• Business

    Τι είδε στον «Φρεσκούλη» η Μαριάννα Λάτση

    • Άννα Διανά
    Μαριάννα Λάτση-Χρυσόστομος Μαυρόπουλος

    Μαριάννα Λάτση-Χρυσόστομος Μαυρόπουλος


    Στα 12,83 δισ. δολάρια έφτασε το 2023 η αγορά της συσκευασμένης σαλάτας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πωλήσεις δε, εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν με ετήσιο ρυθμό 6,5% με το μέγεθος της αγοράς να ξεπερνά τα 22,65 δισεκ. δολάρια το 2032 (πηγή: Polaris Market Research).

    Η τάση για υγιεινή διατροφή, οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής, ο αυξανόμενος ρυθμός υιοθέτησης vegetarian και vegan διατροφής και γενικότερα η εστίαση στην υγεία και την ευεξία έχει ωθήσει τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων.

    Αν και στην Ελλάδα το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον το 2023 επηρέασε την κατανάλωση στις κομμένες και πλυμένες σαλάτες με τον όγκο να μειώνεται κατά 1% και τις πωλήσεις σε αξία να αυξάνονται κατά 4,4% λόγω ανατιμήσεων (πηγή: Circana), οι προοπτικές για ενίσχυση της αγοράς λόγω της healthy φιλοσοφίας αλλά και της ευκολίας που παρέχουν είναι θετικές.

    Σε αυτήν την αγορά αποφάσισε να επενδύσει το Latsco Family Office, συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση, με την εξαγορά του 30% της Eurocatering, της εταιρείας που ουσιαστικά δημιούργησε, 20 χρόνια πριν, την κατηγορία της έτοιμης και πλυμένης  σαλάτας στην Ελλάδα και την έβαλε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.

    Ένα exit και μια επένδυση

    Στο πλαίσιο της συναλλαγής που ανακοινώθηκε χθες το επενδυτικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται η EOS Capital Partners μεταβίβασε στον νέο μέτοχο το 12,18% της Eurocatering, ενώ το επενδυτικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται η Elikonos Capital μεταβίβασε το 17,82% που κατείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Έτσι, το  Fund που διαχειρίζεται η EOS Capital Partners παραμένει με ποσοστό 19%.

    Μία κίνηση, η οποία σύμφωνα με τον ιδρυτή της Eurocatering Χρυσόστομο Μαυρόπουλο θα ενισχύσει περαιτέρω τη δυναμική πορεία της Eurocatering.

    «Καλωσορίζω το Latsco Family Office στη μεγάλη οικογένεια της Eurocatering και ευχαριστώ τόσο για την εμπιστοσύνη που εμπράκτως δεικνύει στην εταιρεία, όσο και στο πρόσωπό μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης την Elikonos, την EOS Capital Partners, και ειδικά τον κ. Απόστολο Ταμβακάκη, για την αμέριστη και διαχρονική υποστήριξη που μας  παρείχαν» σημειώνει σε δήλωσή του ο κ. Χρυσόστομος Μαυρόπουλος, ο οποίος συνεχίζει να διατηρεί το 51% της εταιρείας. «Είμαι σίγουρος ότι η είσοδος του Latsco Family Ofiice στην μετοχική σύνθεση, σε συνδυασμό με την παραμονή της EOS Capital Partners, ενισχύει περαιτέρω την δυναμική πορεία της Eurocatering προς την υλοποίηση των στόχων μας και της δέσμευσής μας στην ποιότητα και την καινοτομία, συνεχίζοντας να προσφέρουμε υγιεινές και φρέσκες λύσεις στους καταναλωτές και πελάτες μας» προσθέτει.

    Η Eurocatering  δραστηριοποιείται στην διαλογή, μεταποίηση και διάθεση φρέσκων οπωροκηπευτικών προϊόντων στη χώρα και η αρχή έγινε από την κεντρική Αγορά Αθηνών στο Ρέντη.

    Σήμα κατατεθέν το brand Φρεσκούλης

    Σήμα κατατεθέν το brand Φρεσκούλης, που από το 2004 έκανε το ντεμπούτο το στις  πρώτες έτοιμες προ-κομμένες σαλάτες έχει φτάσει σήμερα να αριθμεί δεκάδες κωδικούς όχι μόνο σε φρέσκες σαλάτες,  αλλά και σαλάτες γεύματα, έτοιμα λαχανικά, σούπερ bowls ή φρουτοσαλάτες.  Την ίδια χρονιά που σύστησε τις προ-κομμένες σαλάτες στους Έλληνες καταναλωτές προχώρησε σε επένδυση σε εγκαταστάσεις 1.200 τ.μ. στις Αχαρνές λειτουργώντας στην Ελλάδα την πρώτη γραμμή παραγωγής σαλάτας με μηχανήματα πλύσης, κοπής αυτόματης συσκευασίας.

    Ακολούθησε η επέκταση των εγκαταστάσεων στη Βόρεια Ελλάδα ενώ το 2015 οι κεντρικές εγκαταστάσεις μεταφέρθηκαν σε νέο χώρο 2.200 τ.μ. στις Αχαρνές δίπλα από το εργοστάσιο παραγωγής.

    Δύο χρόνια αργότερα προστέθηκαν νέες γραμμές παραγωγής και περισσότεροι ψυκτικοί θάλαμοι ενώ παράλληλα και το υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης μεγεθύνεται μετακομίζοντας σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι.

    Κομβικής σημασίας για την επέκταση της Eurocatering ήταν η επένδυση από τα fund Eos Capital Partners του κ. Απόστολου Ταμβακάκη και Elikonos Capital το 2021.

    Το σύνολο των επενδύσεων που πραγματοποίησε η Eurocatering την τελευταία τριετία  ανήλθε σε περίπου 15 εκατ. ευρώ τα οποία διοχετεύτηκαν στην ανάπτυξη νέων ιδιόκτητων εγκαταστάσεων που περιλαμβάνουν εργοστάσιο, γραφεία, καθώς και χώρους αποθήκευσης και logistics ψυχόμενους και μη. Οι επενδύσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς στο τέλος του 2023.

    Όπως αναφέρεται από τη διοίκηση της εταιρείας η  αύξηση του κύκλου εργασιών της Eurocatering την τελευταία τριετία έως το τέλος χρήσης 2024 προβλέπεται να αγγίξει αθροιστικά το 78%, με ετήσιο συντελεστή αύξησης (CAGR) της τάξης του 18%. Ταυτόχρονα, η αύξηση των Ετησίων Κερδών προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA) κατά το ίδιο χρονικό διάστημα προβλέπεται να υπερβεί το 62%.

    Σημειώνεται ότι στο ίδιο διάστημα οι εξαγωγές τριπλασιάστηκαν και τα μερίδια αγοράς βαίνουν διαρκώς αυξανόμενα.

    Διαβάστε επίσης:

    Μαριάννα Λάτση: To Latsco Family Office εξαγοράζει το 30% του Φρεσκούλη

    Φυσικό Αέριο ΕΕΕ: Συμφωνία €38,5 εκατ. με την ΕΥΔΑΠ για Προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στο μικροσκόπιο τα πετρελαιοειδή – Τι ερευνά η Σαρπ



    ΣΧΟΛΙΑ