“Ο ανταγωνισμός έχει μόλις ξεκινήσει”, σημείωσε μιλώντας στο συνέδριο του ot ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης καλώντας τους καταναλωτές να καταλάβουν τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και να κρίνουν τη συμπεριφορά των παρόχων.

Υποστήριξε ότι θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση στις τιμές του ηλεκτρισμού, εκτίμηση που βασίζει στην εξομάλυνση της εικόνας στην αγορά μετά την αρχική αναταραχή λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, στο γεγονός ότι οι δεξαμενές αποθήκευσης της ΕΕ παραμένουν γεμάτες σε ποσοστό 90% παρότι βρισκόμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς και στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον καιρό που δείχνουν υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες για τον Ιανουάριο.

1

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, αν και από τον Ιανουάριο σταματούν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα, τελικά οι τιμές του Ιανουαρίου θα είναι αντίστοιχες με τις τιμές ρεύματος ως αποτέλεσμα το κόστος της κιλοβατώρας χωρίς επιδότηση να προσεγγίζει το περσινό κόστος της κιλοβατώρας με επιδότηση.

Σχετικά με το πράσινο τιμολόγιο σημείωσε ότι αποτελεί  ένα απλό εργαλείο που είναι η τιμή την πρώτη κάθε μήνα, η οποία δεν κρύβεται, είναι εκεί και δεν μπορεί κανείς να βάλει φερετζέ. Στο τέλος κάποιος είναι ο πιο φθηνός» δήλωσε χαρακτηριστικά

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι η χώρα κάνει τη μετάβαση από τις οριζόντιες επιδοτήσεις χωρίς ακριβές τιμές. «Με τις ΑΠΕ και άλλα μέτρα που θα πάρουμε, οι τιμές Ιανουαρίου θα είναι φθηνότερες ή στην ίδια περιοχή με τις επιδοτήσεις». Και για το 1,2 εκ. καταναλωτές που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό χαμηλότερες από την εποχή των επιδοτήσεων.

Ο υπουργός χαρακτήρισε πολύ υγιές ότι οι καταναλωτές ψάχνουν τα τιμολόγια. «Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για κάτι που τους συμφέρει είναι η βάση του ανταγωνισμού. Όταν δεν ψάχνουν για την φθηνότερη τιμή δεν υπάρχει ανταγωνισμός». Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι η τιμή της χονδρικής  θα διαμορφώσει τα τιμολόγια του επόμενου μήνα. Όμως, η  τιμή του Ιανουαρίου, όπως εξελίσσεται ο μήνας θα είναι καλύτερη από τον Δεκέμβριο, κάτι  που σημαίνει ότι τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια θα γίνουν πιο ελκυστικά.

Καθοδικές οι τιμές στο φυσικό αέριο

Σχετικά με την αγορά του φυσικού αερίου, που όπως είπε, παρά τον πόλεμο στη Γάζα, δείχνει θετικά σημάδια. Παράλληλα, το γεγονός ότι οι αποθήκες είναι ακόμα γεμάτες και εφόσον αυτό συνεχιστεί, σημαίνει ότι οι τιμές θα ακολουθήσουν πτωτική τάση. Αντίστοιχα θετικά επιδρούν οι προβλέψεις για τον καιρό,  που είναι σχετικά ήπιος για την εποχή.

«Εάν η ζήτηση για φυσικό αέριο παραμείνει χαμηλή, μπορεί η τιμή να πέσει και κάτω από τα 35 ευρώ», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, τόνισε ότι το ΥΠΕΝ έδωσε εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ να καταμετρά μηνιαία κατανάλωση, κάτι που θα προχωρήσει μέσα στους πρώτους 4 μήνες του 2024. Στόχος σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκης είναι μακροπρόθεσμα οι λογαριασμοί να εκδίδονται ανά μήνα, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πετύχουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση, καθώς θα γνωρίζουν την κατανάλωσή τους.

Ενίσχυση για όσους θερμαίνονται με ρεύμα

Άλλωστε, όπως είπε, οι πολίτες που θερμαίνονται με συσκευές που καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα (περίπου 1,2 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας) θα δουν χαμηλότερες τιμές λόγω της έκτακτης ενίσχυσης που θα δοθεί.

Η σχετική πλατφόρμα για την επιδότηση πρόκειται να ανοίξει στις αρχές Ιανουαρίου, αν και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η εν λόγω διαδικτυακή πύλη να ανοίξει νωρίτερα, προς τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο ωφελούμενοι θα λάβουν την ενίσχυση με τη μορφή έκπτωσης στον λογαριασμό τους, και όχι υπό τη μορφή κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό.

Ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες για τα υπεράκτια αιολικά

Μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα αποτελεί η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι τα offshore αιολικά θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να καταστεί εξαγωγέας ενέργειας. Σημείωσε ότι προβλέπονται επενδύσεις τις τάξεως των 30-40 δις. ευρώ στον τομέα αυτό, είπε, ενώ στόχος είναι οι πλωτοί αιολικοί σταθμοί να παραχθούν κατά ποσοστό άνω του 50%-60% στην Ελλάδα.

Τα υπεράκτια αιολικά αποτελούν έναν «εθνικό θησαυρό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης, τονίζοντας ότι έχουν πολύ μικρότερες επιπτώσεις σε σχέση με τα χερσαία αιολικά. Οι διαρκείς ανάγκες συντήρησής τους, άλλωστε, θα προσφέρουν στους κατοίκους των κοντινών περιοχών (των νησιών) πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.