ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αίσθηση προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα η ανακοίνωση της αποχώρησης του οικονομικού διευθυντή της Creta Farms. Είναι διαδοχικά ο τρίτος που αποχωρεί από την εταιρεία μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Ξεκίνησε με τον Βασίλη Κουφόπουλο, συνέχισε με τον Γιάννη Παπαδόπουλο και στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 ανέλαβε ο Δημήτρης Χατζηγιαννίδης που αποτελεί παρελθόν. Αυτός που θα έρθει θα είναι ο τέταρτος σε διάστημα περίπου 8 χρόνων, κάτι που σημαίνει ότι η κρητική αλλαντοβιομηχανία αναθέτει την οικονομική της διεύθυνση σε άλλο πρόσωπο κάθε δυο χρόνια! Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που τα αδέλφια Δομαζάκη (Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης) , τα οποία ελέγχουν ποσοστό άνω του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της υπερδανεισμένης εταιριας προσπαθούν να ξαναδώσουν στην εταιρεία την αναπτυξιακή δυναμική της.
Διαγράφουν 22 εκατ ευρώ
Η συμφωνία αναδιάρθρωσης που εξασφάλισε τον περασμένο Μάρτιο, – η δεύτερη σε διάστημα τριών χρόνων- σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,2 εκατ. ευρώ που ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων στις 28 Ιουλίου 2018 δείχνουν τη βούληση της διοίκησης να προχωρήσει μπροστά.
Επιπλέον, αποφασίσθηκε και η διαγραφή απαιτήσεων ύψους 22 εκατ. ευρώ από την θυγατρική Creta Farms USA, μια κίνηση που επίσης προκάλεσε αίσθηση στην αγορά.
Είχε προηγηθεί στα μέσα της περσινής χρονιάς και η απομάκρυνση του πολυσυζητημένου Κωνσταντίνου Φρουζή, πρώην ηγετικού στέλεχους της Novartis (ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε σκανδαλώδεις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα) από την θέση του CEO της Creta Farms.
Αυτό ωστόσο που προβληματίζει στην περίπτωση της εταιρείας δεν είναι τόσο η δυστοκία εμφάνισης κερδών, όσο η αδυναμία μείωσης του δανεισμού σε πιο βιώσιμα επίπεδα.
Δανειακό Βουνό!!!
Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση για το πρώτο εξάμηνο του 2018, ο συνολικός δανεισμός ανήλθε στις 30 Ιουνίου 2018 σε 109,4 εκατ. ευρώ από 106,8 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2017, αυξημένος κατά σχεδόν 3 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, αυξημένα είναι και τα βραχυπρόθεσμα δάνεια, τα οποία έφθασαν στα 40,1 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2018 από 36,6 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2017 (ενισχυμένα κατά σχεδόν 4 εκατ. ευρώ).
Σχετικά «τσουχτερά» ήταν και τα σταθμισμένα μέσα επιτόκια τραπεζικού δανεισμού του ομίλου, τα οποία για το πρώτο εξάμηνο του 2018 –σύμφωνα πάντα με τις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις του τρέχοντος έτους- διαμορφώθηκαν στο 5,82%.
Εστία προβληματισμού αποτελούν και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις του ομίλου, οι οποίες επίσης διευρύνονται. Συγκεκριμένα, οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές και συναφείς υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 6 εκατ. ευρώ σε ένα εξάμηνο καθώς ανήλθαν σε 32,45 εκατ. ευρώ 30 Ιουνίου 2018 από 26,22 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Από το ποσό των 32,45 εκατ. ευρώ, τα 18,79 εκατ. ευρώ είναι εμπορικές υποχρεώσεις και τα 13,68 εκατ. ευρώ πληρωτέες επιταγές.
Αυξημένες είναι και οι υποχρεώσεις για φόρους και εισφορές, οι οποίες έφθασαν στα 7,61 εκατ. ευρώ από 5,11 εκατ. ευρώ ενώ και οι υποχρεώσεις προς λοιπούς πιστωτές και μεταβατικούς λογαριασμούς ανήλθαν σε 4,46 εκατ. ευρώ από 1,89 εκατ. ευρώ.
Η άλλη όψη του νομίσματος
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν μια σειρά από θετικά στοιχεία που μπορούν υπό προϋποθέσεις να δώσουν την ώθηση που ζητά η οικογένεια Δομαζάκη. Το πρώτο είναι η ηγετική παρουσία που έχει η βιομηχανία στην εγχώρια αγορά αλλαντικών, και η απήχηση που συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα καινοτόμα προϊόντα της.
Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει η εταιρεία είναι η αύξηση των πωλήσεων κατά 10,8% που πέτυχε στο πρώτο εξάμηνο του 2018, κόντρα στη μείωση της αγοραστικής δύναμης. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ανήλθαν στα 55,14 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2018 από 49,74 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2017.
Η ανοδική τάση εκτιμάται πως θα διατηρηθεί, καθώς πέρα από την ενεργοποίηση του πρώην δικτύου της Μαρινόπουλος υπό την ομπρέλα του Σκλαβενίτη, η εταιρεία «έκλεισε» συμφωνία για την επανατοποθέτηση των προϊόντων της στην Μασούτης, η οποία εκτός από leader του λιανεμπορίου στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα εισήλθε πρόσφατα και στην αγορά της Αττικής.
Ρόλο στην τόνωση των πωλήσεων εκτιμάται πως θα παίξει και η έναρξη των εξαγωγών στα Βαλκάνια μέσα στο δεύτερο εξάμηνο, αλλά και καλή πορεία των συνεργασιών licencing στην Ισπανία και στην Αυστραλία.
Πρόσθετο όφελος αναμένεται να υπάρξει και από τον ανασχεδιασμό των λειτουργιών εφοδιασμού και μεταφορών του ομίλου, ο οποίος θα βελτιώσει περαιτέρω τα παραγωγικά κόστη, τα έξοδα διάθεσης και τη συνολική κερδοφορία του ομίλου.