Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Στα μπλε, με ρήτρα αποχώρησης, θα εντάσσονται τα σταθερά 6μηνα και 8μηνα τιμολόγια

Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος

Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος

Λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη θεσμοθέτηση των 6μηνων και 8μηνων σταθερών τιμολογίων δίνει ο Υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, κόβοντας το γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργηθεί.

Όπως δηλώνει ο υπουργός Ενέργειας στο mononews.gr απαντώντας στη μεγάλη απορία της αγοράς, «τα 6μηνα και 8μηνα τιμολόγια ρεύματος που είναι σταθερής τιμολόγησης, θα εντάσσονται στα μπλε τιμολόγια και θα έχουν ρήτρα αποχώρησης. Όταν όμως αποτελούν σκέλος ενός τιμολογίου μεικτού, που θα έχει και κυμαινόμενος μέρος, τότε θα είναι μεικτά, θα εντάσσονται στα κίτρινα και δε θα έχουν ρήτρα αποχώρησης».

Η διευκρίνιση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες,  θα γίνει με επίσημο τρόπο τη Δευτέρα και με επιστολή του ΥΠΕΝ στη ΡΑΑΕΥ και με ανακοίνωση, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο ασάφειας που επικρατεί σήμερα. Μετά, αναμένεται να ακολουθήσει η επίσημη τοποθέτηση της ΡΑΑΕΥ, που θα μπορεί βασιζόμενη στην υπουργική ερμηνεία του νόμου, να την ακολουθήσει και στη δική της ερμηνεία της υπουργικής απόφασης και να εντάξει έτσι, εντός ρυθμιστικού πλαισίου, τα 6μηνα και 8μηνα σταθερά τιμολόγια κατατάσσοντάς τα στα μπλε.

Πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας, είναι να ανοίξει η αγορά των ολιγόμηνων σταθερών τιμολογίων, δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρείες προμήθειας να παρουσιάσουν στην αγορά και αυτά τα προϊόντα που μπορούν να έχουν ανταγωνιστικές τιμές, αφού απαιτούν προαγορές ενέργειας ολίγων μηνών και όχι ενός έτους όπως τα προηγούμενα σταθερά συμβόλαια. Η μεγάλη ανταπόκριση που βρήκε στους καταναλωτές, το τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο «Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed», που έδινε ανταγωνιστική τιμή χρέωσης 12,3 λεπτά/KWh σταθερά για οκτώ μήνες, απέδειξε εξάλλου ότι ανάλογα προϊόντα έχουν ζήτηση και ρίχνουν τις τιμές ενισχύοντας τον ανταγωνισμό.

Ποιο ήταν το πρόβλημα

Το πρόβλημα ωστόσο ήταν, ότι το υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο δεν προέβλεπε τη δυνατότητα για σταθερά τιμολόγια ολίγων μηνών διάρκειας. Τα μπλε τιμολόγια που είναι τα σταθερά, και έχουν ρήτρα αποχώρησης, σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο, έπρεπε να είναι 12μηνα. Η συζήτηση άνοιξε όταν η εταιρεία Φυσικό Αέριο, λάνσαρε το σταθερό οκτάμηνο τιμολόγιο “Φυσικό Αέριο‘Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed”, με ρήτρα αποχώρησης και ελκυστική τιμή 12,3 λεπτά/KWh.

Ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες των υπόλοιπων εταιρειών προμήθειας, που θεώρησαν αθέμιτο ανταγωνισμό, να βγει ένα τιμολόγιο 8μηνης διάρκειας σταθερό, με ανταγωνιστικότερη χρέωση από τα 12μηνα σταθερά, που εκείνες είχαν, αφού σύμφωνα με το πλαίσιο, μόνο 12μηνης διάρκειας επιτρέπεται να είναι τα σταθερά τιμολόγια.

Γι’ αυτό και η ΡΑΑΕΥ αντέδρασε έντονα, ζητώντας από την εταιρεία να το αποσύρει.  Και ενέταξε το 8μηνο τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο στα κίτρινα τιμολόγια, που όμως ως κίτρινο δεν μπορούσε να έχει ρήτρα αποχώρησης.

Το υπουργείο Ενέργειας, που τάχθηκε εξ αρχής υπέρ της ύπαρξης ολιγόμηνων σταθερών τιμολογίων, δήλωσε ότι με Υπουργική Απόφαση θα λύσει το θέμα και θα ανοίξει την αγορά, ώστε να επιτρέπεται οι εταιρείες να βγάζουν στην αγορά ολιγόμηνης διάρκειας σταθερά τιμολόγια.

Η αγορά προμήθειας ετοίμαζε τις δικές της προτάσεις για τα σταθερά τιμολόγια ολιγόμηνης διάρκειας, αναμένοντας την Υπουργική Απόφαση.

Όταν όμως προχθές βγήκε η πολυαναμενόμενη Υπουργική Απόφαση, δε διευκρίνιζε όσα όλοι περίμεναν. Ανέφερε ότι τα τιμολόγια μπορούν να είναι εξάμηνα, επισημαίνοντας το σχετικό άρθρο του Κώδικα Προμήθειας. Και ανακοίνωσε ότι μπορούν να υπάρχουν και τα Μεικτά Τιμολόγια με σταθερό και κυμαινόμενο σκέλος, τα οποία όμως ενέτασσε στα κίτρινα.

Αυτό όμως σήμαινε, ότι και πάλι δεν προβλεπόταν ότι μπορεί μια εταιρεία να διαθέσει στην αγορά ένα τιμολόγιο 6μηνης ή 8μηνης διάρκειας και να ενταχθεί στα μπλε και να έχει ρήτρα αποχώρησης. Γιατί αν το 6μηνο τιμολόγιο θεωρείται μέρος ενός μεικτού και είναι κίτρινο, δεν μπορεί να έχει ρήτρα αποχώρησης. Χωρίς ρήτρα αποχώρησης, καμιά εταιρεία δεν μπορεί να λανσάρει σταθερό τιμολόγιο, καθώς είναι προϊόντα για τα οποία γίνονται προαγορές ενέργειας και χρειάζονται δέσμευση του καταναλωτή, που σημαίνει ρήτρα αποχώρησης.

Χθες Παρασκευή αναμενόταν, η ερμηνεία της ΡΑΑΕΥ, στην υπουργική απόφαση. Όλες οι πληροφορίες, ανέφεραν ότι η ΡΑΑΕΥ βασιζόμενη μόνο στην υπουργική Απόφαση, δεν μπορούσε να συμπεράνει ότι τα 6μηνα τιμολόγια μπορούν  να είναι σταθερά, με ρήτρα αποχώρησης και να ενταχθούν στα μπλε.

Έκοψε τον Γόρδιο Δεσμό

Τη λύση στο πρόβλημα αυτό δίνει η ερμηνεία του υπουργού, που αναμένεται μεθαύριο.

Με βάση την ανακοίνωσή του που αναμένεται τη Δευτέρα, η οποία θα διευκρινίζει ότι μπορούν τα 6μηνα και 8μηνα τιμολόγια όταν είναι σταθερά, να εντάσσονται στα μπλε τιμολόγια και να έχουν ρήτρα αποχώρησης, ανοίγει ο δρόμος, σύμφωνα με πληροφορίες,  για μια ανάλογη ερμηνεία της ΡΑΑΕΥ που θα ανοίξει την αγορά αυτή για όλους τους προμηθευτές.

Διαβάστε επίσης

Μπάχαλο στα τιμολόγια ρεύματος με την υπουργική απόφαση-μπάλωμα, έρχεται νέα παρέμβαση από τη ΡΑΑΕΥ

Tιμολόγια ρεύματος: Νέες αλλαγές στους λογαριασμούς – Ανακοινώθηκαν τα 6μηνα σταθερά συμβόλαια

Τιμολόγια ρεύματος: Νέες φθηνότερες προσφορές – Σκληρή κόντρα για τα μερίδια