ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
To 1ο Thessaloniki Future Thinking Dialogues, είναι ο νεοσύστατος θεσμός, ο οποίος αναδεικνύει τις δυνατότητες και προοπτικές της Θεσσαλονίκης και της χώρας ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό κόμβο καινοτομίας και πόλο βιώσιμης ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος, συνοψίζοντας τις τοποθετήσεις συνέδρων της χθεσινής, πρώτης, ημέρας και κηρύσσοντας τις εργασίες της 2ης ημέρας του Thessaloniki Future Thinking Dialogues.
Ο κ. Μπακατσέλος αναφέρθηκε στον ρόλο του «νεοσύστατου θεσμού» TFTD, στη Θεσσαλονίκη και οποίος προορίζεται να αποτελέσει μια «πλατφόρμα γόνιμου προβληματισμού και στοχευμένων συζητήσεων, πάνω σε σημαντικά θέματα», που «διαμορφώνουν τάσεις και δυναμικές για ένα μέλλον και κατ’ επέκταση κόσμο, στα πλαίσια μια ουσιαστικής και βιώσιμης ανάπτυξης». Υπογράμμισε, ότι πέρα από την αρτιότητα της διοργάνωσης, σημασία έχει και ο αντίκτυπος στο «οικοσύστημα» στο οποίο απευθύνεται, με στόχευση τα επιτυχημένα Innovation Districts και πρόσθεσε:
«Τοπική ηγεσία, περιφερειακό οικοσύστημα εκπαίδευσης, έρευνα, καινοτομία, τοπικές επιχειρήσεις, ιδιώτες επενδυτές ενώνονται σε έναν κοινό οδικό χάρτη. Ενώνονται σε ένα νέο περιβάλλον ανθρωποκεντρικής μάθησης, μέσα από την ανάδειξη του ταλέντου και τη δημιουργία αξίας που συνδέει την κοινωνία με την επιχειρηματικότητα, την προοπτική για το μέλλον».
«Thessaloniki Future Thinking Dialogues λοιπόν, a hub of talent innovation and technology in the making» πρόσθεσε ο κ. Μπακατσέλος και συνέχισε: «Και σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, έχει ιδιαίτερη σημασία η δημιουργία ενός συνεκτικού αφηγήματος, η ανάπτυξη και η προσέλκυση ανθρώπινου ταλέντου για την ανάδειξη της πόλης σε έναν σημαντικό πόλο ανάπτυξης καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή».
Ο κ. Μπακατσέλος, συνοψίζοντας τις εργασίες της πρώτης μέρας, υπενθύμισε την τοποθέτηση της γενικής πρoξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, η οποία αναφέρθηκε στις αμερικανικές εταιρείες, που ανταποκρινόμενες στις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης, προωθούν πραγματικές επενδύσεις, με θέσεις εργασίας, στη Β. Ελλάδα και στο πώς η Θεσσαλονίκη ηγείται της πορείας της Ελλάδας στην εξέλιξη της σε ψηφιακό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης.
Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου επεσήμανε την ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη, της προέδρου του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Κέντρων Καινοτομίας, Τζούλι Βάγκνερ, η οποία εξήγησε πώς η ενίσχυση της σύγκλισης μεταξύ παικτών από διάφορους τομείς (πχ, επιχειρήσεις, ινστιτούτα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, startups) κι η από κοινού ενορχήστρωση του προγραμματισμού, αποτελούν τα «κλειδιά» επιτυχίας για τις περιοχές καινοτομίας.
Σημείωσε τις τοποθετήσεις δύο επιφανών στελεχών του Global δικτύου της Deloitte, Νισίτα Χένρι, και Βασίλι Μπερτόεν, οι οποίοι μεταξύ άλλων υπογράμμισαν ότι «η τεχνολογία θα μας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουμε σε αυτό που είμαστε καλοί ως άνθρωποι, στη διασύνδεση με τους άλλους».
Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου εστίασε στην τοποθέτηση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστου Δήμα, για τις πρωτοβουλίες και πολιτικές της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα.
Ο κ. Μπακατσέλος αναφέρθηκε επίσης και στην συζήτηση με την πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Ελλάδα, Stella Ronner-Grubačić, και στις εμπειρίες της Ολλανδίας, η οποία «προωθεί και στηρίζει την καινοτομία ως βασική της προτεραιότητα, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που κατέχει στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας».
Υπενθύμισε, ακόμη, τις τοποθετήσεις της προέδρου του Ελληνικού Δικτύου Καινοτομίας, Μαρίνα Χατσοπούλου και της επικεφαλής και εκτελεστικής διευθύντριας του Δικτύου Καινοτομίας της Μασαχουσέτης (Massachusetts Innovation Network), Σοφίας Καμπάνη (Sophia Kambanis), που αναφέρθηκαν στον ρόλο της καινοτομίας στο επιχειρείν.
Τέλος, σημείωσε την τοποθέτηση του προέδρου και διευθύνοντος σύμβουλου του ιδρύματος Lumina, Τζέιμι Μερισότη (Jamie Merisotis), ο οποίος αναφέρθηκε στην ποιότητα των θέσεων εργασίας του μέλλοντος και στις απαιτούμενες προσαρμογές των δεξιοτήτων των ανθρώπων στις νέες προκλήσεις.
Ο κ. Μπακατσέλος εστίασε ωστόσο στις επιτυχημένες πρακτικές, που αναδύθηκαν μέσα από την προβολή της ψηφιακής περιήγησης στο Cortex Innovation Community, στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ, το οποίο είναι το παλιότερο και μεγαλύτερο Innovation District στις ΗΠΑ, με 415 επιχειρήσεις και 5.800 εργαζόμενους.
Ειδικότερα, παρέπεμψε στην τοποθέτηση της αντιπροέδρου του Cortex Innovation Community, Beth Letscher και ενός ανώτερου στελέχους, του Tim Gaidis, που μίλησαν για το πώς δημιουργήθηκε το κέντρο καινοτομίας και τεχνολογίας «ουσιαστικά από το μηδέν», χάρη «στην κοινή και συντονισμένη προσπάθεια πανεπιστημίων, κυβέρνησης και επιχειρήσεων».
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μπακατσέλος στην παρουσία του ειδικού συμβούλου για θέματα έρευνας και καινοτομίας του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Merin Rajadurai, στις εργασίες της πρώτης μέρας. Ο κ. Rajadurai είχε αναφερθεί στις προοπτικές της διμερούς συνεργασίας, Ελλάδας και ΗΠΑ, σε συνέχεια της υπογραφής της συμφωνίας, πέρυσι στη Θεσσαλονίκη και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη, αλλά και η Ελλάδα γενικότερα, στην προσέλκυση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, με εφόδια την πολιτιστική κληρονομιά και τις δημοκρατικές αξίες, που έχει αναδείξει παγκοσμίως η Ελλάδα.
Ο κ. Μπακατσέλος ανέφερε ότι θα μιλήσει και με τον πρέσβη των ΗΠΑ, στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, για την ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, με έμφαση πλέον στα innovation districts και κήρυξε την έναρξη των εργασιών της δεύτερης μέρας του 1ου TFTD, λέγοντας:
«Ο διάλογος που θα ακολουθήσει με εξαιρετικά panels θα μας δώσει την οπτική αλλά και την προοπτική του πόσο πρόθυμο είναι το ελληνικό θεσμικό, επιχειρηματικό, ερευνητικό αλλά και εκπαιδευτικό οικοσύστημα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής. Προκλήσεις που θέτουν τις τοπικές κοινωνίες στο επίκεντρο μιας βιώσιμης αναπτυξιακής προοπτικής».
Διαβάστε ακόμα:
«Πράσινο φως» για τη μεγαλύτερη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη χώρα, στη Δ.Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Πρόστιμα 5.000 ευρώ σε καταστήματα εστίασης
Ακίνητα: Οι 10 πιο περιζήτητες περιοχές για αγορά και ενοικίαση σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike