Ο βασικός μέτοχος του Άρη, η εμπλοκή με το ποδόσφαιρο, η οικογενειακή επιχείρηση και τα άλματα στο…κενό- Το συνεταιριλίκι με τον Μαρινόπουλο και το μεγάλο κανόνι στα σούπερ μάρκετ – Οι πλειστηριασμοί και οι χρυσές δουλειές με τον Covid, με… “χορηγούς” από όλο σχεδόν το Δημόσιο. Πρώτος και καλύτερος ο Γιώργος Πατούλης που του έδωσε περίπου 1,1 εκατ. ευρώ.

Θέλει να ταυτίζεται με τον Άρη, το ιστορικό σωματείο της Θεσσαλονίκης που έχει δανειστεί το όνομά του από τον Θεό του πολέμου.

1

Ωστόσο όση αίγλη κι αν αντλεί από τη θέση του βασικού μετόχου της ΠΑΕ, οι περισσότεροι από τους δικούς του «πολέμους» στην σκακιέρα του επιχειρείν ήταν, μέχρι τώρα τουλάχιστον, ατυχείς…

Με ελάχιστες, αλλά κρίσιμες εξαιρέσεις βέβαια, που μαζί με ένα αδιόρατο «πέπλο προστασίας» τον κρατάνε ακόμη στον αφρό…

Ο λόγος για την Θόδωρο Καρυπίδη, επιχειρηματία σε… πολλά και διάφορα πεδία και μετοχικό-διοικητικό ηγέτη της ΠΑΕ Άρης, όσο κι αν, όπως μαρτυρούν τα χαρτιά, στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου δεν βρίσκεται ο ίδιος αλλά η αδελφή του Ειρήνη, το alter ego του στα επιχειρηματικά, αλλά και αθλητικά δρώμενα.

Ο «βασιλιάς» της παλέτας

Μαζί με εκείνη άλλωστε άρχισαν να γράφουν τη δική τους σελίδα στην οικογενειακή επιχείρηση, στη Νάουσα, το 2001 όταν έχασαν αιφνιδιαστικά τον πατέρα τους και παρά το νεαρό της ηλικίας, – δηλαδή στα 22 με 23 χρόνια τους, καθώς ο Θόδωρος Καρυπίδης -γεννήθηκε το 1979 και η αδελφή του Ειρήνη το 1978, αναγκάστηκαν να πάρουν τα ηνία.

O Θεόδωρος Καρυπίδης προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την παράδοση και την τεχνογνωσία άνω των 50 ετών της οικογενειακής επιχείρησης στον τομέα της ξυλείας και εντοπίζοντας το «κενό» στην αγορά πόνταρε στις παλέτες.

Έτσι, πριν από 22 χρόνια, τον Απρίλιο του 2001, ίδρυσαν μαζί με την αδελφή του την «Karipidis Pallets», διατηρώντας το εργοστάσιο στα πατρώα εδάφη της Ημαθίας, όσο κι αν η έδρα των εταιρειών τους βρίσκεται στην Αθήνα και αλλού. Η εταιρεία μάλιστα έλαβε μέρος στα ολυμπιακά έργα του 2004, όπου, όπως λένε οι πληροφορίες, έκανε τις πρώτες μεγάλες δουλειές.

Αυτές έδωσαν την απαραίτητη κεφαλαιακή «μαγιά» ώστε να προχωρήσουν σε μια επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε το 2008, για την αναβάθμιση του εργοστασίου στην Ειρηνούπολη, που αναπτύσσεται σε έκταση 44 στρεμμάτων με παραγωγικές εγκαταστάσεις 6.000 τ.μ. και στεγασμένους χώρους αποθήκευσης 2.000 τ.μ.

Η μονάδα διαθέτει 4 σύγχρονες γραμμές παραγωγής δυναμικότητας 2 εκατ. παλετών ετησίως και καθότι ο ευρηματικός Καρυπίδης έκανε την παλέτα… επιστήμη έφτασε να προσφέρει 250 προϊοντικούς κωδικούς που περιλαμβάνουν και πλήθος εξειδικευμένων, ξύλινων μέσων συσκευασίας.

Η επιχείρηση μάλιστα διαθέτει και πριστή ξυλεία, αλλά και pellets και briquettes.

Με… όπλο την παλέτα ο Καρυπίδης άρχισε να μπαίνει στα «μεγάλα σαλόνια» του επιχειρείν, ανοίγοντας τις πόρτες για συνεργασίες με κάποιους από τους ισχυρότερους ομίλους της χώρας.

Κάπως έτσι ξεκίνησε να αυτοπροβάλλεται ως «market leader της εγχώριας αγοράς», καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης και αποδίδοντας τη ραγδαία αύξηση του μεριδίου της εταιρείας του «τόσο στην επάρκεια των μέσων παραγωγής όσο όμως και στην εξασφάλιση της αναγκαίας πρώτης ύλης».

Τα «καμπανάκια» και οι ζημιές

Ωστόσο, αυτή η εικόνα της ηγετικής θέσης στην αγορά δεν επιβεβαιώνεται σε επίπεδο επιδόσεων ούτε από τα πρόσφατα, ούτε και από τα παλαιότερα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της «Karipidis Pallets».

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό που αφορά τη χρήση του 2021, ο κύκλος εργασιών έχει καταρρεύσει στις μόλις 326.342 ευρώ από 4,3 εκατ. ευρώ το 2020 με τα καθαρά (μετά φόρων) αποτελέσματα να διαμορφώνονται σε ζημίες 821.057 ευρώ, έναντι κερδών 281.505 ευρώ την προηγούμενη χρονιά και με τα «αποτελέσματα εις νέο» να δείχνουν συσσωρευμένες ζημίες ύψους 5,8 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, οι υποχρεώσεις βρίσκονται στα 34,77 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,7 εκατ. ευρώ είναι τραπεζικά δάνεια.

Ακόμη και εάν γυρίσουμε το «ρολόι» αρκετά χρόνια πίσω θα συναντήσουμε πολύ υψηλότερο κύκλο εργασιών, αλλά και ηχηρά «καμπανάκια» του ορκωτού ελεγκτή. Συγκεκριμένα, στη χρήση του 2015 ο τζίρος της «Karipidis Pallets» είχε εκτοξευθεί στα 37,9 εκατ. ευρώ (με τελικό αποτέλεσμα κέρδη 459.543 ευρώ), έναντι 19,76 εκατ. ευρώ το 2014, δηλαδή ήταν αυξημένος κατά 91,77% μέσα σε έναν χρόνο.

Αυτό όμως, όπως εξηγείτο στις οικονομικές καταστάσεις, οφειλόταν στην αύξηση του πελατολογίου και κυρίως στην πώληση εμπορευμάτων προς την Super Markets Μαρινόπουλος και στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης», που στο μεταξύ είχε εξαγοραστεί από τον Θ. Καρυπίδη και είχε ήδη μετονομαστεί σε «Σούπερ Μάρκετ Καρυπίδη».

Με άλλα λόγια, ένα μεγάλο μέρος αυτών των αυξημένων πωλήσεων γίνονταν από τον Θ. Καρυπίδη στον έμμεσο συνεταίρο του Μαρινόπουλο, αλλά και στον… εαυτό του.

Εκτός αυτού, ο ορκωτός ελεγκτής εξέφραζε αρνητική γνώμη επισημαίνοντας ότι «στα κονδύλια του κυκλοφορούντος ενεργητικού «εμπορικές απαιτήσεις» και «Δουλευμένα έσοδα περιόδου» περιλαμβάνονται απαιτήσεις ποσού 33,88 εκατ. ευρώ από τις εταιρείες Super Markets Μαρινόπουλος και «Αφοι Καρυπίδη ΑΕΕΕ (πρώην σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδη), οι οποίες έχουν υπαχθεί στον Πτωχευτικό Νόμο και βρίσκονται σε διαδικασία εξυγίανσης, με συνέπεια να μην είναι εφικτό να προσδιοριστεί το ποσό που θα εισπραχθεί»…

Την ίδια ώρα τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά, με το σύνολο των υποχρεώσεων (ύψους 39,3 εκατ. ευρώ) να υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων.

Σε κάθε περίπτωση από εκείνη την περίοδο ξεκίνησε η… μεγάλη πτώση του, κατά τα άλλα, “market leader” της αγοράς, με τον τζίρο της εταιρείας την επόμενη χρονιά, στη χρήση του 2016, να καταρρέει στα 5,46 εκατ. ευρώ φέρνοντας ζημίες 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 ο κύκλος εργασιών έπεσε στις 798.459 ευρώ με τις ζημιές να φτάνουν στις 853.669 ευρώ.

Στο μεταξύ η εταιρεία μπορεί να ονομαζόταν «Karipidis Pallets» αλλά η δραστηριότητά της είχε επεκταθεί και σε αρκετά ακόμη πεδία, με την εμπορία μεταποιημένων ή μη αγροτικών προϊόντων, και με τον εταιρικό σκοπό να περιλαμβάνει από την εισαγωγή και εμπορία γεωργικών μηχανημάτων μέχρι «την εμπορία κάθε εμπορεύσιμου αγαθού, ιδιαίτερα δε κάθε βρώσιμου ή πόσιμου αγαθού (και για τον άνθρωπο και για κάθε είδος του ζωικού βασιλείου)» και τη βιοτεχνική τυποποίηση προϊόντων.

Χωρίς, ωστόσο, όλα αυτά να έχουν και κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Μάλιστα από τον Αύγουστο του 2015 είχε συσταθεί και η “Karipidis Bros Holdings S.A.’ μια εταιρεία συμμετοχών με μηδενικό κύκλο εργασιών και με περιουσιακά στοιχεία ύψους 14,5 εκατ. ευρώ, τα οποία ενδεχομένως αφορούν την ιδιοκτησία δύο πριστηρίων σε Σλοβακία και Μαυροβούνιο, που προμηθεύουν με ξύλα τη συγγενή «Karipidis Pallets».

Η “Karipidis Bros Holdings S.A.” μάλιστα δεν είχε δημοσιεύσει ισολογισμό επί χρόνια μέχρι τις 25-26 Ιανουαρίου 2023 οπότε και ανάρτησε μαζικά τις οικονομικές καταστάσεις για την περίοδο από το 2015 μέχρι και το 2021…

Η ρύθμιση των οφειλών

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι η «Karipidis Pallets» έτυχε το καλοκαίρι του 2019 και της ευνοϊκής ρύθμισης των ουκ ολίγων οφειλών της προς τον Δήμο της Νάουσας.

Όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα, στις 26 Ιουνίου 2019 συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Νάουσας προκειμένου, λαμβάνοντας υπόψη το Ν. 4611/2019 (περί ρύθμισης οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού), να εξετάσει την αίτηση της «Αφοί Καρυπίδη Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Επεξεργασίας Ξύλου» για υπαγωγή σε ρύθμιση της οφειλής της σε 100 μηνιαίες δόσεις µε απαλλαγή προσαυξήσεων 50%.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη οφειλή της «Karipidis Pallets» ήταν ποσού κεφαλαίου 125.516.48 ευρώ, µε τις αντίστοιχες προσαυξήσεις.

Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία την υπαγωγή της εταιρείας στη ρύθμιση για «100 µηνιαίες δόσεις κατά κεφάλαιο, για δε τις νόµιµες προσαυξήσεις µε έκπτωση 50% στο ποσό που θα ανέρχονταν αυτές κατά την ηµέρα έκδοσης της απόφασης»…

Η «μαύρη» ευκαιρία του Covid

Στις αρχές του 2020, όταν η χώρα έμπαινε στην κρίση της πανδημίας, τα αδέλφια Καρυπίδη διείδαν την… κρίση ως ευκαιρία και μάλιστα μεγάλη.

Έτσι ήδη με απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της «Karipidis Pallets» στις 13 Απριλίου 2020, έγινε διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας που εκτός από…παλέτες και διάφορα άλλα έκανε άνοιγμα και στο πολλά υποσχόμενο πεδίο των ιατρικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό ενέταξε στις δραστηριότητές της το χονδρικό εμπόριο διαγνωστικών αντιδραστηρίων και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων, νοσοκομειακών ειδών από χαρτοπολτό, χαρτί, χαρτοβάμβακα, διαφόρων θεραπευτικών οργάνων και συσκευών, εργαστηριακών ειδών, ειδών υγιεινής, ιατρικών αναλώσιμων υλικών, χάρτινων ειδών ένδυσης νοσοκομείων μιας χρήσεως (καπέλων, μπλουζών και σχετικών ειδών) κ.α.

Η εμπλοκή με το ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο ήταν πάντα ένα από τα μεγάλα πάθη του Θόδωρου Καρυπίδη. Από μικρή ηλικία ανδρώθηκε μέσα στις αλάνες και στα χωμάτινα τερέν της ιδιαίτερης πατρίδας του, αγωνιζόμενος για χρόνια μάλιστα στον Α.Σ. Ειρηνούπολης ως δεξί χαφ.

Πριν κρεμάσει τα παπούτσια του αποφάσισε ότι θέλει να εξακολουθήσει να δίνει το «παρών» στα γήπεδα και ότι αυτό που του ταιριάζει καλύτερα είναι το διοικητικό τιμόνι της τοπικής ομάδας.

Έτσι ανέλαβε πρόεδρος του Α.Σ. Ειρηνούπολης.

Το 2014, χρονιά- «ορόσημο» για τον ίδιο και την πορεία του, ανέβασε τον πήχη και αρχικά μπήκε σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ Εργοτέλης, χωρίς τελικά να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Κάτι όμως που δεν τον έκαμψε. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς έγινε γνωστό ότι «κατέκτησε» την προεδρία της ομάδας της Βέροιας.

Μόλις έναν χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2015, ανέλαβε χρέη εφόρου στην ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης, ο οποίος τότε αγωνιζόταν στη Γ΄ Εθνική κατηγορία, κρατώντας παράλληλα και το «καπέλο» του προέδρου της Βέροιας. Ωστόσο το καλοκαίρι του 2016 αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει επιλέγοντας να…κολυμπήσει στα βαθιά…

Έτσι έβαλε 1,2 εκατ. ευρώ για να καλύψει το μετοχικό κεφάλαιο της νεοσύστατης ΠΑΕ Άρης, η οποία διαδέχθηκε το προηγούμενο χρεοκοπημένο εταιρικό σχήμα, και ο Θ. Καρυπίδης έγινε ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της κιτρινόμαυρης ομάδας.

Με αυτό το «καπέλο» κατάφερε να γίνει συνδαιτημόνας των ισχυρών ομάδων της χώρας και των παραγόντων τους, έχοντας πάντα στο πλευρό του την αδελφή του Ειρήνη, που από τον Ιανουάριο του 2022 ανέλαβε και τη θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της ΠΑΕ, με τον ίδιο να απουσιάζει από τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όσο για την οικονομική κατάσταση της ομάδας, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία για τη χρήση 1 Ιουλίου 2020-30 Ιουνίου 2021, παρά τη βελτίωση του κύκλου εργασιών και τον ιδίων κεφαλαίων, το τελικό αποτέλεσμα είναι ζημιογόνο, ενώ κουβαλάει και συσσωρευμένες ζημιές ύψους 3,61 εκατ. ευρώ.

Φαίνεται όμως ότι το οικονομικό δεν ήταν, από ένα σημείο και μετά, «πρόβλημα» για τον Θ. Καρυπίδη και τα φιλόδοξα σχέδιά του τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε αθλητικό επίπεδο, καθώς πάντα βρίσκει τον τρόπο να κινείται είτε με δικά του λεφτά είτε και με… χρωστούμενα.

Θόδωρος Καρυπίδης
Θόδωρος Καρυπίδης

Οι «χρυσές δουλειές» και οι…”χορηγοί”

Εκτός από τις γνωστές εταιρείες του, υπάρχει ένας βασικός βραχίονας, με τον οποίο η οικογένεια Καρυπίδη έκανε «χρυσές δουλειές» λόγω της πανδημίας και αυτός είναι η «Amani Swiss (Cyprus) Limited».

Στην οποία μάλιστα από τον Μάρτιο του 2019, μεταβιβάστηκε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΠΑΕ Άρης.

Το συγκεκριμένο εταιρικό σχήμα διαθέτει τρία κεντρικά γραφεία, το ένα στο… εξωτικό Λουγκάνο της Ελβετίας, επί της Via Dei Gorini ακριβώς απέναντι από ένα κεντρικό κτίριο της Credit Swiss, το δεύτερο στη Λευκωσία της Κύπρου και το τρίτο στην Αθήνα, και μάλιστα σε ένα από τα πιο γνωστά σημεία, επί της οδού Πανεπιστημίου 6.

Η Amani Swiss, σύμφωνα με το «βιογραφικό» της, έχει γίνει μια αξιοσημείωτη παρουσία στους χώρους της αγροδιατροφής, του αθλητισμού, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των μεταφορών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζεται να εμπορεύεται τρόφιμα (φρούτα και λαχανικά, κρέας, θαλασσινά, ποτά, γαλακτοκομικά προϊόντα, σνακ, καρυκεύματα, γλυκά κ.α.) και ζωοτροφές σε όλο τον κόσμο, ενώ, όπως δηλώνεται, η διοικητική ομάδα της έχει μεγάλη εμπειρία στον κλάδο του πετρελαίου, των ενεργειακών προϊόντων, των ορυκτών και βιομηχανικών μετάλλων. Παράλληλα, παρέχει, όπως λέει, ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών logistics και μεταφορών και εκτεταμένη κάλυψη διανομής παλετών από την Ελλάδα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Εκτός από αυτά υπόσχεται κερδοφόρα αποτελέσματα «μέσω της βαθιάς εμπειρίας μας και μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας που αξιοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας», προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις ακόμη και στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ακόμη, επικεντρώνεται στο real estate σε συνεργασία με family offices και θεσμικούς επενδυτές.

Πάντως, στην Ελλάδα τουλάχιστον, η Amani Swiss χτύπησε «φλέβα χρυσού» με τις μάσκες, τα rapid test και τα άλλα εισαγόμενα από την Κίνα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν μαζικά κατά της πανδημίας του Covid-19.

Αρχικά ο Θ. Καρυπίδης είχε προβάλει την εισαγωγή και δωρεά μέσω της εταιρείας του 2,5 εκατ. μασκών σε διάφορες υπηρεσίες της χώρας μας.

Στη συνέχεια, όμως, η εταιρεία της οικογένειας Καρυπίδη κατάφερε να κερδίσει πολλές συμβάσεις που αφορούσαν φορείς του Δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και της αυτοδιοίκησης, ιατρικούς συλλόγους κ.α., με το πελατολόγιο της συνεχώς να διευρύνεται.

Οι κορυφαίοι “αρωγοί” – Γιώργος Πατούλης ο μεγαλύτερος

Κορυφαία θέση μεταξύ των… «χορηγών» κατέχει η Περιφέρεια Αττικής (Γιώργος Πατούλης), αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (και πάλι Γιώργος Πατούλης) , καθώς και το ΕΒΕΑ, συγκεκριμένα νοσοκομεία, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων και άλλοι φορείς.

Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ξεχωρίσει κανείς την προμήθεια ύψους 1 εκατ. ευρώ για rapid test (δείτε πιο κάτω στην ενότητα: «Οι σχετικές αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής»)  προς την Περιφέρεια Αττικής.

Η συγκεκριμένη σύμβαση είχε ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις, καθώς η αρμόδια επιτροπή ανακήρυξε ανάδοχο την Amani Swiss,  η οποία…κατόπιν διαπραγμάτευσης πρόσφερε τον Ιανουάριο του 2021 ποσότητα 107.066 rapid test με τιμή τεμαχίου 9,26 ευρώ και με το συνολικό ποσό να φτάνει τις 991.431,16 ευρώ (με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ).

Δεν είναι τυχαίο ότι 2 άτομα από την περιφέρεια Αττικής (βλέπε παρακάτω την σελίδα 8 της πρώτης απόφασης) εξέφρασαν αντιρρήσεις τόσο όσον αφορά την τιμή όσο και ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές.

Για την ακρίβεια υποστήριξαν ότι η Περιφέρεια αγοράζει σε τιμή κοντά στα 10 ευρώ το κινέζικο τεστ, ενώ μπορεί να αγοραστεί, μέσω άλλου αντιπροσώπου, στα 2,30 ευρώ.

Αναφέρουν μάλιστα στις αντιρρήσεις τους ότι “το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) αγόρασε τεστ αμερικανικής εταιρίας με 5 ευρώ/τεμάχιο”.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Amani Swiss είχε συμμετάσχει σε αντίστοιχο διαγωνισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η προσφορά της ήταν στα 7,98 ευρώ ανά τεμάχιο, αλλά προκρίθηκε άλλη εταιρεία που πρόσφερε τα rapid test με μόλις 3,85 ευρώ/τεμάχιο.

Με άλλα λόγια, η Περιφέρεια αγόρασε από την εταιρεία του Καρυπίδη, κοντά 10 ευρώ το κομμάτι όταν ακόμη και στο διαδίκτυο τα έβρισκες κάτω από 2,30 ευρώ…

Η Περιφέρεια Αττικής (Γιώργος Πατούλης) είχε ξεκινήσει τη «σχέση» με την Amani Swiss αρκετά νωρίτερα ήδη από τον Μάρτιο του 2020 όταν της ανέθεσε την προμήθεια 200.000 μασκών με τίμημα 160.000 ευρώ. Λίγο αργότερα, στις 28 Απριλίου 2020, της είχε αναθέσει την προμήθεια 500.000 μασκών έναντι 390.000 ευρώ (συν 6% ΦΠΑ).

Απόφαση που για άγνωστους λόγους ανακλήθηκε λίγες μέρες μετά, στις 7 Μαΐου 2020.

Πριν από αυτό όμως, στις 10 Απριλίου 2020, είχε ήδη κερδίσει τη σύμβαση για την προμήθεια 3.000 ιατρικών στολών, με τίμημα 93.000 ευρώ. (δείτε την 2η απόφαση παρακάτω)

Μέγας “αρωγός” και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (πάλι ο Πατούλης)

Ιδιαίτερη προτίμηση προς την Amani Swiss φαίνεται να δείχνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, -με πρόεδρο τον Γιώργο Πατούλη-, ο οποίος υπέγραψε μέσα σε λίγες ημέρες τρεις συμβάσεις για την προμήθεια υγειονομικού υλικού κατά του Covid.

Στις 7 Απριλίου 2020 για την προμήθεια 100.000 χειρουργικών μασκών με τίμημα 79.000 ευρώ, στις 13 Απριλίου 2020 για 600 τεμάχια προστατευτικών γυαλιών έναντι 8.928 ευρώ, αλλά και στις 14 Απριλίου 2020 για 15.000 επιπλέον χειρουργικές μάσκες έναντι 11.850 ευρώ.

Στο πελατολόγιο της εταιρείας δίνουν το «παρών» ακόμη η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (με προμήθεια 46.104,20 ευρώ), το Υπουργείο Υγείας (4η ΔΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης) τον Δεκέμβριο του 2020 για προμήθεια ύψους 77.168 ευρώ.

Την ίδια περίοδο και ο Δήμος Αθηναίων που πλήρωσε για ολόσωμες προστατευτικές στολές 18.897,60 ευρώ και λίγους μήνες αργότερα τον Μάρτιο του 2021, άλλη μια παρτίδα με τίμημα 39.134,40 ευρώ.

Ακόμη, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ι.Φ.Ε.Τ.) στις 31 Μαρτίου 2021 ενέκρινε την πληρωμή σύμβασης (από τις 28/12/2020) συνολικής αξίας (με ΦΠΑ) 76.929,60 ευρώ για «προμήθεια υγειονομικού υλικού Covid-19», ενώ λίγο αργότερα, τον Αύγουστο του 2021, πλήρωσε άλλα 5.962,50 ευρώ για την «χορήγηση δωρεών στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

Δεν είχε όμως την ίδια τύχη αντίστοιχη δωρεά 50.000 μασκών μιας χρήσης για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών προστασίας του στελεχιακού δυναµικού των υπηρεσιών του ∆ήµου Θεσσαλονίκης που έγινε από τον οργανισμό «Hellenic Trade Council» (HETCO) από κοινού µε την Amani Swiss, η οποία εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου στις 29 Απριλίου 2020.

Η σχετική πράξη έγκρισης ανακλήθηκε σε νέα συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2020 καθώς, όπως αναφέρεται «η διαδικασία της δωρεάς δεν ολοκληρώθηκε µε αποτέλεσμα να µην παραληφθούν οι 50.000 µάσκες από τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης»

Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι οι δουλειές είχαν ανοίξει τόσο πολύ που η εταιρεία δεν προλάβαινε να τις καλύψει. Έτσι, για παράδειγμα, μια μεγάλη προμήθεια για 500.000 μάσκες τύπου FFP3 για λογαριασμό της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιά, που υπογράφτηκε στις 11 Μαΐου 2020, μετά από διαδοχικά αιτήματα παρατάσεων ματαιώθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020 μετά από αίτημα της ίδιας της εταιρείας.

Πάντως η 2η ΔΥΠΕ Πειραιά (για τα νοσοκομεία Άγιος Παντελεήμων και Αγία Βαρβάρα) είχε προμηθευτεί τον Ιούλιο του 2020, από την Amani Swiss, ποσότητα 100.000 μασκών FFP3, έναντι 742.000 ευρώ, δηλαδή με 7 ευρώ το κομμάτι (700.000 ευρώ συν 42.000 ευρώ για τον ΦΠΑ).

Μέχρι και η Κοινωφελής Υπηρεσία του Δήμου Κρωπίας προσέφερε τον…οβολόν της έστω με (μόλις) 595,20 ευρώ μέσω απευθείας ανάθεσης στην Amani Swiss.

Το «μεγάλο κανόνι»

Ο Θόδωρος Καρυπίδης, όμως, είχε θέσει υψηλούς στόχους αρκετά χρόνια νωρίτερα, όταν παράλληλα με την κατασκευή παλετών οραματίστηκε τον εαυτό του κυρίαρχο παίκτη του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.

Κάπως έτσι τον Μάρτιο του 2014 η εταιρεία «Karipidis Bros» ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε το σύνολο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης», δηλαδή της δεύτερης μετά την Μασούτης ισχυρότερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Β. Ελλάδα, με κοντά 150 καταστήματα.

Η είδηση, προκάλεσε τότε εύλογες απορίες και ερωτηματικά καθώς ο ίδιος ο Θ Καρυπίδης και η εταιρεία του δραστηριοποιείτο στον τομέα κατασκευής παλετών και ξύλινων μέσων συσκευασίας και ως εκ τούτου δεν είχε καμία σχέση με το λιανεμπόριο τροφίμων.

Λίγες μέρες αργότερα το…μυστήριο λύθηκε όταν ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας δικαιόχρησης ανάμεσα στη Μαρινόπουλος Α.Ε. και την Karipidis Bros, βάσει της οποίας τα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης θα μετονομάζονταν άμεσα σε Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour Express.

Τον Φεβρουάριο του 2016 η συμφωνία franchise λύθηκε εξαιτίας του mega ναυαγίου της «Μαρινόπουλος» που εξελίχθηκε σε συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία.

Έτσι ο Καρυπίδης έμεινε κατά κάποιο τρόπο, «ξεκρέμαστος» και έκανε αίτηση υπαγωγής της «Super Market Καρυπίδη» στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, την οποία στη συνέχεια ανακάλεσε…

«Χάριζαν» 104 εκατ. έναν μήνα πριν το «μπαμ»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως, έχει το γεγονός ότι έναν μήνα πριν σκάσει η «βόμβα» της Μαρινόπουλος, ο όμιλος διέγραφε χρέη ύψους 83 εκατ. της Καρυπίδης, – όσα δηλαδή απαιτούσε η συμφωνία της δικής της διάσωσης κατά την ενδιάμεση περίοδο-, που μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 λειτουργούσε ως franchisee της.

Δηλαδή ο όμιλος που όταν αποκαλύφθηκε το ναυάγιο χρωστούσε 1,32 δισ. σε προμηθευτές, τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, «προθυμοποιήθηκε» να διαγράψει χρέη ύψους 103,83 εκατ. ευρώ της «Super Market Καρυπίδη».

Συγκεκριμένα, στην αίτηση για τη συμφωνία εξυγίανσης που κατέθεσε η Αφοί Καρυπίδη στις 20 Μαΐου 2016 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών περιλαμβανόταν ιδιωτικό συμφωνητικό με την Μαρινόπουλος ΑΕΓΕ, βάσει του οποίου η δεύτερη διαγράφει το 80% των οφειλών της Καρυπίδης, δηλαδή 83 εκατ. από σύνολο 103,83 εκατ., ενώ για τα υπόλοιπα 20,76 εκατ. προβλεπόταν η μεταβίβαση 20 καταστημάτων της.

Σημειώνεται ότι τα χρέη της εταιρείας «Super Market Καρυπίδη» έφταναν τα 174 εκατ. με τα 117 εκατ. να αφορούν τους προμηθευτές και τον Μαρινόπουλο να είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής, ενώ ακολουθούσε το ΙΚΑ (με 28,2 εκατ.), το Δημόσιο (με 22 εκατ.), η Alpha Bank (με 2 εκατ.) κ.α.

 

Θεόδωρος Καρυπίδης
Θεόδωρος Καρυπίδης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το ζήτημα τέθηκε στο δικαστήριο κατά την κατάθεση της αίτησης εξυγίανσης-διάσωσης της Μαρινόπουλος, ένα μήνα μετά, στις 28 Ιουνίου 2016, το οποίο επιφυλάχθηκε να το κρίνει όταν εξεταστεί η ουσία της υπόθεσης. Στο MoU για τη διάσωση της Μαρινόπουλος πάντως, αναφερόταν ότι «δεν μεταφέρονται και δεν αναλαμβάνονται από τη νέα εταιρία (σ.σ. υπό τον Σκλαβενίτη) οιεσδήποτε υποχρεώσεις ή και απαιτήσεις της Μαρινόπουλος ΑΕΓΕ αναφορικά με τις συμβατικές σχέσεις με την εταιρία Καρυπίδης, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις της Μαρινόπουλος είναι κατά πολύ υψηλότερες των υποχρεώσεων της»…

Ακολούθησαν κάποιες επαφές με την Market In της οικογένειας Ράμμου που ενδιαφερόταν για την εξαγορά ορισμένων καταστημάτων της «Super Market Καρυπίδη», οι οποίες δεν είχαν αποτέλεσμα.

Έτσι, ελλείψει πρόθυμου «λευκού ιππότη» η αλυσίδα κατέρρευσε με τους εργαζόμενους να προχωρούν σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και ενώ την ίδια στιγμή ο Θ. Καρυπίδης αναλάμβανε, σα να μη συμβαίνει τίποτα, τα ηνία της ΠΑΕ Άρης…

Τελικά, στις 2 Απριλίου 2019 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε σε πτώχευση της «Super Market Καρυπίδη», ορίζοντας χρόνο παύσεως των πληρωμών την 31-03-2017 και διατάσσοντας τη σφράγιση της πτωχευτικής περιουσίας.

Τα σφυριά και η μεζονέτα στη Χαλκιδική

Έκτοτε ακίνητα της πρώην «Αρβανιτίδης» και πρώην «Καρυπίδης» βγαίνουν κατά καιρούς στο σφυρί, με επισπεύδουσα συνήθως την σύνδικο πτώχευσης. Το πιο πρόσφατο χτύπησε στις 24 Μαρτίου 2023 για ένα κατάστημα στην Κοζάνη που αν και βγήκε με μειωμένη την τιμή εκκίνησης στις 169.125 ευρώ, έμεινε και πάλι στα αζήτητα.

Δεν συνέβη ωστόσο το ίδιο για μια μεζονέτα του Θόδωρου Καρυπίδη στη Χαλκιδική, που βγήκε σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στις 12 Ιανουαρίου 2022.

Πρόκειται για «αυτοτελή και διηρημένη κατοικία-μεζονέτα» σε συγκρότημα κατοικιών που βρίσκεται στη Κοινότητα Πευκοχωρίου του Δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής και σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από τη θάλασσα.

Αυτή αποτελείται από ισόγειο που περιλαμβάνει κλειστό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και πρώτο όροφο, που περιλαμβάνει δύο υπνοδωμάτια, λουτροαπαχωρητήριο και αποθήκη, συνολικού μικτού εμβαδού 146,69 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς για αυτή ήταν 125.000 ευρώ και κατακυρώθηκε με ένα ευρώ παραπάνω, στις 125.001 ευρώ.

Μαζί βγήκε και ισόγειος κλειστός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, εμβαδού 66,33τ.μ. που έχει αλλάξει χρήση και έχει μετατραπεί σε κατοικία, με τιμή εκκίνησης 60.000 ευρώ που και αυτός άλλαξε χέρια με 60.001 ευρώ.

Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού ήταν η Intrum και η κατάσχεση έγινε για ποσό 200.000 ευρώ που ήταν μέρος της συνολικής απαίτησης.

Οι ωραίοι…έχουν χρέη- Το σπίτι στον Marina Tower

Ωστόσο στα βάρη κατά του Θ. Καρυπίδη, που είναι πολλά και…ασήκωτα περιλαμβάνονται:

-Προσημείωση υποθήκης μέχρι του ποσού των 604.104,80 CHF (ελβετικά φράγκα).

-Προσημείωση υποθήκης, υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς μέχρι του ποσού των 829.400 ευρώ.

-Υποθήκη υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για το ποσό των 3.317.600 ευρώ.

-Δύο προσημειώσεις υποθήκης υπέρ της Attica Bank για ποσά 300.000 ευρώ εκάστη (600.000 ευρώ συνολικά).

-Υποθήκη της Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Πειραιά για το ποσό των 402.948,32 ευρώ.

-Υποθήκη της Δ.Ο.Υ. Βέροιας για το ποσό των 11.303.071,88 ευρώ.

Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνεται το παλιό και….διαχρονικό «οι ωραίοι έχουν χρέη», ιδιαίτερα μάλιστα αν πιστέψουμε ορισμένες πρόσφατες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι ο ισχυρός άνδρας του Άρη περιλαμβάνεται σε εκείνους οι οποίοι έχουν «κλείσει» διαμέρισμα στον Marina Tower.

Πρόκειται για τον πύργο κατοικιών της Lamda Development στο mega project του Ελληνικού, που λόγω τιμής αποτελεί προορισμό μόνο για πλούσιους, διάσημους, προφανώς και… έξυπνους, οι οποίοι θέλουν να απολαμβάνουν από ψηλά τα…κατορθώματά τους, στην υγεία των κορόιδων…

Οι σχετικές αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής

Η απόφαση για την προμήθεια rapid tests ύψους σχεδόν 1 εκατ. ευρώ

H απόφαση για προμήθεια ιατρικών στολών

Διαβάστε επίσης

Amani Swiss: 2,5 εκατ. μάσκες για την Ελλάδα από την οικογένεια Καρυπίδη