ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θαλερός. Καλοντυμένος, με σκούρο μπλε κουστούμι και ανοιχτόχρωμο πουκάμισο, χωρίς γραβάτα. Αν και έχει πατήσει τα 69, δείχνει αισθητά νεώτερος. Ιδιαίτερα φρέσκος και ακμαίος. «Γυμνάζομαι καθημερινά», λέει χαμογελώντας ο Θωμάς Λιακουνάκος. Έχοντας μόλις ολοκληρώσει τη χθεσινή του ομιλία στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΑΧΟΝ Συμμετοχών. Η οποία εδώ και ένα χρόνο έχει αποκαθηλωθεί από το χρηματιστηριακό «ταμπλό», λόγω των πνιγηρών οικονομικών προβλημάτων. Βέβαια, το κατά Θωμάν «Ευαγγέλιο», για την επιδιωκόμενη παραμονή του στο επιχειρηματικό σκηνικό, το άκουσαν ελάχιστοι: Επτά στελέχη και υπάλληλοι της εταιρίας, ένας νομικός σύμβουλος και άλλοι επτά μικρομέτοχοι.
Ο πιο λαλίστατος εξ αυτών ήταν ένας Βορειοηπειρώτης, όπως ο ίδιος είπε.
Ένας μικρότερης ηλικίας μέτοχος κρατούσε ένα κίτρινο μπλοκάκι στα χέρια του, ενώ ένας άλλος, μεσήλικας, είχε το δισάκι του πλάι στα σκονισμένα παπούτσια του.
Εκτός από τους μικρομετόχους ήταν παρών κι ένας που δήλωσε παρατηρητής, ζήτησε την άδεια και τον άφησαν να ακούσει. Μεγαλύτερης ηλικίας αυτός, με ένα πλεχτό ροζ σταυρουδάκι, να κρέμεται έξω από το πουκάμισό του.
Μετά από μια διά βοής ψηφοφορία, δόθηκε το πράσινο φως της παραμονής και για τους τρεις δημοσιογράφους που ήταν εκεί.
Όλα αυτά, στον πρώτο όροφο ενός κτιρίου επί της οδού Ρηγίλλης, πλάι ακριβώς απ’ τα ιστορικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, όπου βρίσκεται η έδρα της ΑΧΟΝ Συμμετοχών.
Η μικρή αίθουσα, με έναν καναπέ, λίγες καρέκλες, ένα στρογγυλό γραφείο κι έναν πίνακα αφηρημένης τέχνης με την υπογραφή του Γιάννη Τσόκου να δεσπόζει στον τοίχο, φιλοξένησε, ίσως την πιο sui generis γενική συνέλευση εταιρίας που έχει γίνει ποτέ.
Μπαίνοντας στην αίθουσα ο Θωμάς Λιακουνάκος, χαιρέτησε όλους δια χειραψίας, φροντίζοντας μάλιστα και να τους συστηθεί.
Ο Βορειοηπειρώτης μέτοχος άδραξε την ευκαιρία για να του πει: «Πρόεδρε, άμα κάνεις αύξηση κεφαλαίου θα είσαι μάγκας. Μετά βάλε υποψηφιότητα για βουλευτής και εμείς θα σε ψηφίσουμε για να βγεις…».
Ο πολυσυζητημένος επιχειρηματίας, που δεν είναι βέβαια πρόεδρος αλλά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και βασικός μέτοχος της εταιρίας, απάντησε με χαμόγελο: «Δεν έχω τέτοιες βλέψεις. Θέλω μόνο να συνεχίσω να κάνω αυτό που ξέρω. Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει. Είναι ευκαιρία για να πάμε μπροστά. Όλοι χάσαμε λεφτά, αλλά τώρα μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό για το αύριο».
Μέσα σ’ αυτήν τη σουρεαλιστική ατμόσφαιρα, ο Θωμάς Λιακουνάκος φρόντισε, με τη χαρακτηριστική επικοινωνιακή άνεση που τον διακρίνει, να δημοσιοποιήσει τις συντεταγμένες της στρατηγικής του. Κατ’ αρχήν, αποκάλυψε ότι με προσφυγή στη δικαιοσύνη πέτυχε να έχει προσωρινή διαταγή, η οποία απαγορεύει στο αμερικανικό fund Farallon Capital να κάνει οποιαδήποτε κίνηση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων της θυγατρικής Euromedica, που αποκτήθηκαν μέσω των ενεχύρων, από την πρόσφατη εξαγορά των «κόκκινων» δανείων της.
Το «πάγωμα» αυτό έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι τις 22 του μηνός του ερχόμενου Μαΐου, οπότε και αναμένεται να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα για την όλη υπόθεση, την οποία και χειρίζεται ο έμπειρος νομικός Νίκος Πιμπλής.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι από την πλευρά Λιακουνάκου αμφισβητείται δικαστικά όλο το πλέγμα του διεθνούς διαγωνισμού εκχώρησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Euromedica, που έγινε υπό την αιγίδα της γερμανικής Deutsche Bank…
Μάλιστα ο Θωμάς Λιακουνάκος υποστήριξε, ότι πέραν του Farallon είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και άλλο αμερικανικό Fund, φιλικά διακείμενο προς τον επιχειρηματία, το οποίο αν και έδωσε μεγαλύτερη προσφορά (όπως ο ίδιος υποστήριξε) αυτή δεν έγινε δεκτή.
Πέραν τούτων ο επιχειρηματίας προανήγγειλε από το… τραπέζι της χθεσινής γενικής συνέλευσης, ότι θα υπάρξει δικαστική προσφυγή και από το Fund που έμεινε εκτός μάχης, για την εξαγορά των δανείων.
Η Euromedica είναι για την ΑΧΟΝ Συμμετοχών το πιο βαρύτιμο «ασημικό», καθώς έχει το 46,7% των μετοχών της εταιρίας που δραστηριοποιείται στην ιδιωτική παροχή υπηρεσιών υγείας. Με το ποσοστό αυτό και μαζί με άλλες προσωπικές συμμετοχές, τα συμφέροντα Λιακουνάκου στη Euromedica είναι τώρα στα επίπεδα του 61,6%.
Όμως η Tράπεζα Πειραιώς έχει κινηθεί δικαστικά κατά της ΑΧΟΝ και αύριο συζητείται η υπαγωγή της εταιρίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, εξ αιτίας των «κόκκινων» δανείων που τη βαρύνουν, ύψους 46 εκατ. ευρώ.
Αν ευδοκιμήσει η προσφυγή της τράπεζας Πειραιώς, τότε η ΑΧΟΝ οδηγείται σε εκκαθάριση και στα προς πώληση στοιχεία της, συγκαταλέγεται και το μετοχικό ποσοστό που κατέχει στη Euromedica. Στην περίπτωση αυτή ο Θωμάς Λιακουνάκος βγαίνει εκτός κάδρου.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες έγινε η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της ΑΧΟΝ συμμετοχών. Οι παριστάμενοι μέτοχοι εξέφραζαν το 70,3%, με τα συμφέροντα Λιακουνάκου να αποτελούν όμως τη συντριπτική πλειονότητα και του μικρομετόχους να έχουν αμελητέα μετοχική δύναμη.
Έτσι, πέρασε δια περιπάτου η άποψη του βασικού μετόχου, για κεφαλαιοποίηση αποθεματικών ύψους 33,9 εκατ. ευρώ και η εν συνεχεία αύξηση κεφαλαίου μέχρι 14 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων. Χρειάστηκε αρκετή ώρα για να κατανοήσουν οι παριστάμενοι επτά μικρομέτοχοι τα της κεφαλαιοποίησης των αποθεματικών, μπερδεύοντας ακόμη και τα στελέχη της εταιρίας, για τον αν θα υπάρξει διανομή δωρεάν μετοχών ή όχι.
Στο σκέλος της κεφαλαιακής αύξησης έμεινε μετέωρο το ερώτημα αν θα αποτυπωθεί ο αριθμός των νέων μετοχών ή αν η τελική απόφαση θα λέει μόνο το ποσό της ΑΜΚ. Η οποία όμως έχει και ουσιώδεις αστερίσκους για το αν εν τέλει θα πραγματοποιηθεί. Όπως είπε ο Θωμάς Λιακουνάκος είναι σε συνεννοήσεις με τρία fund που θέλουν να μπουν στην αύξηση κεφαλαίου, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα.
Όχι από Πειραιώς
Βασική προϋπόθεση είναι να δεχτεί η τράπεζα Πειραιώς να πουλήσει τα «κόκκινα» δάνεια της ΑΧΟΝ που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, σε τιμές από 15% έως 20% της ονομαστικής αξίας τους.
Ιδού τι υποστήριξε ο επιχειρηματίας σε αδρές γραμμές: «Η τράπεζα με τον τρόπο αυτό θα έχει μεγαλύτερα οφέλη από αυτά της εκποίησης.
Αρκεί να δεχτεί την καλύτερη πρόταση που θα κάνει ένα από τα Fund. H συμμετοχή του οποίου μπορεί να γίνει στην ΑΜΚ της ΑΧΟΝ από τα αδιάθετα υπόλοιπα των δικαιωμάτων. Ακόμη εγώ δεν έχω αποφασίσει τι θα πράξω, καθώς τρέχουν οι εξελίξεις. Έχω όμως να τονίσω ότι τα 184 εκατ. ευρώ των δανείων της Euromedica πουλήθηκαν έναντι 32 εκατ. ευρώ. Από την Εθνική, τη Alpha Bank και τη Eurobank.
Η Πειραιώς που έχει 50 εκατ. δάνεια δεν πούλησε.
Η ίδια αυτή τράπεζα κινείται τώρα για τα δάνεια της ΑΧΟΝ. Πήγα προ ημερών, τους μίλησα, αλλά δεν βρήκα ανταπόκριση. Θα μπορούσαμε να πάμε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, αλλά δεν έγινε. Εκείνη ως τράπεζα όταν είχε ανάγκες κεφαλαιακές διασώθηκε. Τώρα όμως είναι τιμωρητική απέναντι στην εταιρία».
Όπως εμμέσως πλην σαφώς αφέθηκε να εννοηθεί, αν εκποιηθούν τα στοιχεία της ΑΧΟΝ τότε το Farallon, μπορεί να αποκτήσει το 46,7% της Euromedica και με το 17,5% που ήδη κατέχει να εξοστρακίσει το Θωμά Λιακουνάκο. Ο οποίος αν μη τι άλλο δείχνει αποφασισμένος να παλέψει σκληρά για την επιχειρηματική του επιβίωση.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η αύξηση κεφαλαίου και όλα τα άλλα, είναι κινήσεις ουσίας που θα συνεκτιμηθούν αύριο στις δικαστικές αίθουσες, όσο και προσεχώς.
Στην αγορά όμως, αρκετοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για αναποτελεσματικά τρικ που δεν μπορούν να αποτρέψουν το αναπόφευκτο τέλος.
Ενός επιχειρηματία μάλιστα, που εκτός των «κόκκινων» δανείων έχει και ορθάνοιχτο το δικαστικό μέτωπο για τα εξοπλιστικά, για τα οποία έκατσε και έξι μήνες στη φυλακή. Όντας τώρα έξω με εγγύηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Πάντως οι μικρομέτοχοι που τον άκουσαν χθες έδειξαν ευχαριστημένοι. Ακόμη κι όταν κάποια στιγμή είπε: «Η χώρα πτώχευσε νωρίτερα από τότε που ήρθαν οι δανειστές. Γιατί το κράτος είχε έξοδα μεγαλύτερα από τα έσοδα. Τώρα με τους όρους που μας έχουν επιβάλει έχουν ισοσκελιστεί τα κρατικά έσοδα με τα έξοδα. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά, μετά από τη χούντα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η μάχη επιβίωσης του Θωμά Λιακουνάκου και ο άνθρωπος του υπουργού στα ΕΛΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κέντρα Υγείας: Τα ραντεβού με γιατρούς, η υποστήριξη των εφημεριών και οι προσλήψεις
- Σήμερα το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές – Στοίχημα το κόστος δανεισμού και στόχος οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές
- Ασφάλιστρα Υγείας: Τι ζητούν οι ασφαλιστικές – Οι αυξήσεις, οι παρεμβάσεις και το χρονοδιάγραμμα
- Abdulaziz Alobaidli, COO (Masdar): Οι χώρες που θέλουν ΑΠΕ να φτιάξουν διασυνδέσεις – Παρουσιάζουμε τεχνολογία για 24ωρες ΑΠΕ