν τους κανόνες της κινεζικής κυβέρνησης σχετικά με τη συλλογή δεδομένων και το είδος του περιεχομένου που μοιράζονται.
Αμερικανοί αξιωματούχοι και βουλευτές έχουν εκφράσει ήδη από το 2020 τις ενστάσεις τους για την λειτουργία του TikTok θέτοντας ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Στο μέτωπο της Κίνας, το υπουργείο Εμπορίου έχει δεσμευτεί ότι η χώρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της πλατφόρμας, ξεκαθαρίζοντας ότι θα αξιοποιήσει όλα τα νομικά της όπλα για να το κάνει.
Ο ασκός του Αιόλου
Το «παράθυρο» που άνοιξε η αμερικανική κυβέρνηση για πιθανή εξαγορά του TikTok, έκανε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν να δημοσιοποιήσει το ενδιαφέρον του για να κάνει μία προσφορά για την πλατφόρμα. Σύμφωνα με τους FT, η αποτίμηση του TikTok στο ενδεχόμενο μιας πώλησης θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 150 δισ. δολάρια.
Τι θα ακολουθήσει όμως αν τελικά απαγορευτεί το TikTok; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ίδιο καθεστώς θα απασχολήσει και μία σειρά εφαρμογών κινεζικής ιδιοκτησίας.
Εφαρμογές ιδιαίτερα δημοφιλείς και σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης στις ΗΠΑ, όπως το Temu, το Shein αλλά και το CupCat είναι πιθανό να είναι οι επόμενοι στόχοι των ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης:
Στιβ Μνούτσιν: Θα ήθελα να συγκεντρώσω μια ομάδα για να αγοράσουμε το TikTok
Aliexpress: Στο στόχαστρο της Κομισιόν για παράνομο περιεχόμενο
ΗΠΑ: Δεν αποκλείεται η Κίνα να χρησιμοποιήσει το TikTok για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές