Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Τι φοβούνται Μυτιληναίος, Νεμπής και Δαυίδ στο δεύτερο εξάμηνο του 2024

Αναστάσιος Δαυίδ - Ευάγγελος Μυτιληναίος - Κωνσταντίνος Νεμπής

Αναστάσιος Δαυίδ - Ευάγγελος Μυτιληναίος - Κωνσταντίνος Νεμπής

Περιεχόμενα

Μέχρι και «war room» έχει δημιουργήσει η Metlen, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του πρώτου εξαμήνου που δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδα για να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις γεωπολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα!

Αυτό είναι ενδεικτικό του πως αντιλαμβάνονται τις διεθνείς εξελίξεις οι μεγάλοι όμιλοι, ΟΤΕ, Metlen και Coca Cola HBC, τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Χρηματιστηρίου, με κοντά στα 23 δισ. ευρώ συνολικής κεφαλαιοποίησης, στον δείκτη Large Cap. Οι ανησυχίες των τριών ομίλων λοιπόν, έγκεινται στις διεθνείς εξελίξεις, αναγνωρίζοντας ότι έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην ελληνική οικονομία και με τον πληθωρισμό να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει τις πωλήσεις τους και κατ’ επέκταση τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

OTE

Ο OTE θεωρεί ότι στην Ελλάδα οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες είναι σταθερές. Μετά τις εκλογές του 2023 και τον υψηλό πληθωρισμό των δύο τελευταίων ετών, οι συνθήκες στην Ελλάδα ομαλοποιούνται. Ωστόσο, όπως αναφέρει, αρκετές αβεβαιότητες, λόγω των παγκόσμιων εξελίξεων, ενδέχεται να επηρεάσουν τις μελλοντικές προοπτικές.

Η διοίκηση του Οργανισμού, τονίζεται χαρακτηριστικά στην οικονομική έκθεση, εκτιμά συνεχώς τον πιθανό αντίκτυπο τυχόν αλλαγών στο μακροοικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν κατά το δυνατόν οι τυχόν επιπτώσεις στις δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα. Η διοίκηση παρακολουθεί στενά τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τις οικονομικές προοπτικές προκειμένου να περιορίσει τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους.

Metlen

Κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες ή εμπορικοί περιορισμοί σε μια αγορά μπορούν να επηρεάσουν τη δραστηριότητα του Ομίλου και την ικανότητά του να παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της Metlen.

Ο Όμιλος παρακολουθεί τις γεωπολιτικές εξελίξεις παγκοσμίως και προβαίνει σε εκτιμήσεις αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις. Ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος και οι πιο πρόσφατες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή προκάλεσαν μια σειρά αλλαγών στο ενεργειακό τοπίο τα τελευταία δύο έτη, οδηγώντας σε αυξημένες τιμές και σημαντική μεταβλητότητα στην αγορά ενέργειας, οι οποίες έχουν πληθωριστικές επιπτώσεις. Οι τιμές έχουν ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό το τελευταίο διάστημα, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα.

Αναφορικά με τις μακροοικονομικά στοιχεία της οικονομίας, παρά τις επίμονα υψηλές τιμές στα τρόφιμα και τις υπηρεσίες, ο Ελληνικός πληθωρισμός υποχωρεί σταδιακά, από το 4,2% το 2023 σε περίπου 2,5% σήμερα (3% τον Ιούλιο), υποστηριζόμενος από το αποπληθωριστικό μοτίβο των τιμών της ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανοδική πορεία ανάπτυξης για την Ελλάδα τα επόμενα έτη, με την αύξηση του ΑΕΠ το 2024 και το 2025 να αναμένεται να διαμορφωθεί υψηλότερα από τα επίπεδα του 2023 (2%).

Η επιτάχυνση της υλοποίησης έργων που σχετίζονται με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (όπως το RRF), προβλέπεται να τονώσουν τις ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν από 4,0% το 2023 σε 6,7% το 2024, ενισχύοντας τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την υψηλή ρευστότητα του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αναμένεται να προσελκύσουν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια.

Coca Cola

Η Coca Cola από την πλευρά της σχολιάζει ότι «ξεκινήσαμε δυναμικά το 2024 σε δυναμικές αγορές. Αναμένουμε ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες και το γεωπολιτικό σκηνικό να παραμείνουν δύσκολες το δεύτερο εξάμηνο, με μια πιο αβέβαιο καταναλωτικό περιβάλλον. Τούτου λεχθέντος, έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο χαρτοφυλάκιό μας 24/7 και στις ευκαιρίες ανάπτυξης σε τις ποικίλες αγορές μας», αναφέρει ο όμιλος. Και τονίζει πως μετά τις ισχυρές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου αναβαθμίζουμε τις προβλέψεις μας για το 2024:

– Οργανική αύξηση των εσόδων από 8% έως 12% (προηγουμένως είχε οριστεί στο μεσοπρόθεσμο εύρος στόχου μας 6-7%)

– Οργανική αύξηση του EBIT στο εύρος 7% έως 12% (προηγουμένως +3% έως +9%).

Διαβάστε επίσης

ΟΤΕ: Στα 283 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα κέρδη, αυξημένα κατά 5,3% το α’ εξάμηνο

Coca-Cola HBC: Στα 381,6 εκατ. τα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο του 2024

Εuroxx Χρηματιστηριακή: Νέες υψηλότερες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες