• Business

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Κατάχρηση των χαμηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά- Τι θα κάνουμε

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης


    Την πρόταση του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΑΕΥ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αποκλίσεων στις  στρατηγικές των προσφορών που υποβάλλουν οι «πράσινοι» aggregators στην αγορά ενέργειας, ζήτησε το υπουργείο Ενέργειας.

    Σκοπός είναι να διερευνηθεί κατά πόσο οι στρατηγικές των ΦΟΣΕ, που εκπροσωπούν τις ΑΠΕ στην αγορά, αυτές δικαιολογούνται από τα εκάστοτε επίπεδα προσφοράς και ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και να αναζητηθεί τρόπος ώστε να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο των προστίμων   των αποκλίσεων,  που σήμερα υπολογίζονται ανά  μήνα. Μέσα στο μήνα, οι αντίθετες αποκλίσεις που αντισταθμίζονται, τελικά δεν επιβαρύνονται με πρόστιμα.

    “Ζητάμε από τον ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΑΕΥ να προτείνουν τρόπους ώστε να μη γίνεται κατάχρηση της χονδρεμπορικής αγοράς λόγω των χαμηλών τιμών. Πρόκειται για νέα φαινόμενα που παρουσιάζονται τώρα στο περιβάλλον χαμηλών τιμών, και τώρα θα τα αντιμετωπίσουμε” δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης στο mononews.gr.

    Χθες πραγματοποιήθηκε ευρύτατη σύσκεψη στο Υπουργείο Ενέργειας με τη συμμετοχή του Υπουργού ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη, του ΑΔΜΗΕ της ΡΑΑΕΥ και στο  επίκεντρο βρέθηκε  η λειτουργία των ΦοΣΕ (Φορείς Συλλογικής Εκπροσώπησης) και τα έξτρα κόστη στην αγορά που δημιουργούν από τον τρόπο που λειτουργούν. Οι προσφορές των ΦοΣΕ στην αγορά της Επόμενης Μέρας ( DAM,)  λόγω της μεγάλης συμμετοχής των ΑΠΕ στα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα,  διαμορφώνουν τα επίπεδα των χονδρεμπορικών τιμών.

    Ειδικότερα, απασχόλησε το θέμα των αποκλίσεων, στις ποσότητες που εκτιμώνται με αυτές που τελικά διατίθενται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η τιμή. Και καθώς οι ποινές για τις αποκλίσεις υπολογίζονται σε χρονικό περιθώριο ενός μήνα, οι ΦοΣΕ αντισταθμίζουν τις αποκλίσεις τους τις παρακάτω ποσότητες κάποιων ημερών και παραπάνω ποσότητες κάποιων άλλων ώστε τελικά να μην επιβαρύνονται με πρόστιμα. Στόχος του ΥΠΕΝ πλέον, είναι οι αποκλίσεις των ΦΟΣΕ να υπόκεινται σε αυστηρό πέναλντι, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα αντιστάθμισης των αποκλίσεων μέσα στο μήνα

     Οι ΦοΣΕ, που εκπροσωπούν μεταξύ άλλων και μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες της αγοράς, διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια μικρών παραγωγών ΑΠΕ προκειμένου να διασφαλίσουν για λογαριασμό τους υψηλότερες αποδόσεις και να  περιορίσουν το ρίσκο της αυτόνομης συμμετοχής στην αγορά.

    Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι υποβάλουν προσφορές για μικρότερες ποσότητες ενέργειας  από την  παραγωγή που τελικά παρουσιάζουν στη real time αγορά, με αποτέλεσμα να εισπράττουν τελικά την αυξημένη τιμή που δημιουργείται στην αγορά.

    Μια άλλη πρακτική των ΦΟΣΕ που έχει βάλει στο κάδρο το υπουργείο,  είναι ότι συγκρατούν τις χονδρεμπορικές τιμές   λίγο πάνω από τα 0 ευρώ/MWh και δεν την αφήνουν να μηδενίσει. Ο λόγος είναι ότι τα έργα που εκπροσωπούν οι aggregators έχουν συμβάσεις με ΣΕΔΠ (Συμβάσεις Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης), η λειτουργική ενίσχυση των οποίων αναστέλλεται όταν η DAM έχει μηδενικές τιμές για τουλάχιστον δύο ώρες.

    Αν όμως δεν μηδενίσουν την τιμή της προσφοράς, αλλά την κρατήσουν λίγο πάνω από το μηδέν, εισπράττουν ολόκληρη τη λειτουργική ενίσχυση ενώ η ΕΛΑΠΕ εισπράττει πενιχρά έσοδα με αποτέλεσμα να αποκτά μεγάλα χρέη. Έτσι, οι χονδρεμπορικές τιμές οριακά μεγαλύτερες από το 0 έχουν το «αντίτιμο» πως προκαλούν τεράστιες εκροές στον ΕΛΑΠΕ, ο οποίος καλείται να καλύψει τη διαφορά μεταξύ του ελάχιστου  εσόδου που εισπράττει και   των υψηλών χρεώσεων ταριφών που καταβάλλει.

    Υπάρχουν ενδείξεις ότι  η στόχευση είναι με τις προσφορές που υποβάλλουν να «κρατηθεί» η DAM λίγο πάνω από τις μηδενικές τιμές και να μην διαμορφωθεί με αρνητικό πρόσημο. Κι αυτό ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι μονάδες ΑΠΕ που εκπροσωπούν οι ΦΟΣΕ θα λάβουν λειτουργική ενίσχυση από τον ΔΑΠΕΕΠ καθώς οι μηδενικές τιμές από δύο ώρες και πάνω για εκείνες τις ώρες, δεν αποζημιώνονται.

    Διαβάστε επίσης

    ΛΑΡΚΟ: Πώς θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός; Μετά τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις

    Ασθενίδης (ΚτΠ): Ψηφιακά έργα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Ταμείου Ανάκαμψης

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Οι νέες business στα data center και τι θα κάνει με το 10% των μετοχών της Επιχείρησης



    ΣΧΟΛΙΑ