ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ως το «σχέδιο Μάρσαλ» της εποχής μας χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπογραμμίζοντας ότι «δίνεται η δυνατότητα να υλοποιηθεί σχεδόν το σύνολο των σημερινών σχεδίων για τη χώρα».
Όπως είπε σε συζήτηση χθες για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στο πλαίσιο του 22ου Συνεδρίου InfoCom World 2020, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των ΟΤΕ, Vodafone και Wind, το 20% του συνολικού πακέτου (εκτιμάται περί τα 6 δις. ευρώ) θα αφορά έργα ψηφιακού χαρακτήρα, ενώ έμφαση θα δοθεί στα δίκτυα.
«Αναφερόμαστε σε 5G διαδρόμους σε κομβικούς τομείς όπως είναι π.χ. τα logistics ή οι μεταφορές, οι μικροδορυφόροι, κ.τ.λ..» είπε, ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε ότι ένα από τα έργα που έχει προτείνει το Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η επιδότηση του κόστους σύνδεσης των πολυκατοικιών με τα δίκτυα οπτικών ινών. «Υπάρχει σημαντικό κόστος για να φτάσει η οπτική ίνα σε όλα τα διαμερίσματα στις πολυκατοικίες, είναι ένα πρόβλημα που θα θέλαμε να το αφαιρέσουμε ώστε η αγορά να «τρέξει» καλύτερα».
Στην ίδια συζήτηση ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης, αναφέρθηκε ειδικότερα στους 5G corridors (διαδρόμους) σημειώνοντας ότι πρόκειται για έργο απολύτως συμβατό με ό,τι συμβαίνει στη υπόλοιπη Ευρώπη, το οποίο αφορά στη δημιουργία μία αδιάκοπης αλυσίδας logistics, αυτόνομα φορτηγά και μεταφορές, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας. Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό 160 με 180 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθούν με 5G περί τα 600 χλμ δρόμου (η εθνική οδός από τους Ευζώνους μέχρι και το Πειραιά).
Οι τελικές αποφάσεις για τα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης θα ανακοινωθούν έως το τέλος τους έτους με τον κ. Πιερρακάκη να χαρακτηρίζει «πρόκληση» το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου πακέτου έργων στους ασφυκτικούς χρόνους που τίθενται. Όπως είπε, πέρα από τις σχετικές πρωτοβουλίες της ομάδας του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα υπάρξει αλλαγή φιλοσοφίας με περισσότερες συμβάσεις πλαίσιο, ΣΔΙΤ κ.τ.λ. ώστε να επιτευχθούν ταχύτεροι χρόνοι.
Για το επενδυτικό ταμείο Φαιστός το οποίο θα «προικιστεί» με τμήμα των εσόδων από τη δημοπρασία για το φάσμα του 5G ώστε να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη υπηρεσιών πάνω από τα νέα δίκτυα η ηγεσία του Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 θα στελεχωθεί, θα συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια και θα ξεκινήσει τις επενδύσεις.
Οι Μιχαλής Τσαμάζ (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ) Χάρης Μπρουμίδης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone) και Νάσος Ζαρκαλής (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind) μίλησαν για την επόμενη μέρα του κλάδου ενόψει της ανάπτυξης των δικτύων πέμπτης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία, για το πισωγύρισμα φέτος της αγοράς (λόγω της πανδημίας), η οποία εκτιμάται ότι θα κλείσει με μία πτώση μεταξύ 3%- 5% αλλά και για τις τιμές στα δεδομένα της κινητής, όπου υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.
«Έχουμε δεσμευτεί για μεγάλες επενδύσεις και το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι η αγορά είναι πράγματι για μεγάλα πορτοφόλια. Η ανάγκη για ταμειακές ροές δεν σταματά ποτέ, ώστε να είμαστε μπροστά όσον αφορά την τεχνολογία», ανέφερε ο κ. Τσαμάζ. «Τα τελευταία χρόνια ο όμιλος έχει επενδύσει πάνω από 5 δισ. ευρώ και ήδη έχουμε τοποθετήσει 16.000 καμπίνες με οπτικές ίνες και έχουμε ξεπεράσει τις 250.000 γραμμές με Fiber to the Home, με στόχο τις 300.000 έως το τέλος του 2020 και 500.000 έως το 2021. Για το 5G έχουμε ξεκινήσει την αναβάθμιση του δικτύου και θέτουμε στόχο μέχρι το τέλος του 2021 να καλύπτουμε τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού.»
«Aπό την πανδημία μάθαμε ότι η χώρα μας έχει ανθεκτικές υποδομές, όπως αποδείχθηκε στην πράξη και αν η Ελλάδα είναι πίσω στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αυτό δεν σχετίζεται με τις επενδύσεις των παρόχων που συνέχισαν τις επενδύσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης», ανέφερε επίσης ο κ. Τσαμάζ.
«Ενδεχομένως εκεί να οφείλεται και η αντιμετώπιση της Πολιτείας η οποία δεν έκανε καμία προσπάθεια τα προηγούμενα χρόνια για να προσελκύσει επενδύσεις, δεδομένου ότι από την πλευρά τους, οι πάροχοι ούτως ή άλλως πραγματοποιούσαν επενδύσεις από μόνοι τους. Δε μιλάμε για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, η οποία φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται πραγματικά την ανάγκη να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στον κλάδο. Aυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλα τα επίπεδα και τις διαδικασίες» κατέληξε.
«Ο κλάδος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έναν οργασμό επενδύσεων και υπάρχει η διάθεση από τους παρόχους να προχωρήσουν περαιτέρω όσον αφορά τις επενδύσεις», σημείωσε ο κ. Μπρουμίδης. «Η Ελλάδα σε όλες τις γενιές κινητής τηλεφωνίας ήταν από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη σε παροχή υπηρεσιών, έχουμε από τα καλύτερα δίκτυα όσον αφορά την κάλυψη, τις ταχύτητες και τη χωρητικότητα κι εκεί θα βρεθούμε και με τα δίκτυα 5ης γενιάς».
Για τις ίδιες τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες είπε ότι «θα πρέπει να μετεξελιχθούμε από εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε εταιρείες τεχνολογίας. Σαφώς το δίκτυο θα είναι στον πυρήνα, ωστόσο, οι εταιρείες θα πρέπει να βγουν μοιραία έξω από αυτό που ήταν για χρόνια η βασική τους προτεραιότητα – η διασύνδεση – και να μπουν σε νέες περιοχές και δραστηριότητες με σοβαρά τεχνολογικά χαρακτηριστικά.»
Ο κ. Μπρουμίδης ανέφερε επίσης ότι η πανδημία είχε αρνητικό αντίκτυπο όσον αφορά τα έσοδα από την περιαγωγή και την καρτοκινητή, όμως, δεν υφίσταται δομικό ζήτημα στις εταιρείες, δεδομένου ότι όταν θα περάσουμε στην κανονικότητα θα εκλείψει το πρόβλημα. «Η πανδημία ήταν ο επιταχυντής του ψηφιακού μετασχηματισμού για επιχειρήσεις και καταναλωτές και βέβαια η μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια που θα έρθουν με το 1/5 να αφορά ψηφιακά έργα. Είναι η μοναδική ευκαιρία για τον κλάδο και συνολικά για την ελληνική οικονομία».
«Στην Wind ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε ένα νέο κύκλο επενδύσεων συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία με κύριους άξονες το 5G και τα δίκτυα οπτικών ινών», υπογράμμισε ο κ. Ζαρκαλής. Όπως είπε οι προκλήσεις είναι σε τρία επίπεδα.
«Πρώτο η οικονομική κατάσταση της χώρας και η αναιμική ζήτηση. Ακόμη και για το 5G το μεγάλο ερώτημα είναι και πάλι το θέμα της ζήτησης, μήπως δηλαδή και πάλι τρέχουμε για να …μείνουμε στάσιμοι. Μεγαλύτερη πρόκληση ίσως είναι το εξωτερικό περιβάλλον, όπου έχουμε μεν βελτίωση το τελευταίο διάστημα, αλλά για χρόνια αντιμετωπίζουμε ζητήματα όπως οι φόροι, η αδειοδότητη, τα όρια ακτινοβολίας, οι τοπικές αντιδράσεις, η φημολογία για τις τιμές, γεγονότα που αποτελούν εκφράσεις μίας γενικότερης στάσης της Πολιτείας παλιότερα και της κοινωνίας. Είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται ότι οι τεχνολογίες θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη της οικονομίας. Θα πρέπει όμως να αναγνωριστεί ο ρόλος των παρόχων ως δημιουργών εθνικών υποδομών της επόμενης δεκαετίας και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και έτσι θα πρέπει να υποστηριχθούμε από την Πολιτεία και την κοινωνία. Σε αντίθεση με άλλους επενδυτές, εμείς επενδύουμε σε υποδομές που θα μείνουν σίγουρα στην Ελλάδα. Η τρίτη πρόκληση έχει να κάνει με το ανταγωνιστικό και ρυθμιστικό περιβάλλον. Ο μεγαλύτερος πάροχος έχει ένα ασυνήθιστα μεγάλο μερίδιο γεγονός το οποίο δημιουργεί προφανείς στρεβλώσεις σε επίπεδο ανταγωνισμού και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από την Πολιτεία στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας.»
«Έχουν γίνει τεράστια βήματα ωστόσο το περιβάλλον που λειτούργησε ο κλάδος όλα αυτά τα χρόνια ήταν εχθρικό» κατέληξε.
Για το θέμα των τιμών στα δεδομένα της κινητής ο κ. Μπρουμίδης σημείωσε πως «η επόμενη …πίστα είναι η αποκλιμάκωση της φορολογίας από πλευράς της Πολιτείας».
Ο κ. Τσαμάζ μίλησε για πολλαπλές παραμέτρους που καθορίζουν τις τιμές, δεδομένου ότι το ζήτημα σχετίζεται με τη σύνθεση των προτάσεων προς τους καταναλωτές, τη διαφορά με τις τιμές τιμοκαταλόγου και τη φορολογία. Πρόσθεσε πως πλέον οι τιμές είναι κοντά στο μέσο όρο της Ευρώπης αν αφαιρεθούν οι φόροι. «Στην Cosmote δίνουμε το 1 Gb για ένα ευρώ με μείωση πάνω από 30% το τελευταίο διάστημα και παράλληλη αύξηση του όγκου δεδομένων» κατέληξε.
«Αν η Ελλάδα είχε τόσο ακριβές τιμές στην Ευρώπη, τότε θα έπρεπε στο διαγωνισμό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για τα δίκτυα 5G να γίνονται …ουρές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαρκαλής ο οποίος παραδέχθηκε έμμεσα ότι στη σύγχυση για τις τιμές συνέβαλαν και οι ίδιες οι εταιρείες με πολλά και διαφορετικά πακέτα τιμών, χιλιάδες τηλεφωνήματα στους καταναλωτές με προσφορές κ.τ.λ..
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνελήφθη κι άλλος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα προόδου» – Τι είπε για τον εθισμό των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- Βασίλης Κικίλιας: Ισχυρή σύσταση για αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών
- Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια τη Δευτέρα και την παραμονή Χριστουγέννων