Τέθηκαν τα θεμέλια για τη δημιουργία του Thessaloniki TechLab, τη νέα «αμερικανική γωνιά» στη Θεσσαλονίκη, καθώς σήμερα στις εγκαταστάσεις της EduAct- Δράση για την Εκπαίδευση ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ και ο ιδρυτής και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, Κώστας Βασιλείου, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας.

«Σήμερα είναι μια φανταστική ημέρα για τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις», τόνισε μετά την υπογραφή του μνημονίου ο Αμερικανός πρέσβης, υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί καρπό μιας συνδυαστικής προσπάθειας που ξεκίνησε το 2018 γύρω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2018 (σ.σ. οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα)». Επισήμανε δε, ότι είναι η έκτη «αμερικανική γωνιά» στην Ελλάδα αλλά κατά κάποιον τρόπο «η πιο συναρπαστική καθώς αποτυπώνει όλα όσα έχουμε κάνει οικοδομώντας πάνω στα θεμέλια της ΔΕΘ 2018, στηρίζοντας την ανάδυση της πόλης ως έναν σημαντικό τεχνολογικό κόμβο στη νοτιοανατολική Ευρώπη».

«Υπάρχει μια πολύ σημαντική ευκαιρία σήμερα για τη Θεσσαλονίκη λόγω του τρόπου με τον οποίο οι αμερικανικές εταιρείες επενδύουν εδώ και βοηθούν στην οικοδόμηση του τεχνολογικού οικοσυστήματος», σημείωσε ο κ. Πάιατ, εξαίροντας τη στήριξη που έχουν λάβει οι εταιρείες αυτές τόσο σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας όσο και κεντρικής κυβέρνησης.

Το Thessaloniki TechLab αποτελεί ένα σημείο αναφοράς που εξελίσσει τη μακρόχρονη και στενή συνεργασία με την αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Ελλάδα, επισήμανε, από την πλευρά του ο πρόεδρος της EduAct, επισημαίνοντας ότι «το να γίνουμε μέλος αυτού του δικτύου αποτελεί προνόμιο και ταυτόχρονα δημιουργική δέσμευση». «Το μοντέλο των TechLabs αποτελεί φυσική εξέλιξη του δικού μας χώρου και ρόλου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλείου.

Ο χώρος του EduAct- Δράση για την Εκπαίδευση θα επανασχεδιαστεί και θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές των πέντε «αμερικανικών γωνιών», που λειτουργούν ήδη στην Ελλάδα και αναμένεται να εγκαινιαστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο. Οι συμμετέχοντες θα γίνονται μέτοχοι πολιτιστικών δράσεων, γνώστες της αγγλικής γλώσσας και της αμερικανικής κουλτούρας, όπως εξήγησε ο κ. Βασιλείου, καθώς και θα μπορούν να λάβουν μέρος σε προγράμματα που προωθούν την κοινωνία των πολιτών, την επιχειρηματικότητα και πολλά άλλα.

Ο Αμερικανός πρέσβης, συνοδευόμενος από την πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι, ξεναγήθηκε στον χώρο από τον κ. Βασιλείου και τους συνεργάτες του, ενημερώθηκε για τα προγράμματα που «τρέχει» ο οργανισμός καθώς και για τον επικείμενο παγκόσμιο διαγωνισμό FIRST LEGO League, που «έρχεται» για πρώτη φορά στην Ελλάδα χάρη στην EduAct.

Ο κ. Πάιατ έδειξε ενδιαφέρον για τις κατασκευές που υπάρχουν στον χώρο και έπλυνε τα χέρια του με αντισηπτικό από ρομποτάκι που έφερε ειδικό αισθητήρα, ενώ ο κ. Βασιλείου τού προσέφερε μια πλακέτα από πλέξιγκλας με τους τέσσερις ιδρυτικούς πυλώνες της EduAct (ανακάλυψη ταλέντων, ανακάλυψη ηγετών, σύνδεση ατόμων μεταξύ τους και ανακαλυπτική διαδικασία της μάθησης) αλλά και τέσσερα λευκά τουβλάκια Lego, εκ των οποίων το ένα έφερε το επίθετό του και τα υπόλοιπο τις λέξεις Thessaloniki Tech Lab. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρέσβης σχημάτισε μ’ αυτά μια σκάλα θέλοντας να καταδείξει κατ’ αυτόν τον τρόπο την περαιτέρω ανοδική πορεία που μπορεί να έχει η διμερής συνεργασία σ’ αυτούς και άλλους τομείς.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν -μεταξύ άλλων- οι πρυτάνεις του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, Νίκος Παπαϊωάννου και Στέλιος Κατρανίδης, ο αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ Ευστράτιος Στυλιανίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Άγγελος Χαριστέας κ.ά.

Ο κ. Πάιατ είχε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσει για λίγα λεπτά με τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας που βρέθηκαν στην εκδήλωση δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία της συνεργασίας με τα αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και εξαίροντας τη στήριξή τους σε πρωτοβουλίες όπως η σημερινή.

Άλλωστε, όπως ανέφερε και ο κ. Παπαϊωάννου στο περιθώριο της εκδήλωσης, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, οι οποίες προσπαθούν να δώσουν, ιδιαίτερα στα νέα παιδιά, τις διεξόδους εκείνες για να συνδέσουν τη γνώση με αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι δραστηριότητες που στηρίζει το ΑΠΘ.

Διαβάστε ακόμα:

Γεωργιάδης: Προχωρά η επένδυση της Microsoft – Αυξάνονται οι προσλήψεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

Pfizer και TeamViewer συνεχίζουν τις προσλήψεις εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης για τα κέντρα τους σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα

Μ. Σχοινάς -TFTD 2021 Θεσσαλονίκη: Η πόλη γίνεται κόμβος καινοτομίας στη ΝΑ Ευρώπη

 

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση