ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για την ανάγκη λήψης νέων «γενναίων» μέτρων στήριξης της εστίασης, η οποία «χάνει» και την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων μετά την επέκταση του «απαγορευτικού» μέχρι τις 7 Ιανουαρίου κάνουν λόγο παράγοντες του κλάδου.
Όπως λένε, τα υφιστάμενα μέτρα πλέον δεν αρκούν για να καλύψουν το πλήγμα από την απώλεια του εορταστικού τζίρου και τονίζουν πως τώρα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων που θα διασφαλίζει την επιβίωση από την λαίλαπα της πανδημίας και ταυτόχρονα θα δίνει νέα προοπτική, μετά την επαναλειτουργία της αγοράς.
«Με ημίμετρα δεν σώζεται η κατάσταση εδώ χρειάζονται δραστικές λύσεις, όπως «κουρέματα» των υποχρεώσεων σε δάνεια, εφορία, κα. και πλήρης απαλλαγή από την καταβολή του ενοικίου, η μετάθεση των υποχρεώσεων δεν λύνει τίποτα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ομίλου «Καστελόριζο», Αντώνης Σταύρου. Κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία όπως λέει πρέπει να γίνει ακόμη πιο «γενναία» στις επόμενες φάσεις της, ώστε να μεγαλώσει το ποσό που δεν θα επιστρέφεται…
Η κατάσταση, όπως λέει γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς το delivery και το take away δεν μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες απώλειες εσόδων που υφίσταται ο κλάδος, σημειώνοντας πως η κρατική βοήθεια καλύπτει μόνο ένα μικρός μέρος των λειτουργικών και άλλων εξόδων που συνεχίζουν να «τρέχουν» και να επιβαρύνουν τους επιχειρηματίες. «Εάν δεν υπάρξει μια γενναία παρέμβαση», υπογραμμίζει, «τότε δυστυχώς θα δούμε πολλές επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτα και να απολύουν εργαζομένους». Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας της Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), Γιάννης Λιάρος, ο οποίος επισημαίνει πως η κατάσταση είναι οριακή και εκφράζει φόβους πως εάν δεν υπάρξει πρόσθετο πλέγμα μέτρων κάποια καταστήματα θα κλείσουν οριστικά.
Ο κ. Λιάρος, ο οποίος εκπροσωπεί γνωστά ονόματα της εστίασης όπως τα Goody’s, τα Everest, ο Γρηγόρης, τα Friday’s χαρακτηρίζει απολύτως απαραίτητο ένα νέο πακέτο στήριξης για έναν κλάδο που συνεισφέρει το 3% του ΑΕΠ και προσφέρει απασχόληση σε χιλιάδες εργαζομένους. «Ο λόγος που αποφύγαμε ένα μπαράζ λουκέτων και απολύσεων ήταν γιατί είχαμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης, όπως οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας. Ωστόσο πλέον, μιλάμε για μια παρατεταμένη κατάσταση με μηδενικό τζίρο που καθιστά αβέβαιη την επιβίωση», λέει σκωπτικά.
Μείωση ΦΠΑ και πάγωμα εξώσεων
Η ΕΠΟΕΣ, υπογραμμίζει ο κ. Λιάρος, έχει προτείνει την υιοθέτηση τριών ρεαλιστικών μέτρων από την κυβέρνηση, τα οποία θεωρεί πως μπορούν να δώσουν ουσιαστικές λύσεις στην παρούσα συγκυρία. Τα μέτρα είναι τα εξής:
1. Την παράταση σε βάθος χρόνου (τουλάχιστον ένα εξάμηνο) της υποχρεωτικής μείωσης του ενοικίου, με ταυτόχρονα πάγωμα εξώσεων και διαταγών πληρωμής
2. Τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%, με ταυτόχρονη δέσμευση από τις επιχειρήσεις για μετακύλιση της διαφοράς στις τελικές τιμές
3. τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, ως ένα κίνητρο για την επαναφορά των εργαζομένων που είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης στην εργασία όταν τα καταστήματα επαναλειτουργήσουν.
Η ΕΠΟΕΣ, έχει παράλληλα απευθύνει αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να του εκθέσουν τα προβλήματα και παράλληλα να συζητήσουν τον τρόπο επαναλειτουργίας του κλάδου, με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές.
Διαβάστε επίσης:
Πέτσας: Κλειστά μέχρι τα Φώτα σχολεία, εστίαση, ψυχαγωγία – Απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό
Δερμιτζάκης: Γιατί πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα πριν αρχίσει ο εμβολιασμός
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή