ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρόταση για άδεια δημιουργίας πλωτής μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, ενός powerboat, ισχύος 200 MW, με στόχο την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης έχει καταθέσει η ενεργειακή εταιρεία καταριανών συμφερόντων Powerglobe στο υπουργείο Ενέργειας. Η τεχνολογία των powerboat αναπτύσσεται από την εταιρεία και η ίδια διατηρεί πλοία – πλωτές μονάδες ενέργειας στη Σενεγάλη, την Κένυα και τη Σομαλία.
Όπως εξηγεί στο mononews ο CEO της Powerglobe Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, «τα powerboat είναι πλωτές μονάδες ενέργειας, από 50 μέχρι 500 MW, που εν πλω παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από φυσικό αέριο. Το έργο, εφόσον αποφασιστεί, χρειάζεται για να υλοποιηθεί 18 μήνες και ο στόχος είναι να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενέργειας του νησιού από το 2020 ως το 2023. Μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης το πλοίο παραγωγής ενέργειας η πλωτή μονάδα ενέργειας θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή».
Υπενθυμίζεται ότι στην Κρήτη, λόγω αυστηρών περιβαλλοντικών κοινοτικών κανονισμών θα πρέπει να αποσυρθούν από το 2020 και 2021 όλες οι ντιζελοκίνητες μονάδες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 728 MW.
Σήμερα το ρεύμα παράγεται από τους σταθμούς του Αθερινόλακκου Λασιθίου ισχύος 195 MW, των Χανίων 290 MW και των Λινοπεραμάτων 243 MW. Η ζήτηση σήμερα στην Κρήτη είναι 630 MW και το 2020 εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πάνω από 700 MW, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης.
Τα powerboat παράγουν ενέργεια από φυσικό αέριο και μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης στο πρόβλημα προμήθειας ενέργειας της Κρήτης στο μεσοδιάστημα από το 2020-21 μέχρι το 2023 όταν το καλώδιο διασύνδεσης με την Αττική θα έχει ολοκληρωθεί.
Μεγάλες οι προοπτικές για το φυσικό αέριο-Ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ υπό όρους
«Γενικά οι προοπτική για την ανάπτυξη του κλάδου της ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι μεγάλη» τονίζει ο κ. Θεοδωρόπουλος. Πιστεύουμε ότι τόσο το LNG όσο και το φυσικό αέριο έχουν περιθώρια ανάπτυξης καθώς θα αυξηθεί η διείσδυση στις μεταφορές και τα νοικοκυριά, και θα αυξηθεί και η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο όσο θα αποσύρονται τα λιγνιτικά εργοστάσια».
Στο πλαίσιο αυτό, η καταριανή εταιρεία διατηρεί με επιφύλαξη ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ: «Θα μας ενδιέφερε να συμμετάσχουμε στην μελλοντική της ιδιωτικοποίηση αφού πρώτα εξετάζουμε καλά τους όρους και ανάλογα τη συγκυρία».
Όπως εξηγεί, ο Έλληνας επικεφαλής του διεθνούς ενεργειακού κολοσσού, ο χώρος της ενέργειας έχει μεγάλες προοπτικές και εξελίσσεται γρήγορα, οπότε η αξία των εταιρειών και το εκτόπισμά τους στην αγορά, αλλάζει, όπως αλλάζουν και πολλά στην πορεία όταν μια εταιρεία πωλείται από το Δημόσιο.
Ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος ήταν μέχρι το 2004 υψηλόβαθμο στέλεχος της Λαϊκής Τράπεζας και από τότε, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού ενέργειας του Κατάρ Χαμάτ Αλατίγια, του έγινε πρόταση να αναλάβει τη Διεύθυνση του budgeting και reporting της Qatar Petrochemical προκειμένου να προετοιμαστεί για IPO.
Τα τελευταία 14 χρόνια «εκπροσωπεί» τα ενεργειακά συμφέροντα του εμιράτου όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Στην Ελλάδα η Powerglobe δημιουργήθηκε στα τέλη Απριλίου, με στόχο την προώθηση των επενδύσεων της Qatar Petroleum και της Qatar Power στον ενεργειακό τομέα και κυρίως στα projects παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.
Ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος έχει την ευθύνη για την επέκταση στην Ελλάδα και εκτός από managing director της Powerglobe, είναι επικεφαλής και της QCIP -με έδρα σε Λονδίνο και Aθήνα-, που διαθέτει άδεια προμήθειας φυσικού αερίου από τη PAE, πραγματοποιώντας εισαγωγές καταριανού LNG από το λιμάνι του Ras Laffan με προορισμό τη Pεβυθούσα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ευάγγελος Αχιλλόπουλος (Acromove): Ο Έλληνας που εξάγει τεχνολογία στην ΙΒΜ και ανταγωνίζεται την Amazon
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μισθοί και ανεργία – Τα δυο μεγάλα στοιχήματα του προϋπολογισμού
- Αυξήσεις στα ναυτιλιακά κόστη το 2025 φέρνει η εφαρμογή κοινοτικών κανονισμών για περιβαλλοντικούς ρύπους
- Ο Χάρης Βαφειάς στο My Story: Το πάθος με τα αυτοκίνητα, γιατί πούλησε τα supercars, η τραπ, οι φιλίες και το Dragon’s Den ως ψυχοθεραπεία
- ΟΤΕ: Αποχωρήσεις στελεχών με τη σφραγίδα του Κώστα Νεμπή