• Business

    Θρίλερ με την εξαγορά της EFG International του Σπύρου Λάτση

    Ο δωρητής Σπύρος Λάτσης

    Ο Σπύρος Λάτσης


    Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να διαλευκανθεί αν επρόκειτο για φήμες ή το ελβετικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται προ των πυλών μίας κολοσσιαίας συμφωνίας που θα δημιουργούσε έναν διαχειριστή πλούτου, αξίας 561 δισ. δολαρίων.

    Χθες ήταν μια καλή ημέρα για την EFG International, την ελβετική ιδιωτική τράπεζα, στην οποία βασικός μέτοχος είναι η οικογένεια του Σπύρου Λάτση. Ένα δημοσίευμα του ελβετικού μέσου Inside Paradeplatz ανέφερε ότι η Julius Baer βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά της EFG έναντι 4,5 δισ. δολαρίων και πως οι ανακοινώσεις –εφόσον κλείσει το deal- θα γίνουν μετά το σημερινό κλείσιμο του χρηματιστηρίου στην Ελβετία.

    Τυχόν συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών θα δημιουργούσε έναν διαχειριστή περιουσίας με περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (561 δισεκατομμύρια δολάρια) σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Αυτό ήταν αρκετό για να εκτινάξει την μετοχή της EFG ακόμα και κατά 10% ενδοσυνεδριακά, καθώς οι επενδυτές βλέπουν μία ακόμα σημαντική κίνηση για τον μετασχηματισμό του ελβετικού χρηματοπιστωτικού κλάδου, ύστερα από την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS το 2023.

    Η ιστορία της EFG

    Η οικογένεια Λάτση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της EFG International, κατέχοντας ποσοστό περίπου 45% του μετοχικού της κεφαλαίου. Ο Σπύρος Λάτσης εστίασε στον διεθνή προσανατολισμό των οικογενειακών επιχειρήσεων, επιλέγοντας τη Ζυρίχη ως έδρα για την ίδρυση της EFG International. Τα υπόλοιπα είναι…. Ιστορία, καθώς ο όμιλος συνέχισε να αναπτύσσεται και να επεκτείνεται, εδραιώνοντας τη θέση του μεταξύ των σημαντικότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελβετία.

    Πλέον λειτουργεί σε πάνω από 40 τοποθεσίες, με ένα δίκτυο που καλύπτει Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Μέση Ανατολή, απασχολώντας πάνω από 3.000 υπαλλήλους σε 690 γραφεία σε όλο τον κόσμο.

    Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της EFG International, το υπό διαχείριση ενεργητικό της ανέρχετο στα 142,2 δισ. δολάρια ελβετικά φράγκα στο τέλος του 2023.

    Το δημοσίευμα του Inside Paradeplatz πάντως αναφέρει ότι η Julius δεν διαθέτει τα μετρητά για να εξαγοράσει την EFG, κάτι που όπως σημειώνει στη συνέχεια αρχικά ήταν αίτημα από την οικογένεια Λάτση, ώστε να πουλήσει το 100% του μεριδίου της.

    Οι φήμες που εκτόξευσαν τη μετοχή

    Οι πληροφορίες για συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών αναφέρθηκαν πρώτη φορά στις 24 Μαΐου σε δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο έκανε λόγο για ενδεχόμενη εξαγορά της EFG από την Julius Baer.

    Την ίδια μέρα το Reuters, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, όμως υπογράμμισε ότι αυτές είχαν διακοπεί.

    Με τις δύο ελβετικές τράπεζες να αποφεύγουν οποιοδήποτε σχόλιο, οι φήμες διατηρήθηκαν ζωντανές, με ένα δημοσίευμα του ελβετικού μέσου Inside Paradeplatz, να λειτουργεί ως το ιδανικό καύσιμο για να εκτοξεύσει τη μετοχή της EFG και να βυθίσει παράλληλα αυτή της Julius Baer.

    Στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης, η Julius έχασε 5%, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες ξεπέρασαν το 7%.

    Αντίθετα, η EFG διατήρησε τα κέρδη της πάνω από το 5%, ενώ ενδοσυνεδριακά η μετοχή της αυξήθηκε ακόμα και πάνω από 9%.

    Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η EFG δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο επίκεντρο σεναρίων για εξαγορά. Τα προηγούμενα χρόνια έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετά δημοσιεύματα –κάποια επικαλούνταν ως αγοραστή τη Julius Baer-, τα οποία όμως δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Η εταιρεία το 2023 ολοκλήρωσε ένα τριετές πλάνο επιτυγχάνοντας τους στόχους τους, αλλά παράλληλα τροφοδοτώντας τα σενάρια ότι θα συμμετάσχει σε κάποια σημαντική συμφωνία.

    Κάθε σενάριο εξαγοράς εκτοξεύει τη μετοχή της, με την ελβετική ιδιωτική τράπεζα να καταγράφει κέρδη πάνω από 13% μέσα στον τελευταίο μήνα.

    Αντίθετα, η μετοχή της Julius Baer το ίδιο διάστημα έχει χάσει το 2% της αξίας της.

    Το ιδανικό (;) περιβάλλον για deals

    Ύστερα από το ιστορικό deal της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, πολλοί αναλυτές είδαν χώρο και για άλλες συναλλαγές στην Ελβετία.

    Η EFG πέρασε  κάποια «δύσκολα» χρόνια, κατάφερε όμως από το 2019 και μετά να καταγράφει σταδιακή πορεία ανάπτυξης, αυξάνοντας τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία της, τα κέρδη της αλλά και την τιμή της μετοχή της. Για κάποιους, η ανοδική πορεία της μετοχής της EFG δικαιολογεί τα σενάρια γύρω από την εξαγορά της.

    Ο τραπεζικός κλάδος της Ελβετίας, σύμφωνα με το Reuters έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια. Επικαλούμενο στοιχεία της KPMG, ο αριθμός των ελβετικών τραπεζών μειώθηκε κατά το ήμισυ στις 89 μεταξύ 2010 και 2023, ενώ οι δυσκολίες δεν σταμάτησαν για τις ελβετικές τράπεζες που δέχθηκαν τον προηγούμενο καιρό  ισχυρές πιέσεις στα περιθώρια κέρδους τους και κατέγραψαν σημαντικές εκροές κεφαλαίων.

    Η αγορά φαίνεται ότι «διψάει» για νέα deals, ύστερα από μία μακρά περίοδο ξηρασίας , όμως για κάποιους αναλυτές τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

    Τι λένε οι αναλυτές

    Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι εικασίες για το deal άφησαν διχασμένους τους αναλυτές. Σε ένα σημείωμα με τίτλο «This Time Feels Different» (Αυτή τη φορά είναι διαφορετικό), ο Thomas Hallett της KBW δήλωσε ότι μια συμφωνία μεταξύ Julius και EFG  θα είχε «οικονομικό νόημα».

    Η συναλλαγή θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό η Julius Baer για την εύρεση ενός νέου μόνιμου διευθύνοντος συμβούλου, μετά την αποχώρηση του Philipp Rickenbacher, λόγω του σκανδάλου της αυστριακής εταιρείας ακινήτων Signa.

    Ο αναλυτής της KBW αναφέρει στο σημείωμά του το όνομα του διευθύνοντος συμβούλου της EFG, Giorgio Pradelli ως πιθανού υποψηφίου. Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος, ο οποίος θα ικανοποιούσε τους επενδυτές, σύμφωνα με την KBW, θα ήταν και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Julius Baer, Boris Collardi, νυν μέλος του του διοικητικού συμβουλίου της EFG και μέτοχος.

    Αντίθετα, ο αναλυτής της Citigroup, Nicholas Herman, ανέφερε ότι η πτώση της τιμής της μετοχής της Baer αντανακλά τις μη ελκυστικές αποδόσεις για την Julius Bear, από μια πιθανή συμφωνία με την EFG.

    Διαβάστε επίσης:

    EFG International: Εκτίναξη 10% για τη μετοχή – Κλείνει το deal του Σπύρου Λάτση με τη Julius Baer

    ΕΛΠΕ: Το νέο placement του 20%, η Mytilineos, o Μητσοτάκης και ο Λάτσης – Όλο το παρασκήνιο

    Σπύρος Λάτσης: Τι συμβαίνει με την EFG International – Οι συζητήσεις και τα σενάρια



    ΣΧΟΛΙΑ