ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πλέον, κι όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις, φαίνεται ότι το «κλειδί» της υπόθεσης είναι το τσέχικο Sazka Group, ελεγχόμενο από τον Κάρελ Κόμαρεκ. το οποίο εντέλει προχωρά σε υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για το 67% των μετοχών που δεν ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο των βασικών μετόχων.
Ωστόσο, η προσφερόμενη τιμή των 9,12 ευρώ είναι χαμηλότερη από τα 10,05 ευρώ που έχει στο «ταμπλό» ο ΟΠΑΠ, γεγονός που διαφαίνεται ότι δεν θα έχει ολοκληρωτικό αποτέλεσμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ είναι στα 3,2 δισ. ευρώ, ενώ με βάση την τιμή της δημόσιας πρότασης η αποτίμηση της εταιρείας διαμορφώνεται στα 2,9 δισ. ευρώ, δηλαδή 300 εκατ. ευρώ πιο κάτω…
Έτσι όπως διαμορφώνεται αυτήν τη στιγμή το μετοχικό καθεστώς του ΟΠΑΠ, το 33% των μετοχών ελέγχεται από το κοινοπρακτικό σχήμα της Emma Delta, το οποίο πριν από έξι χρόνια τις εξαγόρασε από το Δημόσιο έναντι συνολικού τιμήματος 652 εκατ. ευρώ.
Βάσει των μετοχικών συσχετισμών που έχουν διαμορφωθεί στο σχήμα της Emma Delta, το 66,7% είναι υπό τον έλεγχο εταιρείας συμφερόντων του Κάρελ Κόμαρεκ. Η συμμετοχή αυτή παραπέμπει σε έλεγχο του 22,011% των μετοχών του ΟΠΑΠ. Το υπόλοιπο 9,669% των μετοχών είναι υπό τον έλεγχο του Έλληνα επιχειρηματία Γιώργου Μελισσανίδη, ενώ το υπόλοιπ 1,32% είναι στο χαρτοφυλάκιο συμφερόντων του Χρήστου Κοπελούζου.
Όλα τούτα επειδή η ελληνική πλευρά έχει αντίστοιχα το 29,3% και το 4% της Emma Delta.
Όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση, το Sazka Group δεν ενεργεί συντονισμένα με την ελληνική πλευρά, παρά το γεγονός ότι ανήκουν στο ίδιο κοινοπρακτικό σχήμα των βασικών μετόχων.
Επί του παρόντος παραμένει ακόμα άγνωστο τι είναι εκείνο που οδήγησε στην υποβολή της δημόσιας πρότασης προαιρετικού χαρακτήρα από την πλευρά του τσέχικου γκρουπ.
Δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η τσέχικη πλευρά να έχει συμφωνήσει με άλλον υφιστάμενο μέτοχο του ΟΠΑΠ (προφανώς ξένα funds) προκειμένου να αποκτήσει τις μετοχές του.
Στην περίπτωση αυτή, και λόγω του ότι θα αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής του, φροντίζει εκ των προτέρων στην υποβολή της δημόσιας πρότασης.
Ένα άλλο σημείο «κλειδί» της όλης υπόθεσης είναι αυτό της απόφασης της διοίκησης του ΟΠΑΠ να δώσει τη δυνατότητα στους μετόχους να προχωρήσουν σε επανεπένδυση του μερίσματος (scrip dividend).
Από την επίσημη ανακοίνωση προκύπτει ότι από την επανεπένδυση του υπολοίπου του μερίσματος της χρήσης του 2018 θα προκύψουν κατά ανώτατο όριο 11.969.268 μετοχές. Λαμβανομένου υπόψη ότι το προ φόρων διανεμόμενο μέρισμα του ΟΠΑΠ είναι της τάξεως των 190 ευρώ ενώ η τιμή για την επανεπένδυση των μετοχών έχει οριστεί στα 9,56 ευρώ, προκύπτει ότι η άσκηση του scrip dividend είναι περί το 60% του συνόλου.
Αίσθηση όμως προκαλεί το γεγονός ότι το τσέχικο γκρουπ που προχωρά στην υποβολή της δημόσιας πρότασης δηλώνει ότι «τα πρόσωπα που ενεργούν συντονισμένα με τον προτείνοντα δεν θα συμμετάσχουν στην τρέχουσα επανεπένδυση του υπολοίπου μερίσματος της χρήσης 2018 της υπό εξαγορά εταιρείας».
Αυτό φαίνεται να αναιρεί την έρπουσα φημολογία της αγοράς που έλεγε ότι οι βασικοί μέτοχοι θα προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση επειδή με την επανεπένδυση μερίσματος το ποσοστό τους στον ΟΠΑΠ θα ξεπερνούσε την καταστατική μειοψηφία του 33,33%.
Γύρω από όλα αυτά υπάρχουν σαφώς πολλά αναπάντητα ερωτήματα, το κυριότερο εκ των οποίων αφορά την κίνηση της τσέχικης πλευράς να στείλει επιστολή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την επομένη των εθνικών εκλογών και για λόγους «σημαντικής μεταβολής ποσοστού».
Εκ των πραγμάτων η σημερινή συνεδρίαση είναι ένα σημαντικό crash test για το πώς «εισπράττουν» οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ όλες αυτές τις εξελίξεις.
Από μια πρώτη ανάγνωση φέρεται ότι η πλευρά των Μελισσανίδη – Κοπελούζου δεν σκοπεύει να παραχωρήσει το ποσοστό της ενώ από την άλλη το Sazka Group είναι διατεθειμένο να ρίξει φρέσκο χρήμα προκειμένου να αυξήσει τη μετοχική του συμμετοχή στον ΟΠΑΠ.