Συνάντηση με τους CEOs των τηλεπικοινωνιακών παρόχων (ΟΤΕ-Nova-Vodafone-ΔΕΗ) πραγματοποίησε χθες το απόγευμα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, με αντικείμενο τις καθυστερήσεις στις επενδύσεις οπτικών ινών.

Μάλιστα στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, καθώς και ο ΓΓ Τηλεπικοινωνιών Κωνσταντίνος Καράντζαλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πίσω στο θέμα ευρυζωνικότητας και πλέον δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο ενώ ζήτησε να δει τα πλάνα ανάπτυξης των επενδύσεων που έχουν προαναγγείλει.

Παρότι οι επενδύσεις σύμφωνα με τους παρόχους «τρέχουν» ικανοποιητικά, ακόμα δεν έχουμε φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, καθώς η χώρα έχει από τις πιο αργές ταχύτητες internet στην Ευρώπη καθώς οι οπτικές ίνες έχουν διεισδύσει μόνο κατά 30%. Οι ίδιοι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στη συνάντησή τους με τον υπουργό, εκτίμησαν ότι οι ευρωπαϊκοί στόχοι για την ψηφιακή δεκαετία μπορούν εύκολα να επιτευχθούν και το μείζον ζήτημα είναι να τρέξουν οι επενδύσεις γρηγορότερα και πιο στοχευμένα.

Στόχος του υπουργείου είναι να τεθούν σαφή χρονοδιαγράμματα, να υπάρξει καλή συνεργασία μεταξύ παρόχων και υπουργείου, ενώ πλέον η πορεία των εργασιών θα ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός ζήτησε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός στα δίκτυα οπτικών ινών που οι πάροχοι αναπτύσσουν, να γίνει ακόμη καλύτερη εκμετάλλευση των κουπονιών που σήμερα υπάρχουν, όπως το Smart Readiness αλλά και αυτών που έρχονται (Gigabit Voucher, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ για ευρυζωνικές συνδρομές), καθώς και η διευκόλυνση των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνάντησης αναφέρθηκε ρητά ως κοινός στόχος, η συνεργασία με τους παρόχους έτσι ώστε σύντομα η Ελλάδα να έχει βελτιώσει τη θέση της στους Ευρωπαϊκούς δείκτες σταθερής τηλεφωνίας, προσφέροντας υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στις περιαστικές περιοχές μέσω του προγράμματος Ultra Fast Broadband που έχει ξεκινήσει.

Τα επόμενα χρόνια, οι επενδύσεις σε υποδομές και υπηρεσίες αποτελούν πρωταρχικής σημασίας ζητούμενο τόσο για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όσο και για τους Τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να κατατεθούν άμεσα τα πλάνα επέκτασης των δικτύων οπτικών ινών, ώστε να χαρτογραφηθεί χρονικά και χωρικά η προώθηση της ευρυζωνικότητας, κάτι που αποτελεί και βασικό παράγοντα ανάπτυξης για τη συνδεσιμότητα της χώρας.

Οι επενδύσεις των παρόχων

Ο ΟΤΕ παραμένει στην κορυφή, καθώς το Fiber To The Home έφτασε σε 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά το τέλος του 2023. Στόχος είναι να φτάσει περίπου 1,8 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2024, ενώ θέλει να ξεπεράσει τους 3 εκατ. μέχρι τέλος του 2027.

Η Vodafone από την άλλη έχει υλοποιήσει 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και έχει κατασκευάσει 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH, με στόχο την εγκατάσταση 850.000 γραμμών FTTH μέχρι το 2026.

Μάλιστα η CEO του Vodafone Group Margherita Della Valle, σε πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε λόγο για νέο πενταετές πλάνο επενδύσεων, που θα ξεπερνάει το 1 δις. ευρώ και θα επικεντρωθεί σε δίκτυα 5G και οπτικής ίνας.

H Nova τρέχει ένα πλάνο επενδύσεων 2 δις. ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν επενδυθεί τα 500 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής το δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) φτάνει σε 300.000 σπίτια και 52.000 κτίρια.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε πρόσφατα επενδύσεις της τάξης των 680 εκατ. ευρώ για οπτική ίνα, με στόχο να φτάσει τα 1,7 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το 2025.

Διαβάστε επίσης:

ΟΤΕ: Πρόταση μείωσης τιμών χονδρικής έως και 28%

Μειώθηκαν κατά 4% οι παγκόσμιες πωλήσεις έργων τέχνης το 2023

Αυτές είναι οι 13 επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμα ΟΠΑΠ Forward