ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διατηρεί την πρωτοκαθεδρία μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστών, ενώ σε νέο στοίχημα για την Intrakat αναδεικνύεται το πλήθος έργων που έχει αναλάβει εντός του Α΄ Εξαμήνου του 2022, τα οποία και αναμένεται να την επαναφέρουν στην κερδοφορία.
Από την άλλη πλευρά ο Όμιλος ΑΒΑΞ παρουσίασε αδύναμο κύκλο εργασιών, ενώ τα περισσότερα εκ των εσόδων του προκύπτουν από την πώληση της Voltera.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα οικονομικά αποτελέσματα των τριών Ομίλων που ανακοινώθηκαν προχθές με κοινό σημείο το αυξημένο ανεκτέλεστο έργων (4,9 δισ. Ευρώ για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 2 δισ. Ευρώ για την ΑΒΑΞ και 1,3 δισ. Ευρώ για την Intrakat).
Ένα επιπλέον ζήτημα που είναι κοινό, τουλάχιστον για δύο εκ των τριών κατασκευαστών σε βαθμό που να επηρεάζει την εξαμηνιαία απόδοσή τους είναι το αυξημένο κόστος των κατασκευαστικών υλικών και της ενέργεια.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το ιστορικό ανεκτέλεστο των 4,9 δισ. Ευρώ – Η ενέργεια ηγέτης στα προσαρμοσμένα EBITDA
Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διατηρεί την πρωτοκαθεδρία του στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς καταγράφει αύξηση κατά 69,4% στον κύκλο εργασιών του (από τα 248,1 εκατ. Ευρώ στις κατασκευές το Α΄ Εξάμηνο του 2022 κινείται πλέον στα 420 εκατ. Ευρώ).
Επιπλέον, το προσαρμοσμένο EBITDA του ανέρχεται στα 218,1 εκατ. Ευρώ για το πρώτο μισό του 2022, δηλαδή κινείται αυξητικά κατά 60% σε σχέση με τις αποδόσεις του Α΄ Εξαμήνου του 2021 (136,3 εκατ.ευρώ).
Από τα στοιχεία, δε, που εξέδωσε χθες ο Όμιλος προκύπτει πως τον κύριο λόγο στα προσαρμοσμένα Λειτουργικά Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων έχει η ενέργεια και ακολουθούν οι παραχωρήσεις και οι κατασκευές.
Αναλυτικότερα στον κλάδο της ενέργειας τα εν λόγω κέρδη κατέγραψαν αύξηση κατά 110% σε ετήσια βάση καθώς διαμορφώθηκε στα 139,2 εκατ. Ευρώ για το Α΄Εξάμηνο του 2022 από τα 66,7 εκατ. Ευρώ που κινήθηκαν για την ίδια περίοδο το 2021.
Στις παραχωρήσεις το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε ετησίως κατά 2,7 % καθώς από 46,2 εκατ. Ευρώ στο Α΄Εξάμηνο του 2021, ανήλθε για την ίδια περίοδο στα 47,6 εκατ. Ευρώ.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παρουσιάζει θετική εικόνα στις κατασκευές παρά την όλη κρίση που υφίσταται λόγω των αυξημένων τιμών σε υλικά και ενέργεια. Αυτό συμβαίνει διότι παρατηρείται σε ετήσια βάση αύξηση κατά 48,1% με τα προσαρμοσμένα Λειτουργικά Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων για το Α΄ Εξάμηνο του 2022 να διαμορφώνονται στα 40,7 εκατ. Ευρώ έναντι 27,9 εκατ. Ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.
Intrakat: Το νέο στοίχημα του Αλέξανδρου Εξάρχου
Σε ένα νέο στοίχημα διαμορφώνεται η Intrakat για τον Αλέξανδρο Εξάρχου, ο οποίος έχει αναλάβει το ρόλο του CEO και Αντιπροέδρου της εισηγμένης. Αυτό συμβαίνει καθώς η εταιρία παρά τα αρνητικά της EBITDA και τις ζημίες της που οφείλονται στο κατασκευαστικό και ενεργειακό κόστος μπορεί να επιστρέψει στην κερδοφορία.
Η επιστροφή αυτή θα γίνει μέσω των κατασκευαστικών έργων που αναμένεται να υπογράψει εντός του Β’ Εξαμήνου η εταιρεία, καθώς και της ανάπτυξης ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, το οποίο έχει μέχρι στιγμής αδειοδοτημένα έργα ισχύος 1,8 GW.
Στα θετικά της απόδοσης της Intrakat για το Α΄Εξάμηνο του 2022 εντάσσεται η αύξηση στον κύκλο εργασιών της κατά 13,6% καθώς αυτός ανήλθε στα 100,3 εκατ. Ευρώ από τα 83,6 εκατ. Ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.
Σημειώνεται πως τα έργα που αναμένεται να υπογράψει ο Όμιλος εντός του 2022 είναι:
-Το Marina Tower στο Ελληνικό
-Το ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Μεθώνη-Πύλος
-Η επέκταση της Αττικής Οδού στη Λεωφόρο Κύμης
-Το ΣΔΙΤ Χερσόνησος-Νεάπολη (ΒΟΑΚ)
-Τα δίκτυα διανομής του ΔΕΔΔΗΕ
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου επισήμανε ότι η Intrakat υλοποιεί ένα πλάνο λειτουργικής και διοικητικής αναδιάρθρωσης με στόχο την εφαρμογή του επενδυτικού και αναπτυξιακού του προγράμματος, το οποίο βασίζεται σε πέντε πυλώνες (κατασκευές, ΑΠΕ, Real Estate και Παραχωρήσεις-ΣΔΙΤ).
Τόνισε, δε, πως στο στο αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν μεγάλα έργα που ανέλαβε η εταιρεία στη διάρκεια του τρέχοντος έτους με υψηλό περιθώριο κέρδους, τα οποία εκτιμά ότι θα ενισχύσουν σημαντικά τα αποτελέσματα του επόμενου έτους.
ΑΒΑΞ: Αύξηση του ανεκτέλεστου στα 2 δισ.ευρώ – Σημαντικά μειωμένος ο κύκλος εργασιών
Από την άλλη ο Όμιλος ΑΒΑΞ καταγράφει σημαντική μείωση (25,7%) στον κύκλο εργασιών σε ετήσια βάση, καθώς αυτός διαμορφώνεται από τα 216,7 εκατ. Ευρώ του Α’ Εξαμήνου του 2021 στα 194,3 εκατ. Ευρώ για την ίδια περίοδο. Η εταιρεία καταγράφει αύξηση στις πωλήσεις, η οποία ωστόσο βασίζεται στην πώληση της Voltera έναντι περίπου 40 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, η ΑΒΑΞ κάνει λόγο για «συγκυριακή» καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων όσον αφορά τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα που είτε αναμένεται να ξεκινήσει ή να υπογράψει στο Β’ Εξάμηνο του 2022. Την ίδια στιγμή το ύψος των δανείων της ανέρχεται στα 452,9 εκατ. Ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά μόλις 8,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο για το 2021.
Αναλυτικά τα έργα που αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζει ο Όμιλος ή να υπογράψει μέχρι τα τέλη του 2022 είναι:
-Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας
-Μπράλος-Άμφισσα
-Flyover Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης
-Σιδηροδρομική Σύνδεση Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα
-Σύνδεση FSRU Αλεξανδρούπολης (EPC)
-Προμήθεια εξοπλισμού ΔΕΔΑ στη Δυτική Ελλάδα
Διαβάστε επίσης:
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 218,1 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα EBITDA το εξάμηνο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σκέρτσος: Δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά μας – Τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας
- Ουκρανία: Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος; Τι απαντά ο Ζελένσκι
- Παππάς για εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Από σήμερα το βράδυ θα μιλάμε για μία καινούρια πολιτική κατάσταση
- Πυρκαγιά σε κτίριο στη Γλυφάδα – Ξεκίνησε από καμινάδα ψητοπωλείου