• Business

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Την επόμενη εβδομάδα ο νόμος για το ποσό της εισφοράς των παραγωγών ενέργειας

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο Economist

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο Economist


    Ασκήσεις επί χάρτου… γίνονται στο υπουργείο Ενέργειας για να αποφασιστεί το ποσό της έκτακτης εισφοράς προς τους παραγωγούς ενέργειας,  ώστε να είναι ένα ποσό, που να επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των επιδοτήσεων, των τιμολογίων του Αυγούστου, χωρίς να είναι από την άλλη ένα παράλογα υψηλό νούμερο για τους παραγωγούς ενέργειας.

    Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή της δανειακής συμφωνίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση η οποία και θα προσδιορίζει το ποσό της έκτακτης εισφοράς των παραγωγών ενέργειας.

    Όπως είπε καθώς πρόκειται για φόρο πρέπει να υπάρχει και νούμερο στο νόμο. Από την άλλη πλευρά πρέπει το ποσό αυτό, να επαρκεί για να καλύψει τις επιδοτήσεις, η οποίες εξαρτώνται από την τιμή στο πράσινο τιμολόγιο, που θα δώσει η ΔΕΗ την 1η του μήνα Αυγούστου.

    Επίσης ο νόμος θα καθορίσει τον τρόπο προσδιορισμού της επιδότησης και τους δικαιούχους της επιδότησης. Μέχρι σήμερα, είναι γνωστό πως δικαιούχοι θα είναι οι καταναλωτές που έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια (κίτρινα και μπλε) με καταναλώσεις μέχρι 500 KWh/μήνα.

    Ωστόσο, ενδέχεται να εξαιρεθούν οι πελάτες των κίτρινων τιμολογίων με εγγυημένη σταθερή τιμή για λίγους μήνες.

    Μεγάλες εκπτώσεις στα πράσινα του Αυγούστου

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια των ημικρατικών εταιρειών ενέργειας (ΔΕΗ και Φυσικό Αέριο) θα συγκρατηθούν με εκπτώσεις όσο γίνεται ώστε να μην ξεπεράσουν τα 20 λεπτά/κιλοβατώρα.

    Σύμφωνα με υπολογισμούς, αν οι επιδοτήσεις είναι στα 45 λεπτά/κιλοβατώρα το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί είναι στα 70 εκ. ευρώ ή 15 ευρώ/ θερμική μεγαβατώρα φυσικού αερίου.

    Σημειώνεται ότι με την τιμή του φυσικού αερίου στα 30 ευρώ/μεγαβατώρα, αν το τέλος είναι στα 15 ευρώ/μεγαβατώρα θα αυξήσει κατά 50% το κόστος αερίου για τους παραγωγούς ενέργειας.

    Το ποσό αυτό, που θα προσδιοριστεί στο νόμο,  θα κληθούν να καταβάλουν οι τέσσερις παραγωγοί ενέργειας από φυσικό αέριο, Protergia, ΔΕΗ, ΗΡΩΝ και Elpedison. Τη μερίδα του λέοντος θα πληρώσουν ΔΕΗ και Protergia, λιγότερα η Elpedison και ακόμη λιγότερα ο ΗΡΩΝ, ενώ η συμμετοχή τους στην έκτακτη εισφορά καθορίζεται από το μερίδιό τους στην παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και την κατανάλωση φυσικού αερίου των μονάδων τους.

    Διαβάστε επίσης

    Ηλεκτρικό Ρεύμα: Διεργασίες στο παρά πέντε… για τις επιδοτήσεις – Ποια τιμολόγια συμφέρουν τώρα

    Ρεύμα: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις τιμές και τα μέτρα Σκυλακάκη

    Ρεύμα: Μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση κρίσεων στην αγορά θεσπίζει η κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ