Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Θεόδωρος Σκυλακάκης για κλιματική αλλαγή: Η Ελλάδα είναι το «καναρίνι στο Ορυχείο»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

Το καναρίνι το χρησιμοποιούσαν οι ανθρακωρύχοι για να καταλαβαίνουν αν υπάρχει υψηλή συγκέντρωση δηλητηριωδών αερίων στα ορυχεία. Επρόκειτο για ένα μέτρο ασφαλείας που εφαρμόστηκε σχεδόν σε ολόκληρο τον 20ό αιώνα και πολλές φορές κόστιζε τη ζωή στα μικρά πτηνά με το χαρακτηριστικό κελάηδημα

Τα καναρίνια έχουν πιο ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα και μπορούν να ανιχνεύσουν υψηλές ποσότητες άοσμων, άχρωμων και επιβλαβών αερίων, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, σε συντομότερο χρόνο από τους ανθρώπους.

Ως εκ τούτου, το εκάστοτε καναρίνι θα μπορούσε αντιδράσει πιο γρήγορα σε μικρότερες ποσότητες τοξικών αερίων και αποτελούσε την προειδοποίηση.

Αν σταματούσε ξαφνικά το κελάηδημα… προειδοποιούσε τους ανθρακωρύχους να φορέσουν αναπνευστήρες και να εγκαταλείψουν έγκαιρα το ορυχείο.

Ο καιρός του Μαρτίου με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν από τώρα προς τους 30 βαθμούς, δε μας κάνουν να χαιρόμαστε για το βιαστικό καλοκαίρι… Αντίθετα, δημιουργούν τρόμο, για το πού μπορεί να φτάσουν οι θερμοκρασίες φέτος, πόσες φωτιές θα έχουμε, πόσες πλημμύρες.

Μιλώντας χθες στο Power & Gas Forum, ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης,  τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «καναρίνι στο ορυχείο», δηλαδή η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα πλήττεται περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Και εξήγησε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι είναι  ανάγκη να κατευθυνθούν ευρωπαϊκοί πόροι στην κλιματική προσαρμογή και όχι μόνο στις πολιτικές μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Όπως τονίζει τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ και πρέπει να διατεθούν πόροι είτε για την πρόληψή τους είτε για αποζημιώσεις από τις καταστροφές που φέρνει και η Ελλάδα «όπως το καναρίνι στο ορυχείο», είναι η πιο ευάλωτη χώρα της Ευρώπης στις καταστροφές που φέρνει η κλιματική αλλαγή.

Ο ίδιος εκτιμά ότι όσα κάνουμε σήμερα για να μετριάσουμε το φαινόμενο θα έχουν συνέπειες μετά από 20-30 χρόνια και ότι ανεξαρτήτως του πως θα εξελιχθούν οι ρύποι στις επόμενες δεκαετίες, οι κλιματικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή δε σταματούν.

Γι’ αυτό είναι ανάγκη να δεσμευτούν πόροι για την πρόληψη,  και σχετικές δαπάνες για αποζημιώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Σκυλακάκης: Δεν προτιθέμεθα να εγκρίνουμε αύξηση στα τιμολόγια της ΕΥΑΘ, μέχρι την σύσταση της ΡΑΕΕΥ

Πράσινα Τιμολόγια Απριλίου: Φθηνότερη η Elin με 9 λεπτά/κιλοβατώρα- Όλες οι τιμές των προμηθευτών

Smart μάχη Στάσση-Τσαμάζ για το έξυπνο σπίτι – Τα σχέδια ΔΕΗ και Cosmote