Σε ζήτημα υψίστης σημασίας έχει εξελιχθεί αυτό των αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας, με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος να τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή της ότι «οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν δημιουργούν, ούτε διαμορφώνουν οι ίδιες τις δαπάνες υγείας αλλά τις πληρώνουν. Παράλληλα θέση για το θέμα πήρε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο, ενώ παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα είναι ορατό και «πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε».

Όπως είχε γράψει το mononews.gr σε εκτενές ρεπορτάζ, οι αυξήσεις το 2025 μπορεί να φτάσουν ακόμα και το +15%, ενώ για το πρόβλημα έχει πάρει θέση και το ΠΑΣΟΚ, με τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη να φέρνει το επόμενο διάστημα το ζήτημα στη Βουλή.

1

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι γνωστή ασφαλιστική εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε ανατιμήσεις που υπερβαίνουν ακόμη και το 10%, με την εσωτερική της εγκύκλιο σχετικά με τα τιμολόγια του 2025 να αποτελεί προάγγελο νέων καταχρηστικών αυξήσεων το επόμενο έτος, σε όλο τον κλάδο.

Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι το σύστημα υγείας. «Εάν δεν αλλάξουν σημαντικά πράγματα στο ελληνικό σύστημα υγείας δεν μπορούμε να μιλάμε για φρένο στις αυξήσεις των ασφαλίστρων», τονίζει στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς στο mononews. Ενώ πηγές της ασφαλιστικής αγοράς επισημαίνουν ότι «όσο δεν καθορίζεται το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο, δεν πρόκειται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο ζήτημα των ασφαλίστρων υγείας. Πρέπει να υπάρχει στάνταρ ποσό για την εκάστοτε θεραπεία-ασθένεια, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής», τονίζουν.

Για το θέμα μίλησε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος ζήτησε κυβερνητική παρέμβαση για το θέμα του ύψους των ασφαλίστρων υπογραμμίζοντας ότι «μόνο τα τελευταία τρία χρόνια δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν ακυρώσει τα συμβόλαια τους». «Είναι σημαντικό η κυβέρνηση να καταλάβει ότι αν δεν προχωρήσει άμεσα σε παρεμβάσεις, αυτό μπορεί να εντείνει το κλίμα καχυποψίας των ασφαλισμένων ενώ παράλληλα θα οδηγήσει έναν μεγάλο αριθμό πολιτών από την ιδιωτική στη δημόσια υγεία, κάτι που θα επιβαρύνει πολύ περισσότερο το ήδη καταπονημένο ΕΣΥ» επεσήμανε.

Τι αναφέρει η Ένωση

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών τονίζει ότι το ζήτημα των αυξήσεων του κόστους των υπηρεσιών υγείας την απασχολεί ιδιαίτερα, επισημαίνοντας ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν δημιουργούν, ούτε διαμορφώνουν οι ίδιες τις δαπάνες υγείας, αλλά τις πληρώνουν.

Όπως προκύπτει από την αλυσίδα κόστους:

-Το συνολικό κόστος αποζημιώσεων υγείας που πληρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες επηρεάζει καταλυτικά το ύψος του ασφαλίστρου.

Το κόστος αυτών των αποζημιώσεων διαμορφώνεται από τη συχνότητα, το είδος και τη σοβαρότητα των περιστατικών υγείας (π.χ. αύξηση ογκολογικών περιστατικών σε όλες πλέον τις ηλικίες), την εισαγωγή πιο σύγχρονων και πιο δαπανηρών μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας (π.χ. χρήση ρομποτικής, ανοσοθεραπείες, PET scan) και φυσικά τον πληθωρισμό.

Η ραγδαία αύξηση όλων των παραπάνω και κυρίως της συχνότητας, ειδικά στη μετά covid εποχή, έχει οδηγήσει σε εκτίναξη του συνολικού κόστους αποζημιώσεων υγείας. Από το 2022, με την έξοδο από την πανδημία, και μετά, πράγματι παρατηρείται σημαντική αύξηση 14%-14,6% στο καθαρό κόστος κάλυψης υγείας (Μελέτη ΙΟΒΕ, 2022 και 2023).

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι νοσηλείες που παρέχουν οι ιδιωτικές κλινικές επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%. Ο φόρος αυτός αποτελεί σχεδόν το 1/5 του κόστους που πληρώνουν οι πολίτες σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Επιβαρύνει κάθε ιδιωτική πληρωμή προς τις ιδιωτικές κλινικές, αυξάνει ανάλογα τις αποζημιώσεις που πληρώνει κάθε ασφαλιστική εταιρία και επηρεάζει ευθέως το ύψος του ασφαλίστρου.

-Στο κόστος του ασφαλίστρου ενσωματώνονται τα έξοδα λειτουργίας της ασφαλιστικής επιχείρησης και οι αμοιβές των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

-Τέλος, το ασφάλιστρο, επιβαρύνεται από Φόρο Ασφαλίστρων, ύψους 15% για τους ενήλικες.

Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ

Η ΕΑΕΕ έχει ήδη καταθέσει στις αρμόδιες αρχές συγκεκριμένες προτάσεις, όπως:

-Ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα της υγείας μέσω απλοποίησης του πλαισίου για τη δημιουργία νέων ιδιωτικών νοσοκομείων και την ταχύτερη προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα αυτό.

-Γενίκευση της εφαρμογής των DRGs (Diagnosis-Related Groups) και στον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως του ποιος πληρώνει (ΕΟΠΥΥ, ασφαλιστικές εταιρίες, ιδιώτης). Τα DRGs είναι διεθνώς εφαρμοζόμενα συστήματα ταξινόμησης και αποζημίωσης νοσηλειών. Κάθε νοσηλεία ταξινομείται με έναν κωδικό DRG, στον οποίο αντιστοιχεί μια τιμή που είναι το ποσό που πρέπει να πληρωθεί από τον ασθενή ή τον ασφαλιστικό φορέα του. Η υιοθέτηση τους θα βοηθήσει σημαντικά στη συγκράτηση των δαπανών υγείας και θα προωθήσει τη διαφάνεια.

-Επανεξέταση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 24% στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.

-Επέκταση της απαλλαγής των ασφαλίστρων υγείας από το φόρο 15% σε όλες τις ηλικίες ή τουλάχιστον στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

-Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μέσω συνεργασίας των ασφαλιστικών εταιριών με δημόσια νοσοκομεία προς όφελος των πολιτών, των ασφαλισμένων και των εσόδων του κράτους.

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας-αυτοκινήτου και το 2025

Deutsche Bank: Ανεβάζει τις τιμές – στόχους σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς

Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών: Προτάσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο