Ανατροπές στα εισοδήματα 18.000 εργαζομένων εκτιμάται οτι φέρνει η επέκταση των πρώτων 4 κλαδικών συμβάσεων που επικύρωσε χθες η ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ). Για την ακρίβεια εκτιμάται οτι η επέκταση θα έχει θετική επίδραση σε χιλιάδες εργαζομένους, περίπου στο 1/4 των κατ’ εκτίμηση 70.000 ατόμων που απασχολούνται στους συγκεκριμένους κλάδους. Με την υπογραφή μάλιστα της σχετικής υπουργικής απόφασης, το σύνολο των εργαζομένων στις τράπεζες, τις πρακτορειακές επιχειρήσεις, τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, καθώς και στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού, όλης της χώρας, θα πρέπει να αμείβονται με βάση τα όσα προβλέπουν οι κλαδικές αυτές συμβάσεις.

Οι αποφάσεις

Χθες αποφασίστηκε ομόφωνα η επέκταση στο σύνολο του κλάδου των συμβάσεων που αφορούν τους όρους εργασίας των περίπου 40.000 τραπεζοϋπαλλήλων αλλά και των περίπου 30.000 εργαζομένων στις πρακτορειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας, του υπαλληλικού προσωπικού ναυτιλιακών επιχειρήσεων και πρακτορείων όλης της χώρας και τέλος του υπαλληλικού προσωπικού εργαζομένων στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού όλης της χώρας.

Συνολικά, εκτιμάται ότι περίπου 15.000 εως 18.000 εργαζόμενοι που σήμερα δεν καλύπτονται από τις κλαδικές τους συμβάσεις θα δουν σημαντικές αλλαγές στους μισθούς τους ή και στους όρους εργασίας.

Οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται από τον χώρο των γραφείων τουρισμού και ταξιδίων, και είτε δεν καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση είτε καλύπτονται τυπικά, και οι εργοδότες παραβιάζουν τους όρους της σύμβασης.

Μισθοί απο 800 εως 1400 ευρω 

Να σημειωθεί δε, ότι η κλαδική σύμβαση που πλέον θα πρέπει υποχρεωτικά (αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης) να εφαρμοστεί σε όλους, προβλέπει μισθούς από 800 έως και 1.400 ευρώ καθώς και επιδόματα γάμου, τέκνων, επιστημονικό και πολυετούς υπηρεσίας.

Παράλληλα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΑΣΕ αποφασίστηκε να ζητηθούν τα στοιχεία προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες ελέγχου και εν συνεχεία επέκτασης της δεύτερης ομάδας κλαδικών συμβάσεων που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του υπουργείου και ισχύουν για τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία καθώς και στα μεταλλεία – λιγνιτωρυχεία όλης της χώρας.

Η νέα συνεδρίαση του συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, με στόχο έως το τέλος της εβδομάδας και πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη, να έχουν επεκταθεί συμβάσεις που θα αφορούν έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων.

Ποιούς αφορά

Αναλυτικά, χθες αποφασίστηκε ομόφωνα η επέκταση στο σύνολο του κλάδου των συμβάσεων που αφορούν τους όρους εργασίας των περίπου 40.000 τραπεζοϋπαλλήλων αλλά και των περίπου 30.000 εργαζομένων στις πρακτορειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας, του υπαλληλικού προσωπικού ναυτιλιακών επιχειρήσεων και πρακτορείων όλης της χώρας και τέλος του υπαλληλικού προσωπικού εργαζομένων στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού όλης της χώρας.

Συνολικά, εκτιμάται ότι περίπου 15.000 εως 18.000 εργαζόμενοι που σήμερα δεν καλύπτονται από τις κλαδικές τους συμβάσεις θα δουν σημαντικές αλλαγές στους μισθούς τους ή και στους όρους εργασίας.

Οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται από τον χώρο των γραφείων τουρισμού και ταξιδίων, και είτε δεν καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση είτε καλύπτονται τυπικά, και οι εργοδότες παραβιάζουν τους όρους της σύμβασης.

Εφόσον αυτή επεκταθεί, χιλιάδες εργαζόμενοι που σήμερα έχουν ως μοναδικό δίχτυ ασφαλείας τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ τον μήνα, αναμένεται να δουν σημαντικές αυξήσεις.

Την ερχόμενη Πέμπτη στοιχεία για την αντιπροσωπευτικότητα των εργοδοτικών οργανώσεων θα αναζητηθούν για τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία (κλαδική ξενοδοχοϋπαλλήλων και 3 τοπικές κλαδικές ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Λασιθίου και Χανίων), καθώς και για τους εργαζόμενους στα μεταλλεία – λιγνιτωρυχεία όλης της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ 

Αναφερόμενος στο θέμα της επέκτασης και της κήρυξης γενικώς υποχρεωτικών των κλαδικών συμβάσεων ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, με άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ θέτει έξι συγκεκριμένες στοιχειώδεις προϋποθέσεις.

Μεταξύ αυτών επισημαίνει την ανάγκη να μην επεκτείνονται οι ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις καθώς καλύπτουν εργαζομένους σε τελείως ανόμοιες μεταξύ τους επιχειρήσεις, αλλά και οι ρυθμίσεις που είναι παράγωγα της υποχρεωτικής διαιτησίας.

Ο κ. Φέσσας ζητεί επίσης να υπάρχει ρήτρα εξαίρεσης σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως συμβαίνει σε όλα τα εξελιγμένα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημειώνει ότι αν επανέλθουν οι παθογένειες και στρεβλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος «θα επιβεβαιώσουμε δυστυχώς ότι δεν μάθαμε τίποτα από τα λάθη που προκάλεσαν την κρίση».