Λύση στο «αδιέξοδο» για την υλοποίηση του Ultra Fast Broadband συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ προσπαθεί να βρει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς μέχρι σήμερα το ανάδοχο σχήμα Τερνα Fiber-Grid Telecom, δεν έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση.

Ο διαγωνισμός είχε χωριστεί σε δύο μέρη. Το πρώτο (3 από τα 7 lots), υλοποιεί ο ΟΤΕ, με την εταιρεία να έχει υπογράψει τη δική της σύμβαση ήδη από τον Ιούνιο του 2023 και να…τρέχει, με την αντίστοιχη όμως της Τέρνα Fiber (τα υπόλοιπα 4 lots) να βρίσκεται σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και να λαμβάνει συνεχείς παρατάσεις.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ερωτηθείς χθες για το θέμα κατά τη διάρκεια του Αdvanced Telecoms & IoT Summit, στο Ζάππειο, είπε χαρακτηριστικά: «Ελπίζω να τελειώσει το θέμα σύντομα και με τον δεύτερο ανάδοχο, για να προχωρήσει το έργο και στις υπόλοιπες περιοχές. Πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ περιμένει από το υπουργείο να ολοκληρώσει κάποια ρυθμιστικά και νομοθετικά ζητήματα ώστε μετά να προχωρήσει στην υπογραφή και κατ’ επέκτασιν στην υλοποίηση του έργου.

Ωστόσο πηγές από την άλλη πλευρά τονίζουν ότι «η ΓΕΚ μάλλον δεν θέλει τελικά να μπει στις τηλεπικοινωνίες και να ολοκληρώσει το έργο» γι’ αυτό και αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις για να μην μείνει το έργο στα… χαρτιά. Ένας από αυτούς είναι η αναζήτηση άλλης εταιρείας ή σχήματος που θα το τρέξει. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, για τα 4 lots του UFBB τα οποία έχουν κατακυρωθεί στην Τέρνα Fiber, υπάρχει ενδιαφέρον από 2 μεγάλα σχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι με την προϋπόθεση της υλοποίησης του UFBB, πριν λίγους μήνες η Τέρνα Ενεργειακή χορήγησε άδεια στην ΤΕΡΝΑ FIBER να εκδώσει ομολογιακό ύψους 405,12 μέσω των τραπεζών Eurobank και Πειραιώς με ενέχυρο τις μετοχές της TERNA FIBER. Επίσης, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή χορήγησε άδεια για τη σύναψη σύμβασης ομολογιακού έως 75 εκ. ευρώ μεταξύ της εταιρείας TERNA FIBER  και της GRID TELECOM  ως ομολογιούχων δανειστών.

Όταν ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί το 2021, η ΔΕΗ, η οποία μπαίνει τώρα δυναμικά στη διείσδυση οπτικών ινών, είχε εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για το έργο. Ωστόσο λόγω καθυστέρησης υποβολής της πρότασης, για λίγα λεπτά είχε μείνει έξω και τελικά αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό.

Στόχος του UFBB

Το έργο του UFBB είναι το μεγαλύτερο έργο τηλεπικοινωνιακών υποδομών που έχει προκηρυχθεί στην Ελλάδα, και ένα από τα μεγαλύτερα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς αφορά στην κάλυψη με οπτικές ίνες σε περισσότερα από 810.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 870 εκατ. ευρώ, το έργο του Ultra Fast Broadband είναι από τα μεγαλύτερα ΣΔΙΤ που τρέχουν αυτή την περίοδο, ενώ είναι ίσως το πιο σημαντικό έργο για να περάσει η Ελλάδα στην αποχαλκοποίηση και την εποχή της οπτικής ίνας.

Το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband» έχει αρχικό προϋπολογισμό €700 εκατ. (€870 εκατ. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Από αυτά, τα 300 εκατ. ευρώ αποτελούν συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, η οποία καλύπτεται από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια.

Το σκέλος που έχει αναλάβει ο ΟΤΕ ήδη τρέχει, με την κατασκευή του έργου να έχει ξεκινήσει και τις εργασίες να είναι σε εξέλιξη σε περιοχές των νομών Δράμας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Εύβοιας, Χανίων και Αττικής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί από τον ΟΤΕ η κατασκευή FTTH σε περιοχές των Νομών Αττικής, Εύβοιας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου και Χανίων.

Διαβάστε επίσης:

Παπαστεργίου: «Τραβάει το αυτί» στους παρόχους για τις τιμές στις τηλεπικοινωνίες

Nova: Γιατί βάζει φωτιά στα τιμολόγια σε σταθερή και ίντερνετ

«Φουντώνει» η μάχη για τις οπτικές ίνες: Τι κάνουν Στάσσης, Νεμπής, Γεωργιόπουλος, Μπρουμίδης