Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Σπύρος Λάτσης: Τι συμβαίνει με την EFG International – Οι συζητήσεις και τα σενάρια

Σπύρος Λάτσης

Σπύρος Λάτσης

Τα σενάρια για το μέλλον της EFG International της οικογένειας Λάτση και το ενδεχόμενο εξαγοράς της βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο μέσω δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές, η Julius Baer, με έδρα τη Ζυρίχη, εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της ανταγωνίστριας της EFG International, και πραγματοποιεί συζητήσεις.

Από την άλλη πλευρά, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι οι συνομιλίες αυτές, που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, έχουν σταματήσει.

Ωστόσο, καμία από τις δύο τράπεζες δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη δήλωση.

Οι φήμες για ενδεχόμενη συγχώνευση της Julius Baer και της EFG International δεν είναι καινούργιες. Αλλά αυτή τη φορά μπορεί να είναι διαφορετικά τα πράγματα, αναφέρει σε άρθρο της η ιστοσελίδα finews.com.

Προς αναζήτηση νέου CEO

Και αυτό γιατί η Julius Baer αναζητά νέο CEO μετά την παραίτηση του Philipp Rickenbacher τον περασμένο Φεβρουάριο, λόγω της έκθεσης της τράπεζας στην αυτοκρατορία ακινήτων Signa του δισεκατομμυριούχου René Benko, που κατέρρευσε, οδηγώντας της σε ζημιές 586 εκατ. ελβετικών φράγκων.

Σε αυτό το πλαίσιο ο CEO της EFG International, Giorgio Pradelli, θεωρείται ένας πολλά υποσχόμενος υποψήφιος, αναφέρει το άρθρο.

Ο Ιταλός Pradelli εργάζεται στην ελβετική τράπεζα εδώ και 12 χρόνια και είναι Διευθύνων Σύμβουλός της από το 2018. Σε αυτή τη διάρκεια, χάραξε μια ξεκάθαρη στρατηγική, η οποία στέφθηκε με επιτυχία. Μόνο από το 2022, η τιμή της μετοχής της EFG έχει αυξηθεί κατά πάνω από 60% και η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται στα 3,8 δισ. ελβετικά φράγκα (4,16 δισ. δολ.). Η κεφαλαιοποίηση της Julius Baer αποτιμάται περίπου στα 11,5 δισ. ελβετικά φράγκα.

Παράλληλα, ο Pradelli γνωρίζει καλά τις επιχειρήσεις στην Ασία, όπου τόσο η EFG International όσο και η Julius Baer δραστηριοποιούνται έντονα. Επιπλέον, μετά από έξι χρόνια ως CEO στην EFG, μια αλλαγή εργασίας θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή, σύμφωνα με την finews.com.

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο μία ενδεχόμενη μετακίνηση του Giorgio Pradelli θα φέρει πιο κοντά τις δύο τράπεζες.

Τα δυνατά σημεία

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που θα μπορούσαν να ευνοήσουν μία τέτοια εξέλιξη. Αφού και οι δύο τράπεζες έχουν “δυνατά σημεία” και θα μπορούσαν να αλληλοσυμπληρωθούν.

Για παράδειγμα, η EFG International έχει αρχίσει πρόσφατα να επικεντρώνεται έντονα στους εξαιρετικά πλούσιους πελάτες, τομέας που θα αποτελούσε ιδανικό συμπλήρωμα για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων της Julius Baer. Αφού εκτός από την ισχυροποίηση της θέσης της στην αγορά θα διαφοροποιούσε σημαντικά την πελατειακή της βάση, μετά την επιζήμια περιπέτεια της με την Signa. Ενισχύοντας παράλληλα την παρουσία της σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Μέση Ανατολή, η Ασία και η Λατινική Αμερική.

Στους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, η Julius Baer ανέφερε αύξηση στα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία και καλύτερο περιθώριο κέρδους. Ωστόσο, όσον αφορά τις εισροές νέων κεφαλαίων, αυτές συνεχίζουν να υπολείπονται των προσδοκιών.

Την ίδια ώρα, για τους μετόχους της EFG International μία συναλλαγή θα ήταν πολύ ελκυστική την τρέχουσα περίοδο, επιτρέποντας τους να εξαργυρώσουν την σημαντική αύξηση της τιμής της μετοχής της τράπεζας την τελευταία διετία, σύμφωνα με την finews.com.

Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει τον Ιούνιο, καθώς η Julius Baer αναμένεται να αποσαφηνίσει το ζήτημα του CEO.

Μετασχηματισμός του ελβετικού τραπεζικού κλάδου

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, μια συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών θα δημιουργούσε μία εταιρεία με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 500 δισ. ελβετικών φράγκων. Και θα συνέχιζε τον μετασχηματισμό του ελβετικού χρηματοπιστωτικού κλάδου που ξεκίνησε πέρυσι, όταν η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η UBS Group εξαγόρασε την ανταγωνίστρια της, Credit Suisse.

Η οικογένεια Λάτση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της EFG International, κατέχοντας ποσοστό περίπου 45% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Άλλοι σημαντικοί μέτοχοι της EFG είναι η βραζιλιάνικη Banco BTG Pactual SA, με περίπου 20% μερίδιο και ο Boris Collardi, πρώην διευθύνοντας σύμβουλος της Julius Baer. Ο Collardi έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EFG το 2022 μετά την ξαφνική αποχώρησή του από τη Banque Pictet & Cie.

Η EFG, η οποία διαχειριζόταν περίπου 142 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα στο τέλος του 2023, ανακοίνωσε τα υψηλότερα κέρδη της πέρυσι, ενώ προειδοποίησε ότι η ώθηση στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω των υψηλότερων επιτοκίων ενδέχεται να αντιστραφεί, αναφέρει το Bloomberg.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Κυρώθηκε η δωρεά Λάτση για τις μελέτες επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Όλο το παιχνίδι με Λάτση – Μυτιληναίο για την Helleniq Energy