Σε ένα απρόβλεπτο κόσμο πρέπει να συνυπολογίζουμε το απρόβλεπτο, σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας  Θεόδωρος Σκυλακάκης στο Athens Energy Summit  που πραγματοποιείται σήμερα.

Μιλώντας για τις ελληνικές επιδόσεις στην προσπάθεια απανθρακοποίησης, σημείωσε ότι θα έχει μειώσει τις εκπομπές κατά  20 εκ. τόνους ως το 2030 , ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ.

1

Όπως είπε ενώ η ζήτηση είναι στα 6 GW ήδη είναι 8 GW η παραγωγή από φ/β και 5 GW από αιολικά και σύντομα θα φτάσει τα 14 η GW η παραγωγή από  φ/β και τα  7 GW η παραγωγή από αιολικά.

“Είμαστε από το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά ΑΠΕ στον κόσμο, ενώ ο λιγνίτης που έχει το μεγαλύτερο κόστος μειώνεται και επενδύουμε στις διασυνδέσεις που τις χρειάζεται η αγορά των ΑΠΕ για να μπορεί να λειτουργήσει και σταματήσαμε τις επιδοτήσεις στην αποθήκευση”, τόνισε ο υπουργός..

Να μειώσουμε το κόστος της ενεργειακής μετάβασης

Ωστόσο, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι, “ενώ προχωρούμε πολύ σοβαρά την ενεργειακή μετάβαση τασσόμαστε υπέρ της άποψης ότι πρέπει να αυξηθεί η αποδοτικότητα της ενεργειακής μετάβασης δηλαδή ότι πρέπει να πετύχουμε τους στόχους με το μικρότερο δυνατό κόστος. Γιατί σήμερα πετυχαίνουμε τους στόχους με υψηλό κόστος”.

Και όπως εξήγησε όσο περισσότερους επιμέρους και τοπικούς στόχους μείωσης εκπομπών έχουμε τόσο μεγαλύτερο κόστος προκύπτει. “Για να μειώσουμε το κόστος πρέπει να έχουμε ένα στόχο και όχι πολλούς σε διαφορετικά επίπεδα” τόνισε.

“Υπονομεύουμε την ενεργειακή μετάβαση αν την κάνουμε με ακριβό τρόπο”, σημείωσε χαρακτηριστικά καταλήγοντας ότι η Ευρώπη δεν πέτυχε να γίνει ο πιο αποδοτικός παραγωγής πράσινης ενέργειας.

Μιλώντας για απειλές στο ενεργειακό σύστημα, ο κ. Σκυλακάκης, αναφέρθηκε στον κίνδυνο καταστροφών των υποδομών. Σημείωσε ότι όσο πιο συγκεντρωμένο είναι το ηλεκτρικό σύστημα τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο έχει. Όπως ανέφερε οι ΑΠΕ είναι αποκεντρωμένες και επομένως πιο ασφαλής σε κίνδυνο καταστροφών.

Γιώργος Παπαναστασίου: Η ενέργεια είναι στο επίκεντρο

Μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Γιώργος Παπαναστασίου τόνισε ότι η ενέργεια συνδέεται άμεσα με την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα των χωρών της Ευρώπης. Όπως είπε σε συνάντηση ομολόγων του, στην οποία παραβρέθηκε χθες ο κ. Παπαναστασίου στην Πολωνία, τονίστηκε η σημασία της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης και τους κινδύνους που δημιουργεί η εξάρτηση σήμερα από το αμερικάνικο LNG σε ένα περιβάλλον που συζητούνται οι δασμοί.

Τόνισε τη σημασία της ενότητα των κρατών μελών της Ευρώπης , αλλά και την έμφαση στην τεχνολογία και την ευρωπαϊκή παραγωγή ώστε να γίνει αυτόνομη.

Έμφαση πρέπει να δοθεί σε επενδύσεις που θα κάνουν την Ευρώπη  αυτόνομη και που θα  προστατέψουν τη βιομηχανία της.

Όσον αφορά τους κινδύνους,  ο κ. Παπαναστασίου τόνισε  τα δίκτυα είναι ευάλωτα σε επιθέσεις κυβερνοεπιθέσεων και έχει συμβεί στο παρελθόν να επιτεθούν χάκερ σε αγωγούς πετρελαίου. Και τόνισε ότι καθώς γίνονται ψηφιακά τα δίκτυα πρέπει να αυξάνεται και η επιφυλακή σε θέματα ασφάλειας.

Τόνισε ότι η τεχνολογία ακόμη δεν είναι ώριμη για να μπορέσουμε να αντλήσουμε τα πλεονεκτήματα που θέλουμε από τα δίκτυα.