Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Θρίλερ στην Κύπρο για το καλώδιο από την Κρήτη – Γιατί αναβλήθηκε η συζήτηση στο υπουργικό

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης

Παράταση της αγωνίας για την έγκριση της «μισής» συμφωνίας για το καλώδιο Κρήτη – Κύπρος. Το υπουργικό συμβούλιο που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης τελικά δεν συζήτησε και δεν έλαβε απόφαση για την έγκριση της κατ’ αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και των κυπριακών αρχών.

Η συζήτηση για το καλώδιο θα γίνει σε ένα έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα γίνει την Πέμπτη. Μια απόφαση η οποία δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά και προβληματισμούς ως προς το αν η αρχική συμφωνία ικανοποιεί την κυπριακή πλευρά κι αν θα ζητηθούν αλλαγές ή ακόμη και μπορεί να ακυρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική εταιρεία Nexans που θα κατασκευάσει το καλώδιο έχει δώσει διορία μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Οπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα philenews.com, η οποία έχει πληροφορίες από την κυπριακή κυβέρνηση υπήρξαν στο Προεδρικό πολύωρες διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας, με συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Γενικού Εισαγγελέα, του υπουργού Οικονομικών, του υπουργού Ενέργειας και της υφυπουργού Παρά τω Προέδρω. Δεν έγινε γνωστό το επίκεντρο των διαβουλεύσεων.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, έχουν πληθύνει οι πληροφορίες ότι η κυπριακή κυβέρνηση προβληματίζεται έντονα κατά πόσο υποχρεούται νομικά να ζητήσει την έγκριση της Βουλής για να μπορέσει να δεσμευτεί για την παραχώρηση των 125 εκατ. στον φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης μέσα στην πενταετία 2025-29, υπό μορφή σχεδίου επιδότησης των καταναλωτών ρεύματος ή με άλλο τρόπο.

Ή αν πρέπει να περιλάβει στο κείμενο της συμφωνίας την επιφύλαξη ότι η δέσμευσή της θα ισχύσει υπό την αίρεση της Βουλής. Κάτι που πολύ πιθανό να πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ελληνική Κυβέρνηση και τον ΑΔΜΗΕ.

Σοβαρός προβληματισμός αναπτύσσεται στην Κυβέρνηση και για τον γεωπολιτικό κίνδυνο, τον οποίο είναι πιθανό να κληθούν αργότερα να πληρώσουν με εκατομμύρια οι καταναλωτές ηλεκτρισμού.

Ο τελευταίος αναμένει να κλείσει οριστικά το ρυθμιστικό πλαίσιο για το έργο της διασύνδεσης μέχρι την Παρασκευή. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ληφθεί και να ισχύσει τάχιστα η απόφαση του Υπουργικού και να ακολουθήσουν αύριο ρυθμιστικές αποφάσεις από τη ΡΑΕΚ και την αντίστοιχη αρχή στην Ελλάδα, ώστε την Παρασκευή να ενημερωθεί η Nexans ότι έγιναν όλα όσα ζήτησε για να συνεχίσει η ίδια την κατασκευή του καλωδίου και τα υπόλοιπα έργα.

Διαβάστε επίσης:

Βακάκης (Jumbo): Εκτακτη γενική συνέλευση για επαναγορά του 10% των μετοχών – Πώς κινούνται οι πωλήσεις
Επιδόματα σε προπληρωμένη κάρτα από το 2025- Έρχεται Ενιαίο Μητρώο Επιδομάτων για τους δικαιούχους
Bloomberg: H JP Morgan θα αναλάβει την πώληση ποσοστού της Εθνικής από το ΤΧΣ