• Business

    Τι «είδε» το family office της Λάτση και απέκτησε το 10% της Αττικής Οδού από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΤΣΗ

    ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΤΣΗ


    Ταράζει και πάλι τα νερά η Μαριάννα Λάτση, που με «πλοηγό» το family office, στο οποίο εκτός από την ίδια συμμετέχουν και τα τρία παιδιά της (ο Πάρης, ο Φίλιππος και η Εριέτα) προχώρησε σε συμφωνία επιχειρηματικής σύμπλευσης με τον Γιώργο Περιστέρη.

    Το deal των 77,165 εκατ. ευρώ αφορά στην είσοδό της με ποσοστό του 10% στο σχήμα της Νέας Αττικής Οδού. Πλαισιώνοντας έτσι τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που έχει αναλάβει και λειτουργεί ήδη τη σύμβαση παραχώρησης του εμπορικότερου δρόμου της χώρας, για τα επόμενα 25 χρόνια.

    Κατά τα φαινόμενα η Μαριάννα Λάτση και οι διαχειριστές του οικονομικά πανίσχυρου family office «είδαν» ευθύς εξ αρχής τις ελκυστικές επενδυτικές προοπτικές που ενσωματώνει η Αττική οδός. Καθώς πρόκειται για ένα έργο χαμηλού ρίσκου και σημαντικών σταθερών αποδόσεων. Με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα όπως απέδειξε η απόδοσή του, τόσο κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όσο και κατά την πρόσφατη πανδημία. Ενώ παράλληλα και υπό τη διαχείριση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που διαθέτει πολυετή εμπειρία στον κλάδο και άρτιο οργανωτικό μηχανισμό, η Αττική οδός μπορεί να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη μέσω πολύπλευρών συνεργειών.

    Είναι χαρακτηριστικό πώς η διοίκηση του επιχειρηματικού ομίλου αναμένει ότι η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) του έργου θα κινηθεί κατά μέσο όρο πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, με υπολογιζόμενη όλη τη διάρκεια «ζωής» της παραχώρησης.

    Το family office της Μαριάννας Λάτση συμφώνησε να αποκτήσει το 10% στη Νέα Αττική Οδό με premium 15% έναντι της αρχικής δεσμευτικής επένδυσης που καταβλήθηκε από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το ποσό αυτό ήταν 671 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 2,599 δισ. (που διαμορφώνουν το συνολικό τίμημα των 3,27 δις ευρώ το οποίο έλαβε το Δημόσιο) προέρχονται από δανειακά κεφάλαια.

    Με την προσθήκη του 15% ο υπολογισμός της αρχικής επένδυσης ανεβαίνει στα 771,65 εκατ. ευρώ και βάσει αυτού το παραχωρούμενο 10% τιμολογείται σε 77,166 εκατ. ευρώ.

    Τα μηνύματα που στέλνει το υπερτίμημα

    Αν μη τι άλλο το υπερτίμημα που προσφέρει Latsco Family Office, συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση έρχεται να δικαιώσει «με το καλημέρα» την ορθολογική απόφαση του Γιώργου Περιστέρη να «χτυπήσει» τόσο δυνατά την παραχώρηση της Αττικού οδού. Η αξία της μεγάλης επένδυσης πιστοποιείται με τον πλέον παραστατικό τρόπο, από το premium που αναβαθμίζει τάχιστα τις προοπτικές της. Ειδικά μάλιστα όταν σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και άλλοι μνηστήρες από τον χώρο των εφοπλιστών, που έχουν εκδηλώσει το προκαταρκτικό τους ενδιαφέρον για να αποκτήσουν μετοχικό μερίδιο στο σχήμα της  Νέας Αττικής Οδού. Όπου μετά από την αναμενόμενη έγκριση από το ΤΑΙΠΕΔ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα κατέχει το 90% και το υπόλοιπο 10% θα περάσει στο χαρτοφυλάκιο του family office.

    Mε βάση τη σύμβαση παραχώρησης η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει τη δυνατότητα να μεταβιβάσει σε άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές μέχρι το 49% της Αττικής οδού, μέσα στην πρώτη πενταετία. Διατηρώντας σταθερά η ίδια, ώς ελάχιστο πλειοψηφικό ποσοστό, το 51%. Επιπρόσθετα η σύμβαση δίνει τη δυνατότητα και την εισαγωγή της νέας εταιρείας στο χρηματιστήριο.

    Στην παρούσα φάση οι μέσες ημερήσιες διελεύσεις στην Αττική οδό είναι 271.000, ενώ τα δεδομένα κυκλοφορίας των 20 τελευταίων ετών δείχνουν αντοχή και ανθεκτικότητα ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις. Η υψηλή διαχειριστική εμπειρία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά και οι προοπτικές υλοποίησης των επεκτάσεων του έργου (μέσω άλλων συμβάσεων) δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για περεταίρω αύξηση της κυκλοφορίας και των εσόδων.  Με τη διοίκηση του επιχειρηματικού ομίλου να προσβλέπει σε μέσο περιθώριο EBITDA άνω του 80% των εσόδων. Από το οποία το Δημόσιο θα λαμβάνει το 9,13%.

    Σε κάθε περίπτωση οι χρηματικές ροές προς του μετόχους του σχήματος θα είναι σημαντικές.

    Με περιουσία 1,8 δις δολαρίων

    Προβεβλημένη ,ίσως, όσο καμιά άλλη σύγχρονη Ελληνίδα, η Μαριάννα Λάτση αναπτύσσει πολυσύνθετες επιχειρηματικές δραστηριότητες, έχοντας παράλληλα και μια έντονη κοινωνική προσφορά. Για εκείνη, η φιλανθρωπία είναι μια συνεπής στάση ζωής. Ενώ στο… οικογενειακό της DNA ανάγεται η ολοένα και διευρυνόμενη παρουσία στο επενδυτικό πεδίο. Εδώ και πέντε χρόνια πορεύεται μόνη και αυτόνομη επιχειρηματικά (μέσω του family office) έχοντας αυτονομηθεί από το «στρατηγείο της Ζυρίχης» και τα άλλα δύο αδέλφια της. Τον μεγιστάνα Σπύρο Λάτση και τη Μαργαρίτα.

    Μάλιστα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Forbes η οικογενειακή περιουσία της Μαριάννας Λάτση ανέρχεται σε 1,8 δις δολάρια και αυτή του αδελφού της Σπύρου σε 2,2 δις δολάρια.

    Το deal για την αγορά του 10% της Αττικής οδού, πέραν όλων των άλλων είναι απόρροια και της «καλής χημείας» ανάμεσα στη Μαριάννα Λάτση και τον Γιώργο Περιστέρη. Καθώς το Latsco Family Office, έχει αποκτήσει από τον Μάρτιο του 2021 το περίπου 7,6% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (7.858.571 μετοχές). Η συνολική τοποθέτηση ανήλθε σε 88 εκατ. ευρώ και το τίμημα ανά μετοχή ήταν 11,2 ευρώ.

    Λαμπρή απόδοση από τη μετοχική θέση στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Χθες η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έκλεισε στα 17,38 ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι χρηματικές διανομές των 0,57 ευρώ ανά μετοχή, η μέχρι τώρα απόδοση για τη Μαριάννα Λάτση ανέρχεται σε 60,3%.

    Πριν γίνει η τοποθέτηση στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2020 η Μαριάννα Λάτση είχε πουλήσει τη δική της συμμετοχή (8,426%) στη Lamda Development . Με τίμημα στα 5,652 ευρώ ανά μετοχή και συνολικά έσοδα 84,179 εκατ. ευρώ. Με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στα 7,70 ευρώ, αν είχε παραμείνει στη Lamda o μετοχικός της πλούτος θα είχε αυξηθεί κατά 36,2%.

    Με την μετρούμενη απόδοση να είναι πολύ μικρότερη από εκείνη που έχει πετύχει σε συντομότερο χρονικό διάστημα από τη θέση της  στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ…

    Η φυγή της Μαριάννας Λάτση από τη Lamda ήταν η επισημοποίηση του διαμοιρασμού της οικογενειακής περιουσίας , με την ίδια να  αναλαμβάνει το μερίδιο στη  ναυτιλία με την εταιρεία Latsco και να αποχωρεί από τις θέσεις σε τράπεζες και αξιοποίηση ακινήτων.

     Εξακολουθεί όμως να έχει κοινά μετοχικά συμφέροντα μαζί με τα αδέλφια της, στην Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) και στο ναυπηγείο Talos.

    Από τις επενδυτικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών που έχει αναλάβει το family office της Μαριάννας Λάτση  ξεχωρίζει αυτή της Viva Wallet. Όπου τα 6 εκατ. ευρώ της αρχικής τοποθέτησης έγιναν…225 εκατ. ευρώ, με την πώληση του μεριδίου της στο πλαίσιο της εξαγοράς από τη J.P.Morgan. Μια απόδοση 37,5 φορές πάνω από κόστος κτήσης…

    Απώλειες από Dimand και Trade Estates

    Δεν έχει ευτυχήσει όμως στην περίπτωση της Dimand.Όπου τοποθέτησε 15 εκατ. ευρώ για να λάβει το 5,34% της εταιρείας και ως τώρα μετράει απώλειες …37,7%. Με τη μετοχή από τα 15 ευρώ κατά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο (τον Ιούλιο του 2022 ) να έχει κατρακυλήσει στα 9,35 ευρώ.

    Απώλειες όμως της τάξεως του 25% έχει και από την μετοχική θέση των 8 εκατ. ευρώ στην εισηγμένη Trade Estates.

    Ούτως ή άλλως η βεντάλια του χαρτοφυλακίου του family office Μαριάννας Λάτση είναι πολύ  μεγάλο. Όπου εκτός από την παραδοσιακή του θέση στη ναυτιλία ( με υπο διαχείρηση στόλο 41 πλοίων) και τις δραστηριότητες στον ευρύτερο τομέα της ψυχαγωγίας ( δισκογραφικές και κινηματογραφικές παραγωγές) έχει αλυσιδωτές τοποθετήσεις και σε διάφορες άλλες εταιρείες. Κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας και των startup. Ενώ πρόσφατα εξαγόρασε και το 30% της «Φρεσκούλης», που δραστηριοποιείται στη αγορά της διάθεσης φρέσκων οπωροκηπευτικών προϊόντων.

    Αναμφίβολα η δύναμη πυρός της Μαριάννας Λάτση έχει κατευθυνθεί επενδυτικά στον όμιλο του Γιώργου Περιστέρη, όπου η Αττική οδός και ΓΕΝ ΤΕΡΝΑ θα φτάσουν να απορροφήσουν 165,2 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    To Family Office της Μαριάννας Λάτση αποκτά το 10% της Αττικής οδού με 77,165 εκατ. – Πλήρης επιβεβαίωση mononews

    Μαριάννα Λάτση: To Latsco Family Office εξαγοράζει το 30% του Φρεσκούλη

    Μαριάννα Λάτση: Σε ποιες ελληνικές startup εταιρείες επενδύει



    ΣΧΟΛΙΑ