Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά με την τιμή της επόμενης μέρας να διαμορφώνεται για σήμερα, Παρασκευή 12/7, στα 184,78 ευρώ/MWh στην ελληνική αγορά, τιμή που είναι μια από τις τρεις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, όπως δήλωσε στο mononews.gr στο περιθώριο χθεσινής εκδήλωσης, οι αυξήσεις αυτές είναι συγκυριακές και δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθούν και θα φέρουν αυξήσεις στα τιμολόγια.

1

Σημειώνεται ότι τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, τα κίτρινα, είναι συνδεδεμένα με την τιμή χονδρεμπορικής και το κόστος τους καθορίζεται από την πορεία της, οπότε τα κίτρινα τιμολόγια το Ιουλίου ακόμη και αν έχουν αρχική χαμηλή τιμή θα αυξηθούν από τους συντελεστές που ενσωματώνουν τη διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής.

Το πράσινο ειδικό τιμολόγιο καθορίζεται με βάση την τιμή χονδρεμπορικής το προηγούμενου μήνα, οπότε η τιμή Ιουλίου για το πράσινο τιμολόγιο έχει ήδη ανακοινωθεί από την πρώτη του μήνα.

Αν οι τιμές παραμείνουν υψηλές ολόκληρο τον Ιούλιο, τότε την 1η Αυγούστου οι τιμές του πράσινο τιμολογίου θα είναι αυξημένες.

Αντίθετα ωφελημένοι θα είναι όσοι έχουν επιλέξει τιμολόγια σταθερής χρέωσης και όχι κυμαινόμενα, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται από την άνοδο της τιμής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Εξηγώντας το ράλι τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε στο mononews:

«Δεν πρέπει να κρίνουμε από μια μέρα, ψυχραιμία. Η αύξηση στην τιμή ενέργειας που βλέπουμε στη χονδρεμπορική είναι αποτέλεσμα μια μοναδικής συγκυρίας. Είναι σε συντήρηση το καλώδιο της Ιταλίας, έχει συντήρηση το καλώδιο μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας με αποτέλεσμα να μας καθορίζει την τιμή μας η Ουγγαρία που είναι πολύ ψηλά και ένα πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας είναι εκτός λειτουργίας. Και έχουμε και καύσωνα που έχει φέρει εξάντληση ενέργειας, Έχουμε βάλει να λειτουργούν όλες οι μονάδες και η ενέργεια φεύγει για το εξωτερικό, γιατί είναι εξωφρενικές οι τιμές έξω».

Καύσωνας και πρόβλημα στις διασυνδέσεις εκτινάσσει τις τιμές

Το πρόβλημα των αυξημένων τιμών ενέργειας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έρχεται από  την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Στην Ουγγαρία η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώθηκε  χθες στα 263,99 ευρώ/MWh, και στη διασυνδεδεμένη αγορά της Βουλγαρίας η τιμή της μεγαβατώρας είναι ίδια με της Ελλάδας, στην Αλβανία και στο Κόσοβο έφτασε τα 212,11 ευρώ και στη Ρουμανία τα 189,89 ευρώ.

Κι αυτό γιατί τι στιγμή που κορυφώνεται η ζήτηση ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων λόγω του καύσωνα που αυξάνει τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια λόγω κλιματιστικών, προβλήματα στις διασυνδέσεις μειώνουν τη διαθέσιμη ενέργεια.

Η δυναμικότητα των διασυνοριακών ροών μεταξύ Βουλγαρίας-Ρουμανίας μειώθηκαν τις βραδινές ώρες από 1.700 MW σε 1200 MW λόγω συντηρήσεων στο δίκτυο μεταφοράς που θα διαρκέσουν έως τις 22 Ιουλίου 2024.

Στη Ρουμανία όπου η ζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω καύσωνα και η παραγωγή αιολικής ενέργειας έχει υποχωρήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα χρειάζεται εισαγωγές και ελλείψει διαθέσιμης ενέργειας οι τιμές εκτοξεύθηκαν παρασύροντας μέσω του διασυνδεδεμένου συστήματος και τις τιμές στην Ελλάδα, από την οποία εισάγουν τελικά την ενέργεια που λείπει.

Κι ενώ η πραγματική έλλειψη ενέργειας είναι μόνο στις αγορές της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας αυξάνονται οι τιμές προσφορών πώλησης σε όλες τις αγορές και κυρίως στην ελληνική.

O κοινός αλγόριθμος επίλυσης των διασυνδεδεμένων αγορών, ωστόσο, έχει στείλει στα ύψη τις τιμές σε όλες τις αγορές της περιοχής, ενισχύοντας τον σκεπτικισμό που αναπτύσσεται τελευταία για το target model σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και κατά πόσο τελικά μπορεί να βοηθήσει να οδηγηθούμε σε χαμηλότερες τιμές ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Θέμα ιδιωτικοποίησης του νερού δεν υπάρχει» – Η τιμολόγηση θα ελέγχεται από την ΡΑΑΕΥ

Αλαλούμ στα τιμολόγια ρεύματος: Ποιοι προσφέρουν… κίτρινα «σταθερά» και η Βαβέλ των call centers

Πράσινα τιμολόγια Ιουλίου: Ποιοι μείωσαν τιμές με εκπτώσεις – Φθηνότερη η ΔΕΗ