Στο περιθώριο του Eurogroup της Παρασκευής 5 Απριλίου πρόκειται να γίνει η πρώτη αποτίμηση μεταξύ θεσμών και υπουργού Οικονομικών για την πορεία των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων με δεδομένο πλέον και τον άγονο διαγωνισμό για τα ΕΛΠΕ. Θα παρουσιαστούν οι λόγοι και οι συνθήκες που οδήγησαν τους επενδυτές να μην υποβάλουν καμιά δεσμευτική προσφορά με αποτέλεσμα η απόπειρα ιδιωτικοποίησης να λήξει άδοξα.

Οι λόγοι που οδήγησαν στο ναυάγιο σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τόσο οι  απαιτήσεις των επενδυτών που δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν λόγω της ιδιαιτερότητας και της σημασίας των ΕΛΠΕ, της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας, όσο και τα ξαφνικά γεγονότα, όπως η παραίτηση χθες βράδυ του Προέδρου της Αλγερίας της χώρας της οποίας η κρατική εταιρεία συμμετείχε στο διαγωνισμό. Η Sonatrach συμμετείχε στη μία από τις δύο υποψήφιες κοινοπραξίες (Vitol – Sonatrach), και η παραίτηση του Προέδρου της χώρας έκανε αδύνατη την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από αυτούς.   Σημειώνεται δε ότι η αλγερινή εταιρεία μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήταν ο πιο ζεστός υποψήφιος αλλά και ο επενδυτής που ήταν διατεθειμένος να καταβάλει ένα υψηλό τίμημα για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Οι δεσμεύσεις που βάρυναν τους υποψηφίους

Η πώληση των ΕΛΠΕ  που έχουν κεφαλαιοποίηση 2,649 δις ευρώ και EBITDA για το 2018 730 εκατ. ευρώ,  ήταν από την αρχή μια πολύ δύσκολη υπόθεση εξαιτίας της υψηλής αποτίμησης της εταιρείας, μιας εταιρείας σε ανάπτυξη, της μεγαλύτερης εταιρείας στην Ελλάδα, του γεωστρατηγικού της ρόλου και της σημασίας της για τη χώρα.

Η συμφωνία που πρότεινε το ΤΑΙΠΕΔ στους επενδυτές απαιτούσε τη διατήρηση της έδρας στην Ελλάδα, την παραμονή της μετοχής στο Χρηματιστήριο, τη λειτουργία των διυλιστηρίων, αλλά και εξασφαλίσεις για τα ενεργειακά αποθέματα και την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή αυτονομία της χώρας. Αυτό που αναζητούσε το ΤΑΙΠΕΔ ήταν   ένας μακροπρόθεσμος στρατηγικός επενδυτής, διατεθειμένος να επενδύσει μακροπρόθεσμα σε μια εταιρεία με μεγάλη αξία. Αντίθετα, όμως οι επενδυτές Vitol και η Glencore ως εταιρείες trading,  είχαν εμπορικές απαιτήσεις και διεκδικούσαν αποκλειστικότητες που δεν ήταν δυνατόν να τους δοθούν.