ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Μέχρι πρόπερσι το καλοκαίρι στο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο της «Τεχνική Ολυμπιακή» ήταν σύσσωμη η οικογένεια Στέγγου. Δηλαδή το ζευγάρι και τα πέντε τους παιδιά.
Τον Ιούλιο του 2018 έφυγε από τη ζωή, η …Ζωή Στέγγου. Σύζυγος του 84χρονου σήμερα, ιδρυτή, βασικού μετόχου και εκτελεστικού Προέδρου, Κωνσταντίνου Στέγγου. Στις 4 Μαρτίου του 2019, οι κόρες του Στυλιανή και Χρυσή…αυτομόλησαν από το Δ.Σ. Λίγο αργότερα, στις 30 Μαΐου, τον ίδιο δρόμο της αποχώρησης ακολούθησαν και άλλα δύο από τα παιδιά του. Ο Ανδρέας και η Μαριάννα.
Έκτοτε οι επιχειρηματικές εξελίξεις ήταν πυκνές. Για να κορυφωθούν στις 15 Απριλίου της εφετινής χρονιάς, όταν και η «Τεχνική Ολυμπιακή» σφράγισε το deal παραχώρησης του Πόρτο Καρράς στον Ιβάν Σαββίδη. Έναντι ενός αρχικού τιμήματος 205 εκατ. ευρώ, για το οποίο όμως τα οριστικά στοιχεία δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί.
Από την άλλη πλευρά εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο για πιο λόγο αποψιλώθηκε η παρουσία των παιδιών του Στέγγου στο Δ.Σ της εταιρείας, που απαριθμεί πλέον 7 μέλη. Η φυγή τους, σε μια κομβική περίοδο για την εταιρεία, αφήνει αναπάντητα ερωτήματα.
Υπήρξαν άραγε «εσωτερικού» χαρακτήρα τριβές και εντάσεις; Εκδηλώθηκαν διαφωνίες για κάποια ζητήματα στρατηγικής, στα οποία υπερίσχυσε η απόφαση του πατέρα; Πρόκειται για «μετωπικές» δυσαρμονίες που συνεχίζονται; Ή εν τέλει δεν είναι τίποτα από όλα αυτά και οι αποχωρήσεις εντάσσονται απλά και μόνο ,στο γενικότερο πλαίσιο των νέων σχεδιασμών; Τόσο για τα μέλη της οικογένειας, όσο και της ίδιας της εταιρείας.
Όπως και να’ χει, εκείνοι που έφυγαν δεν φαίνεται να έχασαν κάποια οικονομικά επίζηλη, θέση… Άλλωστε οι αμοιβές που παίρνουν τα μέλη του Δ.Σ , παρουσιάζονται «μετρημένες» και χωρίς εξάρσεις. Συγκριτικά τουλάχιστον με αρκετές άλλες εισηγμένες εταιρείες. Κάτι που όμως εξηγείται από το γεγονός ότι η «Τεχνική Ολυμπιακή» είναι ζημιογόνα επί σειρά ετών. Μάλιστα πέρσι, οι πωλήσεις που έκανε από τις συνεχιζόμενες πια δραστηριότητες ( χωρίς το Πόρτο Καρράς και τις θυγατρικές του ,που εκχωρήθηκαν) ήταν μόλις 542.363 ευρώ… Με συνέπεια να γεννηθούν ζημιές 16,3 εκατ. ευρώ.
Οι αμοιβές για Κωνσταντίνο, Γιώργο και Μαριάννα Στέγγου
Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Κωνσταντίνος Στέγγος, έλαβε πέρσι 65.864 ευρώ μικτές αμοιβές. Από την εταιρεία τα 14.500 και τα υπόλοιπα από τις θυγατρικές της. Από το σύνολο των αποδοχών τα 6.864 ευρώ αφορούσαν τα κόστη των εταιρικών παροχών, που είναι κυρίως η χρήση αυτοκινήτου.
Βέβαια σε σχέση με τα δεδομένα του 2018, οι συνολικές αμοιβές του Προέδρου ήταν πέρσι αυξημένες κατά…33.587 ευρώ (104%). Μάλλον το deal με τον Σαββίδη ανέβασε και το «κοντέρ» των αμοιβών…
Ο Γιώργος Στέγγος είναι το μόνο από τα πέντε παιδιά του ιστορικού ηγέτη της εταιρείας, το οποίο παραμένει στο Διοικητικό Συμβούλιο. Όντας Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Οι περσινές, δικές του αμοιβές έφτασαν στα 61.224 ευρώ μικτά. Με τα 2.224 ευρώ εξ αυτών, να είναι εταιρικές παροχές. Και στην περίπτωση του Γιώργου Στέγγου, οι αμοιβές του 2019 ήταν κατά 114% παραπάνω, από εκείνες του 2018 (28.607 ευρώ).
Η Μαριάννα Στέγγου αν και αποχώρησε στο 5μηνο της περσινής χρήσης, εν τούτους ήταν εκείνη που πήρε τις περισσότερες αμοιβές από την οικογένεια… Συνολικά 67.288 ευρώ μικτά. Εκ των οποίων τα 7.778 ήταν εταιρικές παροχές. Σε σύγκριση πάντως με το 2018, οι περσινές αμοιβές της κόρης του Στέγγου ήταν κατά 108,6% περισσότερες.
Τα άλλα τρία αδέλφια που αποχώρησαν πέρσι από το Δ.Σ. (Ανδρέας, Στυλιανή και Χρυσή) δεν είχαν καμία αμοιβή για το διάστημα που κατείχαν τις θέσεις τους, ως μέλη.
Τουλάχιστον από οικονομικής άποψης όλα αυτά είναι ήσσονος σημασίας, μπροστά στο deal της πώλησης του Πόρτο Καρράς. Καθώς όπως εκτιμάται, από το «καθαρό» αντίτιμο της εκχώρησης ,ο μεν Κωνσταντίνος Στέγγος θα πάρει περί τα 20 εκατ. ευρώ ( μέσω της εταιρείας του στην Κύπρο) ενώ περί τα 115 εκατ. ευρώ θα πάνε στο ταμείο της «Τεχνική Ολυμπιακή». Η οριστική όμως εικόνα θα προκύψει μετά από τον εσωτερικό έλεγχο που θα κάνει ανεξάρτητος σύμβουλος ( η Delloitte) αφού πάρει πρώτα τα ολοκληρωμένα οικονομικά στοιχεία, από τον ορκωτό της εταιρείας. Πιθανότητα εντός του προσεχούς Νοεμβρίου θα έχουν όλα τελειώσει.
Πάντως, στο αρχικό τίμημα υπολογίζεται και το δάνειο Σαββίδη προς την «Τεχνική Ολυμπιακή» ( 59 εκατ. ευρώ) και από εκεί κι έπειτα θα μετρήσουν κι άλλα στοιχεία όπως είναι τα ταμειακά διαθέσιμα, οι υποχρεώσεις, τα αποθέματα. Σε αδρές γραμμές από το αναπροσαρμοσμένο τίμημα ο μεν Στέγγος θα πάρει το 11,41% ( που είναι η προσωπική του συμμετοχή στο Πόρτο Καρράς) ενώ το υπόλοιπο θα το λάβει η «Τεχνική Ολυμπιακή». Στην οποία ο ίδιος και τα παιδιά του έχουν το 61,35%. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο πατέρας Στέγγος και ο γιός του Γιώργος που παραμένει στο Δ.Σ έχουν τον πλειοψηφικό έλεγχο της εταιρείας ( 51,6%).
Ανοικτό ερώτημα αποτελεί το αν και κατά πόσο το χρήμα της πώλησης του Πόρτο Καρράς που θα μπει στην εταιρεία, θα μοιραστεί κατά ένα μέρος στους μετόχους, ή αν θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου, νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ίσως από αυτά τελικά, να διακριβωθεί και το πόσο «βελούδινες» είναι οι σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας Στέγγου. Το «χρώμα» του χρήματος πάντα μπορεί να πεί τα περισσότερα. Ειδικά σε μια εταιρεία όπως είναι η «Τεχνική Ολυμπιακή» η οποία την τελευταία φορά που έδωσε μέρισμα στους μετόχους ήταν πριν από 14 χρόνια….