Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Fiber to the Home: Τι σηματοδοτεί η απόφαση της Κομισιόν για τις τιμές χονδρικής – Το σχέδιο του ΟΤΕ και οι εκπτώσεις

Κώστας Νεμπής (ΟΤΕ) - Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone) - Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova) - Κωνσταντίνος Μασσέλος (ΕΕΤΤ)

Μετά από σχεδόν 7 μήνες από τη στιγμή που ο ΟΤΕ πρότεινε για πρώτη φορά το σχέδιό του στην ΕΕΤΤ για εκπτώσεις στις τιμές χονδρικής, η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» και πλέον ο φορέας μπορεί να προχωρήσει τον σχεδιασμό του ο οποίος θα ωφελήσει πολλαπλά τόσο τους παρόχους όσο και τους καταναλωτές στην οπτική ίνα.

Η πρόταση του ΟΤΕ που αναμένεται να υιοθετήσει η ΕΕΤΤ μετά και την θετική γνωμοδότηση της Κομισιόν, είναι για αμοιβαίες εκπτώσεις όγκου στις τιμές χονδρικής οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι έως και 20% προκειμένου να προχωρήσουν γρηγορότερα οι επενδύσεις σε FTTH.

Οι εκπτώσεις θα μπορούσαν να μετακυλήσουν και στον καταναλωτή, καθώς θα οδηγούσε σε χαμηλότερες τιμές στα πακέτα σταθερής και internet των ΟΤΕ-Nova-Vodafone.

Εφόσον οι όγκοι γραμμών που αποκτά ο πάροχος λιανικής από τον κατασκευαστή του δικτύου (operator) φτάνει σε συγκεκριμένα όρια (30.000-45.000 γραμμές το 2024, 75.000-105.000 γραμμές το 2025 κλπ), θα μπορεί να λαμβάνει εκπτώσεις που ξεκινούν από 5% και φτάνουν στο 20%. Πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι η μείωση των χρεώσεων χονδρικής είναι δυνατόν να περάσουν και στις τιμές λιανικής, διευκολύνοντας έτσι την πτώση των χρεώσων.

Όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, η έγκριση από την Κομισιόν είναι το πρώτο βήμα για την μεγαλύτερη ανάπτυξη των οπτικών ινών στη χώρα, κάτι που ζητάει διαρκώς ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς η Ελλάδα παραμένει πολύ πίσω συγκριτικά με άλλα κράτη της ΕΕ.

Το…χρονικό

Πριν από περίπου 7 μήνες ο ΟΤΕ απέστειλε πρόταση στην ΕΕΤΤ για μείωση τιμών στη χονδρική έως και 28%, συνθήκη η οποία θα ευνοούσε και τους υπόλοιπους παρόχους. Καθώς όχι μόνο θα «αγόραζαν φθηνότερα» από τα δίκτυα του ΟΤΕ, αλλά θα πωλούσαν και φθηνότερα, πράγμα που θα επηρέαζε και τον τελικό χρήστη.

Αυτή η πρόταση ωστόσο δεν πέρασε, καθώς υπήρχε όρος για πέναλτι σε περίπτωση αποχώρησης, και έτσι πάγωσε από την Κομισιόν.

Στις 25 Απριλίου 2024, ο ΟΤΕ υπέβαλε εκ νέου στην ΕΕΤΤ πρόταση για την εφαρμογή εκπτώσεων λόγω όγκου για τις χονδρικές υπηρεσίες Fiber to the Home (FTTH) που παρέχει, αφαιρώντας παράλληλα τον όρο για το πέναλτι. Η ΕΕΤΤ διενέργησε δημόσια διαβούλευση της πρότασης του ΟΤΕ κατά το χρονικό διάστημα 13 Μαΐου έως 12 Ιουνίου 2024 και έλαβε απαντήσεις από τέσσερις συμμετέχοντες. Η ΕΕΤΤ, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια αυτά, αξιολόγησε την πρόταση του ΟΤΕ και έκρινε ότι τηρούνται οι απαιτήσεις που επιβάλλει το ρυθμιστικό πλαίσιο, απαιτώντας όμως την εφαρμογή κάποιων επιπρόσθετων όρων.

Ακολούθησε δημόσια διαβούλευση από την ΕΕΤΤ, η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες και πήρε τον δρόμο για την Κομισιόν, της οποίας το πόρισμα ήταν αυτή τη φορά θετικό.

Αντικείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι τα μέρη δεσμεύονται ώστε έκαστος πάροχος Υπηρεσίας να έχει στο δίκτυο του άλλου παρόχου υπηρεσίας (εξαιρουμένων τυχόν περιοχών όπου έχουν αναπτύξει δίκτυο και οι δυο πάροχοι Πρόσβασης) συγκεκριμένο πλήθος ενεργών συνδέσεων VPU/VLU FTTH στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους έναντι των συμφωνημένων μειωμένων χρεώσεων.

Η εκπτωτική πολιτική αφορά τα έτη 2024 έως 2028 και εντός του 2028 ο ΟΤΕ διατηρεί το δικαίωμα να προτείνει νέα εκπτωτική πολιτική κατόπιν έγκρισης της ΕΕΤΤ, εφόσον απαιτείται.

Τι αναφέρει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ότι το σχέδιο μέτρων της ΕΕΤΤ μπορεί να αποτελέσει θετικό βήμα προς την ταχύτερη ανάπτυξη υπηρεσιών FTTH, στο πλαίσιο της δέσμευσης για επέκταση της υψηλής ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο στην Ελλάδα.

Σημείωσε επιπροσθέτως ότι αυτή η πρόταση αναμένεται να ενισχύσει τις ψηφιακές υποδομές και τη συνδεσιμότητα, προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε την ανάγκη η ΕΕΤΤ να παρακολουθεί στενά την αγορά και τις συνεχιζόμενες εξελίξεις, ώστε να διασφαλίζεται ότι το εν λόγω εκπτωτικό σχήμα δεν θα οδηγήσει σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και να χρησιμοποιεί εγκαίρως και με κατάλληλο τρόπο τα ρυθμιστικά εργαλεία που διαθέτει για αυτό τον σκοπό.

Σημειώνεται ότι και το σχέδιο μέτρων της ΕΕΤΤ περιλαμβάνει τις εν λόγω προβλέψεις, αναγνωρίζοντας τις σχετικές ανάγκες.

Διαβάστε επίσης:

Οι εννέα μετοχές που ξεχωρίζουν οι αναλυτές από το ΧΑ

ΟΤΕ: Μπαίνει στην εποχή του Κώστα Νεμπή – Οι αλλαγές και οι προκλήσεις για τον νέο CEO

ΕΕΤΤ: Σε δημόσια διαβούλευση η πρόταση του ΟΤΕ για εκπτώσεις στην οπτική ίνα