ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μια περίεργη υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται η ΦΑΓΕ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης (μεταξύ των οποίων το RTL), επικαλούμενα το περιοδικό Paperjam η ελληνική εταιρεία από την στιγμή που μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο το 2012 φέρεται να έχει δαπανήσει το ποσό – μαμούθ των 53,4 εκατ. δολαρίων σε δυο εταιρείες συμβούλων (την Theta Phi και την Alpha Phi), οι οποίες όπως ισχυρίζεται το περιοδικό δεν απασχολούν καθόλου προσωπικό. Το ίδιο δημοσίευμα υποστηρίζει πως η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο «παράξενη» καθώς οι Theta Phi και Alpha Phi ανήκουν στον βασικό μέτοχο και CEO της ΦΑΓΕ, Αθανάσιο – Κύρο Φιλίππου.
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα Theta Phi και Alpha Phi δεν έχουν προχωρήσει σε καμία πρόσληψη από τότε που έλαβαν το πιστοποιητικό εγγραφής τους, το 2012. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική εταιρεία κατέβαλλε για την αμοιβή τους το ποσό των 300 χιλ. δολαρίων τον μήνα. Για την υπόθεση έκανε δηλώσεις στο Facebook και ο πρώην δικηγόρος και βουλευτής Roy Reading (ADR), λέγοντας τα εξής: «Πιστεύω πως ο εισαγγελέας θα έχει σύντομα πολύ δουλειά» (“I believe the prosecutor’s office is about to be buried in work.”).
Η ΦΑΓΕ απέφυγε να σχολιάσει την παραπάνω υπόθεση. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο υπεύθυνος για την επικοινωνία του ομίλου δήλωσε πως επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, μέχρι να γίνει επίσημη ανακοίνωση.
Από την άλλη πλευρά, χρηματοοικονομικοί αναλυτές που επικαλείται το δημοσίευμα εμφανίζονται επιφυλακτικοί με την παραπάνω υπόθεση και δηλώνουν πως είναι πρόωρο να εξάγουν συμπεράσματα, σημειώνοντας πως λείπουν πολλές λεπτομέρειες και στοιχεία για να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ετήσια οικονομική έκθεση της ΦΑΓΕ για την χρήση του 2019, οι εταιρείες Alpha Phi και Theta Phi ανήκουν στην οικογένεια Φιλίππου και παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στον Όμιλο FAGE, ενώ κάθε μια έλαβαν από 3,6 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2019 και άλλα 3,6 εκατ. ευρώ για την χρήση του 2018.
Το mononews.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με την εταιρεία στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ωστόσο η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει την παραπάνω είδηση. Παράλληλα, επικοινώνησε και με την εταιρεία συμβούλων Theta Phi, της οποίας ηγείται ο Αθανάσιος Κύρος Φιλίππου, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει λάβει κάποια απάντηση.
«Σφοδρά πυρά» για την επένδυση των 100 εκατ.
Την ίδια ώρα, έντονες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η επένδυση της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο. Η ελληνική εταιρεία, δέχθηκε για πολλοστή φορά σφοδρά πυρά από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θεωρούν πως η επένδυση της οικογένειας Φιλίππου θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής, με αφορμή την δημόσια διαβούλευση για την υλοποίηση της επένδυσης που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία της οικογένειας Φιλίππου πριν από τέσσερα χρόνια ανακοίνωσε τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ελληνικού γιαουρτιού στη βιομηχανική ζώνη του Bettembourg του «Μεγάλου Δουκάτου», συνολικού προϋπολογισμού περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Ο δήμαρχος του Bettembourg, Laurent Zeimet (CSV) εξέφρασε τον προβληματισμό του για την υψηλή κατανάλωση νερού, η οποία όπως είπε δεν ευθυγραμμίζεται με τους στόχους για καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ο κ. Zeimet υποστήριξε πως υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία που θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση νερού, δηλώνοντας μάλιστα αισιόδοξος πως οι αρνητικές απόψεις που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια δημόσιας διαβούλευσης δεν θα αφήσουν επιλογή στην κυβέρνηση, παρά να απορρίψει την άδεια της ΦΑΓΕ.
Ο δήμαρχος του Dudelange Dan Biancalana (LSAP), δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν πολλά όσον αφορά στην κατανάλωση νερού και τη διαχείριση των λυμάτων. Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την αδειοδότηση της μονάδας της ΦΑΓΕ υποβλήθηκαν συνολικά 15 ενστάσεις από τους κατοίκους της περιοχής. Η ΦΑΓΕ έχει αγοράσει ήδη το ακίνητο, στο οποίο θα κατασκευάσει το εργοστάσιο. Πρόκειται να δημιουργήσει περίπου 100 θέσεις εργασίας ενώ θα παράγει 80.000 τόνους ελληνικού γιαουρτιού ετησίως.