Αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για την ενέργεια  «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ» στο οποίο περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για τη ΔΕΗ και το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, κατατέθηκαν 220 σχόλια  που αφορούσαν κυρίως τα εργασιακά των ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, τη νομοθεσία για τις ΑΠΕ και την καθολική υπηρεσία.   Στο τελικό κείμενο ωστόσο δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές, ενώ    δεν αποκλείεται να υπάρξουν προσαρμογές στις διατάξεις που αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ),  υιοθετώντας ορισμένες από τις υποδείξεις που έγιναν από φορείς της αγοράς.

Πέρα από τα εργασιακά ζητήματα, σχόλια υπήρξαν για το ζήτημα της εκ περιτροπής εναλλαγής τριών προμηθευτών στο ρόλο του προμηθευτή καθολικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με τα όσα σχολιάζει, μεταξύ άλλων, σε κείμενο του, στο πλαίσιο της διαβούλευσης ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ),  ο  στόχος των προτεινόμενων αλλαγών πρέπει να είναι η διόρθωση στρεβλώσεων που απορρέουν τόσο από το υπάρχον πλαίσιο όσο και από τον πρακτικό τρόπο εφαρμογής του πλαισίου από τον Διαχειριστή Δικτύου που τυγχάνει και θυγατρική της δεσπόζουσας επιχείρησης, και όχι απλά να μεταφέρει το πρόβλημα στους κατά πολύ μικρότερους ανταγωνιστές της.

Όπως σημειώνει ο ΕΣΑΗ, ο εθνικός νομοθέτης, ενσωματώνοντας την ευρωπαϊκή οδηγία 2009/72, διατυπώνει σαφώς ότι «οι υποχρεώσεις για την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας πρέπει να είναι διαφανείς, αμερόληπτες και επαληθεύσιμες… και να μην εμποδίζουν τον υγιή ανταγωνισμό. Έτσι θα καταστεί η παροχή της Καθολικής Υπηρεσίας ελκυστική προς όλους τους Συμμετέχοντες -όπως άλλωστε αποδεικνύει και η Ευρωπαϊκή εμπειρία- και θα σταματήσει αυτή να λειτουργεί ως καταφύγιο συστηματικών κακοπληρωτών». Υπό αυτό το πρίσμα ο ΕΣΑΗ διαφωνεί ρητά με την πρόβλεψη του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου σχετικά με την εκ περιτροπής εναλλαγή τριών Προμηθευτών στον ρόλο του Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας (ΠΚΥ).

Μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στις Επιτροπές ξεκινώντας την πορεία του προς την  ψήφιση  από την Ολομέλεια.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει μία μεγάλη σειρά μέτρων για τη ΔΕΗ, ξεκινώντας από την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος για το καινούριο προσωπικό της επιχείρησης, με παράλληλη άρση της μονιμότητάς του.
Επίσης, περιλαμβάνει τη σύσταση της Επιτροπής Αμοιβών και Προσλήψεων, η οποία θα εισηγείται στο Δ.Σ. την πολιτική των προσλήψεων, οι οποίες θα γίνονται επίσης με πιο ευέλικτο τρόπο. Κι αυτό γιατί το ΑΣΕΠ θα έχει πλέον ελεγκτικό ρόλο επί του οριστικού πίνακα προσληπτέων κάθε σχετικής προκήρυξης, ο οποίος θα καταρτίζεται από την ίδια την επιχείρηση.

Το σχέδιο νόμου θα επίσης τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, με τη μερική διάσπαση της υφιστάμενης επιχείρησης και τη δημιουργία τριών ανεξάρτητων εταιρικών σχημάτων – της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Όπως είναι γνωστό, το Δημόσιο θα εκχωρήσει στις δύο τελευταίες το σύνολο (65%) των μετοχών του.