ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πέντε μήνες πριν πέρασε οριστικά η ιστορική οινοποιία «Μαλαματίνα» στον Ομιλο Mantis των αδελφών Χαράλαμπου και Αλέξανδρου Κρομμύδα.
Τέσσερις μήνες πριν άρχισε ένα δυναμικό come back της εμβληματικής μάρκας με πέντε νέες ετικέτες, ρετσίνες και αρετσίνωτα κρασιά, όλες με το αγαπημένο σήμα της Μαλαματίνας, το γνωστό ανθρωπάκι.
Οι επενδυτές που ανέλαβαν να εξυγιάνουν και να αναπτύξουν τη γνωστή οινοποιία που μετράει 120 χρόνια ζωής δίνοντάς της μια δεύτερη ευκαιρία έρχονται αντιμέτωποι με το βασικό πυλώνα που κρατάει όρθια μια εταιρεία. Το ανθρώπινο δυναμικό.
Η «Οινοποιία Μαλαματίνα ΑΕΒΕ» ήρθε ξανά στο προσκήνιο λίγες ημέρες πριν όταν στις εγκαταστάσεις της στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης μερίδα εργαζόμενων που βρίσκονται σε απεργία συγκρούστηκε με τα ΜΑΤ ενώ η αστυνομία προχώρησε και σε συλλήψεις συνδικαλιστών.
Το σωματείο εργαζομένων ζητά να ανακληθούν απολύσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, 15 στο σύνολο, η εταιρεία από την πλευρά της κάνει λόγο για σύννομες διαδικασίες και μια «ομάδα συνδικαλιστών που προπηλακίζει και απειλεί την ακεραιότητα εργαζομένων και στελεχών».
Στο σχέδιο εξυγίανσης (επικυρώθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβριο του 2021) προβλέπει τη διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων ενώ το επενδυτικό σχέδιο του Ομίλου Mantis στοχεύει στον διπλασιασμό του δυναμικού σε βάθος πενταετίας.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις και η εμπλοκή
Πώς προέκυψε η εμπλοκή και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επιχείρησης «Μαλαματίνα» να προχωρά σε μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων;
«Οι απολύσεις είναι ο εκβιαστικός τρόπος της εργοδοσίας να υπογράψουμε ατομικές συμβάσεις» επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών και πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου, Γιάννης Φραγκίδης. Ζητούν να πάρουν πίσω 15 απολύσεις που έχουν γίνει και διοίκηση να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση με μια ενιαία συλλογική σύμβαση εργασίας.
Η ισχύς της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έληξε τον περασμένο Φεβρουάριο. Όπως επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας έδειξε κάθε διάθεση να συζητήσει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση. Αναφέρει επίσης ότι «η νέα Συλλογική Σύμβαση διασφάλιζε το σύνολο σχεδόν των παροχών που απολάμβαναν και πριν οι εργαζόμενοι, αντιμετωπίζοντας παράλληλα ανορθολογισμούς και προκλητικά προνόμια».
Οι αμοιβές και τα προνόμια
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε η Οινοποιία Μαλαματίνα, μέχρι σήμερα, οι αμοιβές συγκεκριμένων τμημάτων είναι 65% πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς, ενώ υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις όπως απασχόληση εργαζομένων σε reception/ τηλεφωνικό κέντρο με μισθό σχεδόν 3.000€.
• Επίσης υπάρχει πληθώρα επιδομάτων που αυξάνουν υπέρμετρα το κόστος μισθοδοσίας, πχ. επίδομα παρουσίας, που χορηγείται εφόσον δεν υπάρχει αδικαιολόγητη απουσία, επίδομα εξομάλυνσης εγγάμων, επίδομα εξομάλυνσης αγάμων, οδοιπορικά για την προσέλευση στο εργοστάσιο, επιδόματα πενταετιών στην εταιρία (5ετίας, 10ετίας, 15ετίας, 20ετίας, 25ετίας κλπ)
• Παράλληλα με το υψηλό μισθολογικό κόστος, υπήρχε πρόβλημα και στην κατανομή των θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι που ουσιαστικά εργάζονται το 50% των εργάσιμων ωρών/ημερών. Οι εργαζόμενοι αυτοί αρνούνται να μετακινηθούν, έστω προσωρινά, σε άλλες θέσεις. Ενδεικτικά: υπάρχουν 14 οδηγοί και βοηθοί, όταν καθημερινά χρειάζονται και βγαίνουν για δρομολόγια μόνο 2-3 φορτηγά, απασχολώντας max. 6 εργαζόμενους.
• Επίσης υπάρχουν συνδικαλιστές, οι οποίοι αξιώνουν να πληρώνονται από την εταιρία χωρίς να εργάζονται, επικαλούμενοι συνδικαλιστικές άδειες, χωρίς κάτι τέτοιο να προβλέπεται από το νόμο. Το ετήσιο κόστος αυτών των εργαζομένων για την εταιρία, ανέρχεται σε περίπου 120.000€.
Η αντιμετώπιση αυτών των ανισορροπιών είναι απαραίτητη για την επιβίωση και την ανάπτυξη της Μαλαματίνας, επισημαίνει η εταιρεία, η οποία προχώρησε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των λειτουργιών της στην κατάργηση του τμήματος Διάθεσης, στο οποίο μέχρι σήμερα απασχολούνταν οδηγοί και βοηθοί οδηγοί. Το τμήμα αυτό επιβάρυνε την εταιρία με πρόσθετα κόστη ύψους 420.000 ευρώ, σε σχέση με το κόστος παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών στην αγορά από εξωτερικούς συνεργάτες.
Η πλειοψηφία ήδη έχει υπογράψει ατομικές συμβάσεις
Η εταιρία παρείχε τη δυνατότητα μεταφοράς εργαζομένων, οι θέσεις των οποίων καταργούνταν, στο Τμήμα Παραγωγής του εργοστασίου και εναλλακτικά παρείχε επιπλέον τη δυνατότητα συμμετοχής σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με σημαντικές παροχές.
Μετά την απόρριψη των προτάσεών της, προχώρησε νόμιμα στην υλοποίηση του σχεδιασμού της, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει.
Πάντως η πλειονότητα των εργαζομένων (52 από τους 86) έχει ήδη υπογράψει ατομικές συμβάσεις ενώ τέσσερις από τους εργαζόμενους του τμήματος Οδηγών και της Παραγωγής επέλεξαν το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ενώ μόνο ένας εργαζόμενος συμφώνησε να μεταφερθεί σε άλλο τμήμα.
Από την άλλη πλευρά το Σωματείο εργαζομένων προχωρά σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις έχοντας ήδη στείλει εξώδικο για 24ωρες απεργίες από τη Δευτέρα 8 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 12 Αυγούστου την επόμενη εβδομάδα ζητώντας να ανακληθούν «πέντε εκβιαστικές και τρομοκρατικές απολύσεις εργαζομένων». Βάλλει κατά του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας Νίκου Κεράνη ζητώντας τόσο την ανάκληση των απολύσεων όσο και την μη κατάργηση τμημάτων.
«Βάλαμε πλάτες δίνοντας το 20% από τους μισθούς μας για να αναστυλωθεί η εταιρεία επί τρία χρόνια η ανταμοιβή μας είναι οι απολύσεις» υποστηρίζει ο κ. Φραγκίδης προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.
Τα σχέδια του Ομίλου Mantis και η θυγατρική στη Γερμανία
Το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση είναι πάνω κάτω γνωστό. Κάποια στιγμή θα λήξουν οι κινητοποιήσεις, οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους και η οινοποιία Μαλαματίνα με ένα τζίρο το 2021 της τάξης των 9,5 – 10 εκατομμυρίων ευρώ θα επιχειρήσει υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς να ξαναβρεί την παλιά της αίγλη και να ανακτήσει τα μερίδια αγοράς που έχασε τα προηγούμενα χρόνια λόγω ενδοοικογενειακών διενέξεων αλλά όχι μόνο εξαιτίας αυτών.
Οι νέοι επενδυτές του ομίλου Mantis πήραν μια εταιρεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα μέσα στο πρώτο επτάμηνο από την απόκτηση της «Μαλαματίνας» έχουν επενδύσει πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό για τα οινοποιεία.
Παράλληλα, στοχεύουν να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο της Μαλαματίνας, με 100% ελληνικά προϊόντα, αξιοποιώντας τους θησαυρούς της ελληνικής γης. Οι επενδύσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί η νέα ιδιοκτησία, στοχεύουν:
– στον εκσυγχρονισμό της γραμμής εμφιάλωσης ώστε να παραμείνει το εμφιαλωτήριο της Μαλαματίνα ως το μεγαλύτερης δυναμικότητας στο χώρο των Βαλκάνιων
– στην υποστήριξη νέων συσκευασιών και κωδικών, καθώς και την αναβάθμιση και ανάπτυξη των Οινοποιείων που έχει η εταιρία στον Φάρο Χαλκίδας και στην Ασωπία, κοντά την Θήβα.
Το σχέδιο της εταιρίας, πέρα από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε, περιλαμβάνει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία, τόσο σε μηχανολογικό εξοπλισμό, όσο και σε πάγια στοιχεία.
Στόχος είναι ο υπερδιπλασιασμός των καθαρών πωλήσεων της οινοποιίας στην επόμενη πενταετία, με προοπτική αυτές να ανέλθουν στα 20 εκατ. ευρώ (έναντι 9,5 εκατ. ευρώ το 2021) και οι εξαγωγές να φτάσουν στο 25% του τζίρου της. Μάλιστα, η εταιρία σχεδιάζει τη σύσταση θυγατρικής στη Γερμανία για την καλύτερη προώθηση των ετικετών της στην κεντροευρωπαϊκή αγορά.
Διαβάστε επίσης:
Νίκος Κεράνης (Μαλαματίνα) στο mononews: Τα σχέδια για τη νέα εποχή της οινοποιίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας