ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τις επόμενες μέρες πρόκειται να αποφασίσει ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης τι θα κάνει με τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τα 400άρια φωτοβολταϊκά της Κρήτης, έπειτα από τις καταγγελίες ότι οι θέσεις που κλείστηκαν σε χρόνο μηδέν από κάποιους ενδιαφερόμενους, φαίνεται πώς χρησιμοποιήθηκε ρομποτικό λογισμικό.
Το πόρισμα της ΡΑΑΕΥ παραδόθηκε χθες στον υπουργό κ. Σκυλακάκη, ο οποίος θα πρέπει να λάβει την πρώτη δύσκολη απόφαση της θητείας του, καθώς θα καθορίσει την τύχη των δύο διαγωνισμών για τα φωτοβολταϊκά στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.
Το Υπουργείο Ενέργειας οφείλει να κλείσει την εκκρεμότητα αυτή που σέρνεται εδώ και ένα χρόνο, καθυστερώντας το άνοιγμα των ΑΠΕ με τη χορήγηση όρους σύνδεσης και για μικρά φωτοβολταϊκά, και πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί σύντομα.
Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι ο διαγωνισμός δεν θα ακυρωθεί, αλλά οι πολυάριθμες καταγγελίες δεν γίνεται και να αγνοηθούν.
Σημειώνεται ότι το πόρισμα της ΡΑΕΕΥ τις επόμενες μέρες θα αποσταλεί και στους καταγγέλλοντες.
Το πόρισμα της ΡΑΑΕΥ
Οι εν λόγω διαγωνισμοί είχαν διενεργηθεί το φθινόπωρο του 2022 από τον ΔΕΔΔΗΕ μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με μοναδικό κριτήριο ως προς την επιτυχή υποβολή της αίτησης τη χρονική προτεραιότητα.
Στην Πελοπόννησο «έπεσε» η πλατφόρμα που ετοίμασε ο ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η διαδικασία και να χάσουν έτσι το δικαίωμά τους πολλοί από του συμμετέχοντες.
Στην Κρήτη από την άλλη πλευρά οι «θέσεις» κλείστηκαν πολύ γρήγορα και οι καταγγελίες, ανέφεραν ότι οι «τυχεροί» που πρόλαβαν διέθεταν γρήγορα λογισμικά, ακόμη και παράνομα, με τα οποία μπόρεσαν να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους και να υποβάλουν σε χρόνο-ρεκόρ τις αιτήσεις, «καπαρώνοντας» τον λιγοστό διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο και αφήνοντας εκτός χιλιάδες άλλους, με ενδεχομένως πληρέστερους φακέλους.
Στην επιστολή του το ΤΕΕ Κρήτης, ανέφερε ότι «υπάρχουν αιτήσεις που κατατέθηκαν σε διάρκεια ενός λεπτού ή και λιγότερο, πράγμα αδύνατο», προσθέτοντας ότι τα ρομπότ δημιούργησαν «συνθήκες απόλυτης έλλειψης ισονομίας και νόθευσης των συνθηκών ανταγωνισμού».
Όμως αν και υπάρχουν στοιχεία που «φωτογραφίζουν» τη χρήση ρομποτικού λογισμικού, για την αυτοματοποιημένη υποβολή αιτήσεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι το πόρισμα της ΡΑΑΕΥ αναφέρει ότι ελάχιστες υποβλήθηκαν επιτυχώς με αυτό τον τρόπο.
Το πόρισμα καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο έτρεξαν οι δύο διαγωνισμοί για τα φωτοβολταϊκά ισχύος 400 kW, μιλά για τα προβλήματα και τους «περίεργους» χρόνους στους οποίους υποβλήθηκαν κάποιες αιτήσεις, ωστόσο δεν κάνει λόγο για ακύρωσή τους.
Επίσης, μπαράζ καταγγελιών ανέφερε, ότι κερδισμένοι στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την απόκτηση μιας άδειας φωτοβολταϊκού ισχύος 400 kW στις κορεσμένες περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου, δεν ήταν όσοι είχαν ολοκληρωμένο φάκελο.
Ωστόσο, καταγραφές από τη λειτουργία της πλατφόρμας δεν υπάρχουν, καθώς τα σχετικά στοιχεία διαγράφηκαν από τον Διαχειριστή έπειτα από την παρέλευση τριών μηνών από τη διεξαγωγή των διαγωνισμών και δεν υπάρχουν στοιχεία για το πώς ακριβώς «κύλησε» η διαδικασία στους δύο διαγωνισμούς.
Μπροστά στο μπαράζ των καταγγελιών, η Ρυθμιστική Αρχή είχε αποφασίσει να αναστείλει τη διαδικασία χορήγησης όρων σύνδεσης και να αναθέσει την υπόθεση σε ειδικό εμπειρογνώμονα για διερεύνηση των καταγγελιών.
Το καλοκαίρι παραδόθηκε το πόρισμα στη ΡΑΑΕΥ το οποίο διαπιστώνει κενά στην διαδικασία και κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και να καταθέσει τις απόψεις του και ο ΔΕΔΔΗΕ.
Διαβάστε επίσης:
Σκρέκας: Έρχονται ανακοινώσεις για καλάθι νοικοκυριού και μαθητή – Tι είπε για αισχροκέρδεια