• Business

    Τι συμβαίνει με την Prada; Τα σχέδια για εξαγορά και το τίμημα της ανεξαρτησίας

    • NewsRoom

    Patrizio Bertelli, Prada © Luna Rossa/Carlo Borlenghi


    Μία δήλωση του Giorgio Armani για πιθανή συγχώνευση, μετά την αποχώρησή του από την ομώνυμη εταιρεία του πριν λίγες εβδομάδες, έκανε τα σενάρια να οργιάζουν για τους ιταλικούς -και μέχρι στιγμής αυτόνομους- οίκους πολυτελείας της Ιταλίας. Σε αυτά τα σενάρια ενεπλάκη και η Prada, ένας από τους κορυφαίους οίκους, ο οποίος αντιστέκεται μέχρι στιγμής σε εξαγορές.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Prada, Andrea Guerra έσπευσε να τερματίσει τη Δευτέρα τα σενάρια του προηγούμενου μήνα, ξεκαθαρίζοντας σε δηλώσεις του σε εκδήλωση στη Βενετία ότι ο ιταλικός οίκος δεν ψάχνεται για εξαγορές.

    Ο οίκος πολυτελείας έχει προσπαθήσει πολύ κατά τις προηγούμενες δεκαετίες να διατηρήσει την ανεξαρτησία του ομίλου, καθώς οι γαλλικοί κολοσσοί της πολυτέλειας, LVMH και Kering «σάρωναν» στο πέρασμά τους όλα τα οικογενειακά brands και γιγαντώναν το χαρτοφυλάκιό τους.

    Η επόμενη ημέρα

    «Ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τα δικά μας brands» ανέφερε, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν νέα στο πεδίο των συγχωνεύσεων και των εξαγορών.

    Η περίπτωση των ιταλικών οίκων μόδας είναι ξεχωριστή, καθώς πολλοί εξ’ αυτών παραμένουν ανεξάρτητοι και ανταγωνίζονται τον θηριώδη ανταγωνισμό των γαλλικών ομίλων. Μεταξύ αυτών είναι οι οίκοι των Salvatore Ferragamo, Moncler και Ermenegildo Zegna.

    Πολλοί αναλυτές κατά καιρούς έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το μέλλον αυτών των μικρών brands, τα οποία στο βωμό της ανεξαρτησίας τους, δεν έχουν τη δυναμική των γαλλικών οίκων πολυτελείας κι έχουν εκτιμήσει ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν μεγάλη κινητικότητα στο πεδίο των συγχωνεύσεων και εξαγορών.

    Το ίδιο φαίνεται να πιστεύει και ο ίδιος ο Guerra, ο οποίο παραδέχθηκε ότι σε ευρύτερο πλαίσιο, ο τομέας της πολυτέλειας θα έχει πολλές ειδήσεις το επόμενο διάστημα.

    Βέβαια, ο Lorenzo Bertelli, γιος των ιδρυτών της εταιρείας Patrizio και Miuccia Prada, και επικεφαλής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Prada, είχε πρόσφατα αναφέρει ότι  «ήμασταν και θα είμαστε πάντα ανοιχτοί στο να εξετάζουμε ευκαιρίες», τροφοδοτώντας νέα σενάρια.

    Στενεύει ο κλοιός

    «Σε δύο, τρία ή και πέντε χρόνια, πολλά πράγματα θα συμβούν, θα δούμε πολλές συνεργασίες», ανέφερε.

    Η Prada τα τελευταία χρόνια αγόρασε μερίδιο στο βυρσοδεψείο Superior και συνεργάστηκε μαζί με τη Zegna για να επενδύσει στην ιταλική εταιρεία παραγωγής κασμίρ Filati Biagioli Modesto και στην εξειδικευμένη εταιρεία πλεκτών Luigi Fedeli e Figlio Srl.

    Ο Guerra δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Prada παραμένει προσηλωμένη στις επενδύσεις στην Ιταλία και ότι η στρατηγική της ομαδοποίησης μικρότερων προμηθευτών θα μπορούσε να τη βοηθήσει να αποκτήσει κλίμακα και να προσθέσει σταθερότητα.

    Διαβάστε επίσης:

    Lorenzo Bertelli: Ο κληρονόμος της Prada δηλώνει ανοιχτός σε ευκαιρίες συγχωνεύσεων και εξαγορών

    Η επιλεκτική «φυγή» των Κινέζων από την πολυτέλεια – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

    Gucci: Πρώην μεγαλοστέλεχος των LVMH και Prada αναλαμβάνει τη θέση του αναπληρωτή CEO



    ΣΧΟΛΙΑ