Στην τελική ευθεία βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η διαμόρφωση του νέου νόμου για τα online τυχερά παιχνίδια (στο διαδίκτυο) και φαίνεται πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε τολμηρές αλλαγές από το προηγούμενο νομοσχέδιο -που παρέλαβε σχεδόν έτοιμο από την προηγούμενη κυβέρνηση-, με στόχο να ενσωματώσει τις παρατηρήσεις της Κομισιόν και να δημιουργήσει μια υγιή, ανοιχτή και αποδοτική νόμιμη αγορά τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο.

Οι επικρατέστερες πληροφορίες αναφέρουν, κλιμακωτή φορολόγηση που θα ξεκινά από το 15% για εταιρείες με κέρδη ως 5 εκατ. ευρώ και αυξάνεται αναλογικά με τα κέρδη, μικρότερο κόστος άδειας στα 3 εκατ. ευρώ και μεγαλύτερη διάρκεια στα 10 χρόνια, άνοιγμα και των RNG (φρουτάκια online) και άδειες για ανταλλακτήρια.

O νέος νόμος δίνει μόνιμες άδειες στις εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται με προσωρινές, ή σε νέες εταιρείες που σήμερα δεν δραστηριοποιούνται και θέλουν να μπουν στην αγορά. Όλο το «παζάρι» όμως σε σχέση με την προηγούμενη εκδοχή του, αφορά στο κόστος των αδειών και το πόσα παιχνίδια θα ανοίξουν, ενώ η μείωση της φορολογίας αποτελεί σταθερό αίτημα της αγοράς.

Ο άνθρωπος κλειδί πίσω από το μίγμα αλλαγών που κρατά τις ισορροπίες των πιέσεων από τα λόμπυ του συνόλου των εταιρειών του χώρου είναι ο εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού και Διευθυντής του Γραφείου του, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, που με την εμπειρία του και την καλή νομική του γνώση έχει αναλάβει να φέρει την πιο ασφαλή και αποδοτική πρόταση.

Σημειώνεται ότι ο νέος νόμος ενδιαφέρει όλες τις εταιρείες τυχερών παιχνιδιών και οι φημολογίες τις τελευταίες ημέρες ήταν έντονες και αντικρουόμενες. Κάποιοι έλεγαν ότι δεν θα γίνει καμιά αλλαγή από τον προηγούμενο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που προέβλεπε κόστος άδειας 5 εκατ. ευρώ για 7 χρόνια, απέκλειε τα ανταλλακτήρια και τα RNG games και κρατούσε το φόρο στο 35% .

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε δέσμευση προς τη Hard Rock από τον υπουργό Ανάπτυξης ότι δεν θα ανοίξουν τα RNG games για να μη λειτουργήσουν ανταγωνιστικά στα φρουτάκια των καζίνων.

Άλλοι πάλι επέμεναν ότι δεν γίνεται να μην ενσωματωθούν τα σχόλια της διαβούλευσης της Κομισιόν, ειδικά με δεδομένο, ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει να εκσυγχρονίζει, να ευθυγραμμίζεται με την Κομισιόν και να υιοθετεί τις αρχές της χαμηλής φορολόγησης και ανοιχτής αγοράς.

Παρά τις αλλαγές ο νέος νόμος δεν χρειάζεται να ξαναπάει σε διαβούλευση στο TRiS της Κομισιόν, αφού οι αλλαγές, αν και ουσιαστικές, ενσωματώνουν τις παρατηρήσεις στον νόμο που είχε γνωστοποιηθεί πριν λίγους μήνες. Έτσι αναμένεται να ενσωματωθεί στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.

Γιατί χρειάζεται ρύθμιση η αγορά online

Υπενθυμίζεται ότι με στόχο τη ρύθμιση της αγοράς και η προηγούμενη κυβέρνηση, ξεκίνησε στην αρχή του 2019, την προετοιμασία του νόμου, τον οποίο αφού έθεσε προς διαβούλευση και τρίμηνη γνωστοποίηση στο TRIS της Κομισιόν ήταν έτοιμος προς ψήφιση.

Ο νόμος για το Online αποτελεί αίτημα του συνόλου της αγοράς, με εξαίρεση όσων… λειτουργούν παράνομα ή θέλουν να κρύβουν έσοδα και να μην πληρώνουν φόρο. Η ρύθμιση της αγοράς, θα ενισχύσει και τα κρατικά έσοδα,  αφού αν και είναι η δυναμικότερη αγορά τυχερών παιχνιδιών και  παρουσιάζοντας αύξηση 30% ετησίως, λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε ευνοεί την απόκρυψη εσόδων και την απώλεια φόρων.

Κι αυτό γιατί λειτουργεί με προσωρινές άδειες (σύμφωνα με το νόμο του 2011), που δίνονται εκτός χώρας (κυρίως στη Μάλτα) με αποτέλεσμα να μην μπορούν  να ελεγχθούν τα πραγματικά κέρδη προς φορολόγηση.