Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Θεσσαλονίκη: Οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-ΤΙΤΑΝ προσωρινοί ανάδοχοι για το ΣΔΙΤ της δεύτερης μονάδας απορριμμάτων

Γιώργος Περιστέρης - Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

Γιώργος Περιστέρης - Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

To σχήμα Τέρνα Ενεργειακή -ΤΙΤΑΝ αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για το έργο ΣΔΙΤ της δεύτερης μονάδας απορριμμάτων του Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης.

Στον διαγωνισμό είχαν συμμετάσχει και τα σχήματα: ΑΒΑΞ-MORE (Motor Oil Renewable Energy)-ΘΑΛΗΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, IΝΤRΑΚΑΤ και ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.

Το επόμενο στάδιο είναι να ολοκληρωθεί η συλλογή δικαιολογητικών, να λάβει έγκριση από το  Ελεγκτικό Συνέδριο. Η τελική υπογραφή της σύμβασης αναμένεται μέσα στο 2025,

Το έργο αφορά τη δεύτερη μονάδα απορριμμάτων στον Δυτικό Τομέα της Θεσσαλονίκης, από την οποία αναμένεται να επωφεληθούν πάνω από 1 εκατ. κάτοικοι της περιοχής. Ειδικότερα θα καλύπτονται οι δήμοι Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά,, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Χαλκηδόνος και Ωραιοκάστρου καθώς και τουλάχιστον το ⅓ (35%) του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ και η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 200 εκ. ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο.

Οι νέες εγκαταστάσεις  αναμένεται να διαθέτουν δυναμικότητα επεξεργασίας 262.700 τόνων/έτος συμμείκτων και 38.100 τόνων προδιαλεγμένων οργανικών. Η μονάδα θα δημιουργηθεί σε έκταση περίπου 150-200 στρεμμάτων, κοντά στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Υπενθυμίζεται πως για την πρώτη μονάδα απορριμμάτων για την Ανατολική Θεσσαλονίκη, είχε ανακηρυχθεί ανάδοχος το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΗΛΙΟΧΩΡΑ.

Διαβάστε επίσης

Μπελέρης για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία: Πρέπει να γνωρίζει ότι έχει πολλά ακόμα βήματα να κάνει

Μικάτι: Ο Λίβανος είναι έτοιμος να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών στο νότιο τμήμα της χώρας

ΟΟΣΑ: Πρωτοφανής απόφαση για Ουγγαρία – Γιατί ακύρωσε υψηλού επιπέδου αποστολή στη χώρα