Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Τι σημαίνει για την Κίνα η διαφαινόμενη ανακωχή Τραμπ-ΕΕ για το εμπόριο;

Η απρόσμενη εμπορική ανακωχή του Ντόναλντ Τραμπ με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλεί στους αναλυτές το ερώτημα: “Τι σημαίνει αυτό για τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα;”.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο πολύ διαφορετικές απαντήσεις.

Το ένα στρατόπεδο βλέπει τη συμφωνία μεταξύ του Τραμπ και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για αναστολή νέων δασμών στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το εμπόριο ως μία σχεδιασμένη απόπειρα σύσφιξης των σχέσεων με τους συμμάχους, καθώς οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μία παρατεταμένη διαμάχη με την Κίνα.

Η αποκλιμάκωση της υπόθεσης του εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, και πιθανότατα της υπόθεσης της NAFTA, στην επικείμενη περίοδο, δε σημαίνει ότι η υπόθεση του εμπορίου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα είναι επίσης ώριμη για μία αποκλιμάκωση”, ανέφερε σε σημείωμά του ο Krishna Guha, αντιπρόεδρος της Evercore ISI. “Αυτό είναι πιθανό, αλλά είναι τουλάχιστον εξίσου πιθανό οι ΗΠΑ να μειώνουν την εμπορική ένταση με τους συμμάχους τους προκειμένου να βελτιώσουν τη διαπραγματευτική τους θέση και να διατηρήσουν την ισχύ τους σε αυτό που συνεχίζουμε να φοβόμαστε ότι θα είναι ένα παρατεταμένο μπρα ντε φερ με το Πεκίνο”.

O Guha λέει ότι το βασικό σενάριο για την Evercore ISI είναι ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας πριν από το 2019.

Η ανακωχή των ΗΠΑ με την Ευρώπη είναι πιθανό να ωθήσει τον Τραμπ να αυξήσει την πίεσή του προς την Κίνα, είπε ο Chua Hak Bin, ανώτερος οικονομολόγος της Kim Eng Research Pte στη Σιγκαπούρη.

Ο Τραμπ πιθανότατα θα σαλπίσει την τρομπέτα του και θα ισχυριστεί ότι οι απειλές του για εμπορικό πόλεμο πιάνουν”, είπε ο Chua. “Η πιθανότητα ενός ολοκληρωτικού εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τρόπο ειρωνικό, αυξήθηκε μετά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ”.

Η άλλη άποψη: Η διαφαινόμενη συμφωνία του Τραμπ με την Ευρώπη δείχνει πώς μπορούν να επιτευχθούν συμφωνίες.

Η προθυμία του Τραμπ να συμφωνήσει σε μία εμπορική ανακωχή με την ΕΕ είναι ένα θετικό σημάδι ότι μία παρόμοια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί στη διάρκεια μίας συζήτησης με τον Σι Τζινπίνγκ”, είπε ο Andy Rothman, πρώην Αμερικανός διπλωμάτης στο Πεκίνο που σήμερα είναι επενδυτικός σύμβουλος της Matthews Asia. “Επίσης νομίζω ότι ο Σι είναι σε καλύτερη θέση για να κάνει περισσότερες υποχωρήσεις απ’ όσες μπορούσε να προσφέρει ο Γιούνκερ, και επομένως να αποσπάσει πιο απτά αποτελέσματα από τον Τραμπ”.

Κι αυτό λόγω της θέσης του Σι ως του μοναδικού ηγέτη της χώρας του και της δέσμευσής του να καταστήσει την οικονομία της Κίνας όλο και πιο προσανατολισμένη στις αγορές, είπε ο Rothman.

Ένα πράγμα στο οποίο πιθανότατα μπορούν να συμφωνήσουν όλοι οι αναλυτές είναι το ότι είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα γύρω από την εμπορική ανακωχή.

Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί”, είπε η Deborah Elms, εκτελεστική διευθύντρια της Asian Trade Centre, μίας συμβουλευτικής εταιρείας στη Σιγκαπούρη. “Η ΕΕ έλαβε υποσχέσεις για να αρχίσει τις συζητήσεις. Η Κίνα έλαβε αντίστοιχη αντιμετώπιση. Μετά από δύο κύκλους διαλόγου, η Κίνα κατέληξε αντιμέτωπη με δασμούς ύψους 50 δισ. δολαρίων,και πιθανότατα είναι κι άλλοι καθ’ οδόν”.

Ο Τραμπ έχει ήδη επιβάλει δασμούς 25% σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 34 δισ. δολαρίων, πυροδοτώντας αντίμετρα από το Πεκίνο, με αγαθά αξίας 16 δισ. δολαρίων πιθανότατα να μπαίνουν σύντομα στο στόχαστρο. Την ίδια στιγμή, ο γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ έχει ταυτοποιήσει επιπλέον 200 δισ. δολάρια κινεζικών αγαθών στα οποία σχεδιάζεται δασμός 10% και ο Τραμπ έχει απειλήσει να στοχοποιήσει αγαθά αξίας ως και 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου το σύνολο της αξίας των ετήσιων εξαγωγών αγαθών από την Κίνα στις ΗΠΑ.

Αν και δε φαίνονται να υπάρχουν πολλές ενδείξεις για διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, η κατάσταση παραμένει ρευστή. Ο Τραμπ μας έχει εκπλήξει στο παρελθόν προωθώντας τους δασμούς ακόμα και αφού ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είχε διακηρύξει τον Μάιο ότι ο εμπορικός πόλεμος ήταν “στον πάγο”. Ο Τραμπ επίσης απέσυρε την απαγόρευση πώλησης προϊόντων από αμερικανικές εταιρείες στην κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ZTE Corp και επέλεξε μία πιο χαλαρή γκάμα νέων κανονισμών που εξετάζουν προσεκτικά τις κινεζικές επενδύσεις.

Αν και οι Κινέζοι αξιωματούχοι παραμένουν ανοιχτοί σε μία συμφωνία, δεν είναι σίγουροι για την εμπιστοσύνη τους στους Αμερικανούς ομολόγους τους, σύμφωνα με το Bloomberg News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ελλάκτωρ: Η επόμενη μέρα και οι προκλήσεις για τη νέα διοίκηση του ομίλου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων στην Αττική έως το τέλος της εβδομάδας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Μεγάλο θέμα στο CNN η προσφορά του 1 εκατ. ευρώ του Ολυμπιακού και του Β. Μαρινάκη