Στο επίκεντρο της στρατηγικής του υπουργείου Ενέργειας είναι η προσπάθεια για περιορισμό των αυξήσεων της τιμής του ρεύματος και στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί να περιορίσει τους παράγοντες που το υπουργείο μπορεί να επηρεάσει, και δημιουργούν παραπάνω κόστη στους λογαριασμούς.

Όπως είπε χθες ο κ. Σκυλακάκης, στο περιθώριο ενημέρωσης, δουλειά του υπουργείου είναι να περιορίσει τα κόστη που μπορεί. Και εξηγώντας σημείωσε ότι οι ρευματοκλοπές χρεώνουν το 4,8% του λογαριασμού, ενώ τον λογαριασμό αυξάνουν και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

1

Επίσης, η τιμή επηρεάζεται από τον βαθμό που λειτουργεί ο ανταγωνισμός, από τη διείσδυση των ΑΠΕ και βέβαια από τις διεθνείς τιμές στους ρύπους και τις τιμές στο φυσικό αέριο που επηρεάζουν το κόστος στην χονδρεμπορική.

«Εγώ δεν μπορώ να πειράξω τις διεθνείς τιμές του αερίου, μπορούμε να δουλέψουμε σε όλα τα άλλα επίπεδα, ώστε να μειώσουμε τα κόστη που σήμερα πληρώνει ο καταναλωτής. Αυτή είναι η δουλειά του υπουργείου.» Και όπως είπε σύντομα θα ανακοινώσει ποια μέτρα θα λάβει για τις ρευματοκλοπές, για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, μεταξύ των εταιρειών προμήθειας.

Σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ενημερώσει για το νέο κυμαινόμενο τιμολόγιο που θα προστεθεί στις επιλογές των καταναλωτών από 1/1/2024 το οποίο πιστεύει ότι θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό και περιορίσει τις αυξήσεις στις τιμές.

Επίσης πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και παρεμβάσεις για να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς περισσότερες ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα επίσης μειώνει τις τιμές.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις θα ενταχθούν σε ένα νομοσχέδιο γενικότερο που θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Όσο για το ενδεχόμενο να δοθούν επιδοτήσεις και το 2024, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι έχει απόθεμα το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και ότι οι ευάλωτοι καταναλωτές θα στηριχθούν από το ΤΕΜ.

Η ΔΕΠΑ πληρώνει τιμές Σιδηρόκαστρου

Σε σχέση με την πρωτοβουλία της Βουλγαρίας να επιβάλει φόρο  διαμετακόμισης στο φυσικό αέριο στις χώρες που διασχίζει τη Βουλγαρία, σημείωσε την κρατική συμφωνία, δηλαδή τη συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom δεν την επηρεάζει.

Και εξήγησε ότι όταν η ΔΕΠΑ έκανε τη συμφωνία με την Gazprom, επειδή έγινε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και τότε καθόριζαν οι Ρώσοι ό,τι αποφάσιζαν οι Βούλγαροι, συμφωνήθηκαν τιμές Σιδηρόκαστρου και δεν επηρεάζουν την τελική τιμή που πληρώνει η ΔΕΠΑ οι αποφάσεις της Βουλγαρίας.

«Το θέμα αυτό έχει και δεν έχει επιπτώσεις» σημείωσε ο υπουργός, εξηγώντας ότι «εξαρτάται από πόσο θα κρατήσει και πώς θα αντιδράσουν οι διάφοροι εμπλεκόμενοι».

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται ριζοσπαστικά Νομοσχέδια με υπογραφή Σκυλακάκη

Γιώργος Στάσσης: Πού οδηγεί τη ΔΕΗ η διπλή στρατηγική ανάπτυξης εντός και εκτός Ελλάδας

Μπρα ντε φερ για το νέο τιμολόγιο ρεύματος: Τέλη του μήνα οι ανακοινώσεις