Το όνομα Θεόδωρος Δουζόγλου δεν είναι άγνωστο στην Ελλάδα. Ο Duzoglu Danilopol Teodoro, όπως είναι αλλιώς γνωστός, γόνος οικογένειας ομογενών η πρόσφατη ιστορία της οποίας φαίνεται να ξεκινά κάπου στη Ρουμανία για να φτάσει κάποια στιγμή στη Βενεζουέλα, έχει ακουστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά πράγματα, με αφορμή τις επιχειρηματικές κινήσεις του στην Ελλάδα.

Όπως έγραφε τέτοια εποχή, πριν από δύο χρόνια, το mononews.gr, ο κ. Δουζόγλου προχώρησε στην αγορά μίας από τις πιο γνωστές ξενοδοχειακές μονάδες, 3 αστέρων, στον Πειραιά, του Mistral, στην Καστέλλα. Μία εξαγορά που ήρθε μετά την απόκτηση του «Πεντελικόν» στην Κηφισιά, του Λητώ στη Μύκονο και του ακινήτου του ΟΤΕ στη Σταδίου, με στόχο τη δημιουργία ενός boutique ξενοδοχείου. Όπως λέγεται  σύμβουλός του (η συνέταιρος του, σύμφωνα με άλλες πηγές) στις Business στην Ελλάδα είναι ο τέως μέτοχος της κατασκευαστικής εταιρίας ΔΙΕΚΑΤ Νίκος Τόλης. Η ΔΙΕΚΑΤ, προ πολλών ετών, ανήκε στους αδελφούς Τόλη και στον Μιχάλη Κανταρτζόπουλο. Η εταιρεία έχει πλέον πτωχεύσει.  Ο Νίκος Τόλης είναι άνθρωπος ήπιων τόνων, bon vinant και διαμένει στο κέντρο της Αθήνας σε ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα διαμερίσματα του Κολωνακίου. 

Όμως με τις εξαγορές αυτές των εμβληματικών ακινήτων ενώ θα περίμενε κάποιος ο επιχειρηματίας κ. Δουζόγλου να τα εκμεταλλευτεί, εν τούτοις αυτά παραμένουν κλειστά. Γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Για ποιο λόγο κάποιος να αγοράζει μερικά απο τα καλύτερα ακίνητα στην χώρα, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ και στην συνέχεια τα κρατάει κλειστά. Γιατί κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι ο επιχειρηματίας έχει έλλειψη κεφαλαίων. Το αντίθετο μάλιστα. Επί της ουσίας όπως λένε προσεκτικοί παρατηρητές στην αγορά “εδώ κάτι συμβαίνει”. 

Το πρώτο Deal

Το πρώτο deal έγινε την άνοιξη του 2015, όταν οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βαρδή ανακοίνωσαν τη μεταβίβαση, μέσω πλειστηριασμού, του ιστορικού ξενοδοχείου «Πεντελικόν» στο Κεφαλάρι Κηφισίας, του ομώνυμου κτήματος, όπως και των αντίστοιχων δύο σημάτων («hotel Pentelikon», «Κτήμα Πεντελικόν Catering Center») σε σχήμα συμφερόντων του Θεόδωρου Δουζόγλου. Το ακίνητο πέρασε στον έλεγχο του επιχειρηματίας μέσω της Alpha Bank έναντι υποχρεώσεων ύψους 26 εκατ. ευρώ των προηγούμενων ιδιοκτητών του.

Το δεύτερο deal έγινε στη Μύκονο, τον Μάιο του 2016, μέσω της εταιρείας Αστέρας 2020. Ο Δουζόγλου, απέκτησε το ξενοδοχείο «Λητώ» με τίμημα 16,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή με σημαντικό premium, συγκριτικά με το τίμημα εκκίνησης ύψους 10 εκατ. ευρώ από το ΤΑΙΠΕΔ. Μίας μονάδας με μεγάλη αξία λόγω της προνομιακής της θέσης με θέα στο παλιό λιμάνι της Μυκόνου.

Το τρίτο deal έγινε με την αγορά ακινήτου του ΟΤΕ, στην πλατεία Κολοκοτρώνη και πιο συγκεκριμένα στην οδό Σταδίου 15 και Ανθιμου Γαζή, πλησίον του κτιρίου της Παλιάς Βουλής. Το νεοκλασικό, συνολικού εμβαδού 1.400 τ.μ. οικοδομήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930, βάσει σχεδίων του σημαντικού αρχιτέκτονα του μεσοπολέμου Αναστασίου Μεταξά.

Στη συνέχεια, τέλη του 2017, ο κ. Θεόδωρος Δουζόγλου εμφανίστηκε μεταξύ των συνεπενεδυτών για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής μαζί με τους Τζον Κάλαμος, Τζον Κουδούνης και Ματ Φαίρφιλντ. Η συμμετοχή του υπολογιζόταν τότε στα 200 εκατ. ευρώ στο σύνολο του τιμήματος των 718,3 εκατ. ευρώ που θα κατέβαλε το Exin Group για το 75% της εταιρείας. Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που τελικά ναυάγησε…

Στη Μύκονο, επίσης, εταιρείες του Θ. Δουζόγλου φέρονται να έχουν αποκτήσει συγκρότημα που κατείχε η οικογένεια του Θ. Αγγελόπουλου, καθώς και άλλη έκταση.

Επιπλέον, τέσσερις εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Δουζόγλου περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα πρώτα 70 μεγάλα επενδυτικά σχέδια που είχαν εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας επί ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τις «Καλέπεια Ακινήτων», «Εφιππος 2016», «Canaima» και «Μικρολίμανο».

Επίσης, πληροφορίες φέρουν επίσης την οικογένεια Δουζόγλου να κινείται και στον τομέα της ενέργειας.

Ποικίλα ερωτηματικά…

Όμως, ο ομογενής επιχειρηματίας «φάντασμα», όπως αποκαλούν στην αγορά τον ομογενή επιχειρηματία από την Βενεζουέλα Θόδωρο Δουζόγλου, δεν φαίνεται να έχει σκοπό να ανοίξει τα ξενοδοχεία που αγόρασε. Μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, αφού τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά, παρότι ο επιχειρηματίας έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη…

Εκτός κι αν έχει άλλη ατζέντα, όπως έλεγε προ καιρού στη στήλη The Wiseman πηγή με γνώση των πραγμάτων.

Και εξηγούμε: Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με την πηγή, ο επιχειρηματίας που ακόμη κι η φωτογραφία του, η οποία κυκλοφορεί τα ελληνικά media, δεν είναι σίγουρο 100% ότι απεικονίζει τον ίδιο ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, να τα αγοράζει για να τα μοσχοπουλήσει σε περίοδο ανόδου της ελληνικής οικονομίας.

Είναι μία εξήγηση που έχει λογική.

Διαφορετικά για ποιον λόγο έχει πάρει το «φιλέτο» δίπλα στην παλαιά Βουλή (κτήριο πρώην ΟΤΕ), το ξενοδοχείο «Μιστράλ» στην Καστέλλα, το Πεντελικόν στην Κηφισιά, βίλες και το ξενοδοχείο «Λητώ» στην Μύκονο και όλα τα έχει κλειστά;

Απαντήσεις δεν έχουν προς το παρόν δοθεί, καθώς ο Θεόδωρος Δουζόγλου σιχαίνεται τη δημοσιότητα, ζει μεταξύ Καράκας και βορείων προαστίων και κανένας, πλην ελαχίστων, δεν τον γνωρίζει…

Πώς επανέρχεται, όμως, στο προσκήνιο το όνομα «Δουζόγλου»;

Η απάντηση είναι ότι ο ομογενής, «μυστηριώδης» κατά τα άλλα, επιχειρηματίας φέρεται αφενός να γνωρίζει από παλιά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως και τον Νίκο Παππά, αφετέρου λέγεται ότι ήταν από τους ευνοημένους του καθεστώτος του Ούγκο Τσάβες με διασυνδέσεις σε όλο το φάσμα της πολιτικής και των επιχειρήσεων στη Βενεζουέλα. Και, σύμφωνα με κάποιους, είναι εκείνος που μπορεί να μας διαφωτίσει πλήρως για τους δεσμούς του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Παππά με το καθεστώς της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με το «Βήμα», πληροφορίες και δημοσιεύματα φέρουν την οικογένεια Δουζόγλου να έχει μεγάλη περιουσία στην Λατινική και Βόρειο Αμερική, την οποία μάλιστα απέκτησε πριν ακόμη από την Μπολιβαριανή Επανάσταση. Άλλες πληροφορίες φέρουν τον Έλληνα ομογενή να έχει ακόμη και σχέσεις με ανώτατους κρατικούς υπαλλήλους και επιφανείς αστούς της χώρας που ήλεγχαν την PDVSA, την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Αντιθέτως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το «Βήμα», το περιβάλλον του νόμιμου μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, δεν φέρεται να ξέρει και πολλά για τον Duzoglu Danilopol Teodoro.

Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι πριν από λίγες ημέρες οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρείχαν έμμεση στήριξη στον Νικολάς Μαδούρο, καταψηφίζοντας το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο

Πέπλο μυστηρίου

Ποιος είναι, όμως, ο Θόδωρος Δουζόγλου που κάνει business στην Ελλάδα και κινείται μεταξύ Καράκας – Αθήνας με τόση μαεστρία ώστε κανείς να μην μπορεί να γνωρίζει επακριβώς ποιος είναι;

Όποιος έχει ψάξει, οδηγείται στο κενό!

Εάν ψάξει κανείς στον Τύπο της Βενεζουέλας, είναι ελάχιστα τα δημοσιεύματα για τους Δουζόγλου. Ένα από τα ρεπορτάζ όπου εντοπίζεται το όνομά τους, αφορά έναν γάμο το 2009 του Διογένη Δουζόγλου (γιο του Θόδωρου) με την δικηγόρο Ζορζέτ Κορονάδο Βαγκόγκνι που «πραγματοποιήθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια» στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Φλόριντα της Βενεζουέλας παρουσία και του Θεόδωρου Δουζόγλου.

Ο Διογένης Δουζόγλου (γιος του Θεόδωρου) με την δικηγόρο Ζορζέτ Κορονάδο Βαγκόγκνι

Υπάρχουν δε δημοσιεύματα και αφιερώματα στον πατριάρχη της οικογένειας Διογένη Δουζόγλου-Αντωνιάδη, όταν πέθανε το 2005.

Τέλος, η Νταϊάνα Κριστίνα Δουζόγλου, αδελφή του νεότερου Διογένη, που σπούδασε και έζησε ένα διάστημα στη Βοστόνη, έχει το δικό της μπλογκ -πολιτικού περιεχομένου- το οποίο και αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση, συχνά με «πύρινα» άρθρα…

Στο Καράκας βρίσκεται η εταιρεία Indian Especieras Company Limited, η οποία σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που δίνονται σε ιστοσελίδες από τη Βενεζουέλα, ιδρύθηκε το 1955 από τον Διογένη Δουζόγλου-Αντωνιάδη με κύριο στόχο την κατασκευή και συσκευασία ειδών όπως σάλτσες και τσάι, καθώς και την αγορά και την πώληση των άλλων εγχώριων και εισαγόμενων αγαθών.

Το πρώτο “χτύπημα” με το άγαλμα στη Μιχαλακοπούλου

Το πρώτο «χτύπημα», πάντως, της οικογένειας Δουζόγλου στην Ελλάδα συνέβη το 2001. Ειδικότερα, στις 18-05-2001, επί δημαρχίας Αβραμόπουλου στην Αθήνα, εμφανίστηκε στην οδό Μιχαλακοπούλου η προτομή του Φρανσίσκο ντε Μιράντα (1750-1816) ο οποίος αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από το ισπανικό στέμμα. Χορηγοί ήταν οι αδερφοί Δουζόγλου, μαζί με την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι νέες business του Δουζόγλου στο real estate. Πού θα επενδύσει 45 εκατ. ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Θεόδωρος Δουζόγλου συνεπενδυτής με το Exin Group στην Εθνική Ασφαλιστική

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άρωμα γυναίκας στο deal της Τιτάν – Τι συμβαίνει με τον Θεόδωρο Δουζόγλου;