ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Ένα πρόσωπο σύμβολο της βιομηχανίας της χώρας, είναι ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, CEO του ομίλου τσιμέντων Τιτάν, που προτάθηκε χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ για τη θέση του προέδρου του, στις εκλογές που θα γίνουν στη γενική συνέλευση στις 15 Ιουνίου 2020.
Μέλος της παλαιότερης επιχειρηματικής οικογένειας της χώρας ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ανήκει στην τέταρτη γενιά μετόχων στη τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ TITC -0,16% 30,90.
Ο πατέρας του Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος και ο θείος του Ανδρέας Κανελλόπουλος ήταν επίσης πρόεδροι του ΣΕΒ. Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν “κουβαλά” στην πλάτη της 118 χρόνια ζωής, και είναι η τσιμεντοβιομηχανία η οποία, χρησιμοποιώντας ελβετική πατέντα, κατασκεύασε τα Οχυρά του Ρούπελ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μήκους 4.251 μέτρων.
Είναι η δεύτερη παλαιότερη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, μετά την Εθνική Τράπεζα, καθώς βρίσκεται στον «ναό του χρήματος» από το 1912. Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, είναι ένας από τους παλαιότερους ομίλους στην Ελλάδα, και η πορεία του είναι συνδεδεμένη με την ιστορία και την ανάπτυξη της Ελλάδας.
Η διαδρομή του ξεκινάει από το 1902, όταν ο ιδρυτής του Νικόλαος Κανελλόπουλος, μαζί με κάποιους συμφοιτητές του μόλις τελείωσε τις σπουδές του στη χημεία, αποφάσισε να ιδρύσει μία ετερόρρυθμη εταιρεία με αντικείμενο την παραγωγή τσιμέντου.
Η σημερινή πρόκληση
Μπορεί να είναι 9η φορά στην ιστορία του ΣΕΒ που θα βρεθεί στην ηγεσία του, μέλος της οικογένειας της ΤΙΤΑΝ όμως σήμερα η επιλογή του κυρίου Παπαλεξόπουλου έχει ένα ιδιαίτερο βάρος.
Σε μια εποχή, που η νέα Βιομηχανική Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 10.3.2020, αποσκοπεί στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, για την θωράκιση της οικονομίας της σε μια περίοδο αύξησης του παγκόσμιου ανταγωνισμού, η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να ενδυναμώσει τη βιομηχανία της και στην προσπάθεια αυτή ο ρόλος του ΣΕΒ είναι καθοριστικός.
Ο ΣΕΒ , ο Σύνδεσμος που με την ίδρυσή του το 1908 συνέβαλε καθοριστικά στη συγκρότηση του επονομαζόμενου 8ου υπουργείου, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, το 1910 και στην ψήφιση του νόμου 2948/1922 «περί προαγωγής της βιομηχανίας και βιοτεχνίας», είχε θέσει τα θεμέλια και το θεσμικό πλαίσιο για τη μεσοπολεμική βιομηχανική επέκταση και ανάπτυξη.
Σήμερα, χρειάζεται να αναλάβει ξανά τον ιστορικό του ρόλο, και να συντονίσει την προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου της βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία.
Σε αυτή την εποχή που η ανάγκη να δοθεί έμφαση στη βιομηχανία είναι μεγαλύτερη από ποτέ, τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρώπη, το δρόμο για την ελληνική βιομηχανία ανοίγει ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, μέλος ενός από τα ιστορικότερα βιομηχανικά τζάκια της χώρας αλλά την ίδια στιγμή ένας σύγχρονος και έμπειρος μάνατζερ που γνωρίζει καλά τη σημασία της καινοτομίας στη βιομηχανία.
Στην ηγεσία του ΣΕΒ,ο επικεφαλής μιας βιομηχανίας 118 ετών που όμως παραμένει στην αιχμή της παγκόσμιας αγοράς και ανταγωνιστική, διεθνοποιημένη και στην αιχμή των εξελίξεων στον κλάδο της, μπορεί να αναδείξει την ανάγκη να δοθεί έμφαση στη βιομηχανία που επενδύει, που αναπτύσσεται και που κερδίζει τις διεθνείς αγορές.
Με πρότυπο την TITAN CEMENT
Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος γεννήθηκε το 1962, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στη Ζυρίχη και έκανε MBA στο Harvard. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.
Έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ αφού εργάστηκε εκεί ως σύμβουλος στη McKinsey & Company Inc, διατηρεί σχέσεις με την ελληνική ομογένεια και η ανάπτυξη της TITAN CEMENT στις ΗΠΑ καθορίζει την ανάπτυξη του ομίλου. Από το 1989 ξεκίνησε να εργάζεται στον Τιτάνα όπου και εξακολουθεί μέχρι σήμερα, είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου από το 1996.
Παράλληλα έχει ενεργή παρουσία σε επαγγελματικούς φορείς, καθώς είναι αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ, μέλος του ΔΣ του ΙΟΒΕ, του ΕΛΙΑΜΕΠ και άλλων φορέων. Αντιπροσωπεύοντας την τέταρτη γενιά, στην επιχείρηση, κατάφερε η ιστορική βαριά βιομηχανία να γίνει σύγχρονη και εξωστρεφής και με εφόδια την εκπαίδευση, την εμπειρία και τεχνογνωσία οδήγησε, ανοδικά την πορεία του ομίλου Τιτάν τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ έδινε πάντα έμφαση στην καινοτομία και τις εξαγωγές. Οι εξαγωγές και οι αγορές του εξωτερικού αποτέλεσαν σανίδα σωτηρίας για τον όμιλο σε όλες τις κρίσεις.
Τη δεκαετία του 1960 η εταιρεία εγκατέστησε τους πρώτους υπολογιστές, ενώ τη δεκαετία του ’70 ξεκίνησε να επενδύει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δίνοντας έμφαση κυρίως στην πρόληψη των ατυχημάτων, με αποτέλεσμα να κερδίσει μετάλλιο ανάμεσα σε 130 βιομηχανίες, σαν την εταιρεία με τη μικρότερη συχνότητα ατυχημάτων.
Υπό τις σημερινές συνθήκες και υπό το φως της νέας Βιομηχανικής Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς γίνεται επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής, συνεκτικής και ολοκληρωμένης, βιομηχανικής στρατηγικής, ο ρόλος του επικεφαλής της μακροβιότερης και πιο επιτυχημένης ελληνικής βιομηχανίας, στην ηγεσία του ΣΕΒ, γίνεται ιδιαίτερα σημαντικός ώστε η ελληνική βιομηχανία να αποκτήσει ειδικό βάρος στην οικονομία της χώρας.
Εξάλλου, σε εποχές αστάθειας, η μεταποιητική βιομηχανία, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κλάδο, με την ισχυρή οικονομική και κοινωνική πολλαπλασιαστική επίδρασή της, μπορεί να θωρακίσει την εθνική οικονομία απέναντι σε εξωγενή σοκ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπρατάκος: Στο ΕΒΕΑ στηρίζουμε δράσεις που φέρνουν πιο κοντά τις επιχειρήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου
- Κωνσταντινούπολη: Σπουδαστές της Σχολής Ικάρων άνοιξαν ελληνική σημαία κοντά στην Αγιά Σοφιά και συνελήφθησαν
- Ο ρόλος του παιδογυναικολόγου στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
- Επίσημα στη Νότιγχαμ Φόρεστ η Λίνα Σουλούκου: «Τιμή να επιστρέφω στην οικογένεια Μαρινάκη»