ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Η αγάπη του Θεόδωρου Χαραγκιώνη για τη δημιουργία και τη σκληρή δουλειά βρίσκεται πίσω από την επιτυχία του ομώνυμου ομίλου στην ανάπτυξη και στη μακροχρόνια εκμετάλλευση επαγγελματικών ακινήτων.
Ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών, ήταν πολιτικός μηχανικός, επιχειρηματίας, οδηγός αγώνων και ιδρυτής του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου. Είχε συμμετάσχει αρκετές φορές ως οδηγός σε ελληνικούς αγώνες αυτοκινήτου όπως το ιστορικό ράλι Ακρόπολις με αγωνιστικά Abarth, Alfa Romeo, Volvo και Porsche.
Γεννημένος στην Καστέλα του Πειραιά το 1948, φοίτησε στη Ράλλειο και κατόπιν στην πρότυπο Ιωνίδειο Σχολή. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μετεκπαιδεύτηκε στο Harvard (πολεοδομία) και στο Stanford (διοίκηση επιχειρήσεων). Ήταν ο δημιουργός των πρώτων εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα. Από το 85’ όλα τα κτίρια τα σχεδίαζε ο ίδιος, ο οποίος αν και πάντα ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας έγινε πολιτικός μηχανικός.
Ο πατέρας του και ιδρυτής του Ομίλου, Νικηφόρος Χαραγκιώνης του είχε πει να γίνει πολιτικός μηχανικός για να έχει τετράγωνο μυαλό, «γιατί στον επιχειρηματία ταιριάζουν οι σπουδές του πολιτικού μηχανικού, τα άλλα τα αγοράζεις.» Εκείνος, αφού έγινε πολιτικός μηχανικός, τελικά δε σταμάτησε ποτέ να σχεδιάζει κτήρια….διαμορφώνοντας με το ταλέντο του εμβληματικά κτήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και δίνοντας το στίγμα του ταλέντου του στα κτήρια που ανέπτυσσε ο όμιλος Χαραγκιώνη. Λάτρευε τη δουλειά του, τη σχεδίαση κτιρίων, αλλά το αυτοκίνητο ήταν το χόμπι του.
Το γκαράζ στο πατρικό σπίτι στην Καστέλλα ήταν το πρώτο του εργαστήριο για τις jaguar και τις mercedes του πατέρα του..
Πρωτοπόρος στα εμπορικά κέντρα
O Θεόδωρος Χαραγκιώνης ήταν ο πρωτοπόρος των εμπορικών ακινήτων στην Ελλάδα. Παίρνοντας το δίπλωμα του πολιτικού μηχανικού ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης αναλαμβάνει την «δεύτερη» επιχείρηση που είχε ιδρύσει ο πατέρας του Νικηφόρος Χαραγκιώνης πέρα από το διάσημο ζαχαροπλαστείο Ακροπόλ στον Πειραιά, την τεχνική του εταιρεία. Υπό την ηγεσία του Θεόδωρου η εταιρεία ξέφυγε από τα τεχνικά έργα και άρχισε να δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ακινήτων, η οποία έγινε γρήγορα και ο βασικός τομέας δραστηριοποίησης του οικογενειακού ομίλου.
Τα πρώτα του σπίτια…τα έφτιαξε από πηλό, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, όταν κατασεκυαζόταν το πατρικό του στην Καστέλλα. Όπως έχει πει, δεκαετίες μετά “ήταν γκρεμός που δημιουργούσε δέος και είχε συγκλονιστική θέα. Αυτό που έβλεπα με άφησε άφωνο. Παρακολουθώντας την κατασκευή, έφτιαχνα σπίτια από άργιλο, που μάζευα από το χωμάτινο τότε πεζοδρόμιο, και τα στέγνωνα στον ήλιο. Ήταν οι πρώτες μου κατασκευές”.
Το 1976, ο κ. Χαραγκιώνης εφαρμόζει πρώτος στην Ελλάδα την ανάπτυξη ακινήτων με μακροχρόνια εκμετάλλευση, δημιουργώντας στο κέντρο του Πειραιά, πολυώροφο κατάστημα που μισθώνεται για 20 χρόνια στην «Αφοί Λαμπρόπουλοι» (νυν Notos Galleries).
To 1978 αναλαμβάνει την υλοποίηση του πρώτου εμπορικού κέντρου στην Ελλάδα με το όνομα «Έρμειον», με σκοπό την ενοποίηση του εμπορίου της οδού Αδριανού, με εκείνο της Πανδρόσου-Ηφαίστου στην Πλάκα, συνδέοντας συγχρόνως την ανάπτυξη αυτή με τις πρώτες αναπλάσεις διατηρητέων κτιρίων στη χώρα.
Το 1988 δημιουργεί σε ένα διατηρητέο στο Κολωνάκι, το «Μέλαθρον» το βραβευμένο διεθνώς και εισηγμένο στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness μικρότερο εμπορικό κέντρο του κόσμου. Όπως λέει ο ίδιος, το 1985 αποφάσισα να πειραματιστώ με ένα πρωτότυπο διεθνώς σχέδιο. Τη δημιουργία δηλαδή ενός μικρού, αστικού εμπορικού κέντρου, μέσα στο κέλυφος ενός διατηρητέου κτιρίου, σε μια τότε ιδιαίτερη εμπορική περιοχή, στο νεαρό πεζόδρομο της οδού Τσακάλωφ, πριν μετατραπεί σε χώρο αναψυχής και εστίασης. Το κτίριο ήταν το Μέλαθρον, στην Τσακάλωφ 5, και βραβεύθηκε από το International Council of Shopping Centers (ICSC), το 1990 στο Ελσίνκι, για τη «σημαντικότητα της εμπνευσμένης αξιοποίησης της γης» (for the significance of imaginative optimization of land), ενώ μπήκε στο βιβλίο Guinness ως το μικρότερο εμπορικό κέντρο στον κόσμο”.
Το μεγάλο στοίχημα του κ. Χαραγκιώνη έρχεται το 1999 όταν υπογράφει συμφωνία με τον πορτογαλικό πολυεθνικό όμιλο Sonae Sierra για την ανάπτυξη μεγάλων εμπορικών κέντρων στην χώρα μας δημιουργώντας την Sierra Charagionis. Δυστυχώς δύο έργα που σχεδιάζει η κοινοπραξία, ένα στο Γαλάτσι και ένα στον Πειραιά, δεν προχώρησαν λόγω αντιδράσεων και προσφυγών των κατοίκων και των τοπικών εμπόρων.
Μεγάλη επιτυχία του, ήταν η ανάπτυξη του Mediterranean Cosmos μαζί την Lamda, που ήταν το πρώτο μεγάλο εμπορικό κεντρό που έγινε στην Ελλάδα, το οποίο άνοιξε στη Θεσσαλονίκη το 2005. Ήταν μια πολύ μεγάλη επένδυση σε ξένη γη – γη η οποία ανήκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο – ένα εμπορικό κέντρο που έγινε έξω από την πόλη και πέτυχε και πήγε καλά.
“Το χρήμα είναι σκοπός για να πετύχεις αυτό που θέλεις”, έλεγε και το δημιουργικό του πνεύμα τον οδηγούσε σε νέα σχέδια ανάπτυξης που απαιτούσαν συνεχιζόμενη σκληρή δουλειά. Η αναγνώριση από απλούς ανθρώπους για όσα δημιουργούσε ήταν το μόνο που επιζητούσε. Λάτρευε να σχεδιάζει, να δημιουργεί από την αρχή. Σκληρή δουλειά και αυτοεξέλιξη με συνεχείς σπουδές, χρειάζονται για την επιτυχία, συνήθιζε να λέει.
Πάντα ήθελε να μαθαίνει. Μιλούσε με θαυμασμό για τον Gerald Hines, το μεγαλύτερο αμερικανό developer, και παρακολούθησε με χαρά το 2000, ένα super MBA για φτασμένους επιχειρηματίες του real estate που διοργάνωσε ο Gerald Hines με το Urban Land Institute και το Harvard. Ήταν για επαγγελματίες 15ετούς εμπειρίας και πλέον, δηλαδή ήταν 40 ετών και άνω. Αυτό έγινε το 2001,2002 και 2003. Όπως έλεγε “ο Gerald Hines ήταν ένας άνθρωπος εξαιρετικού ήθους, ο οποίος είχε την έμπνευση και δημιούργησε ένα τέτοιο σχολείο, όπου όλες οι φυλές του κόσμου πηγαίνουν και μαθαίνουν πως να κάνουν επαγγελματικά το real estate, το οποίο είναι πραγματικά μεγάλη υπόθεση”.
Ήξερε να μάχεται στις δυσκολίες. Όταν η προ ετών προσπάθεια για την ανάπτυξη νέων εμπορικών κέντρων στο πρώην Ολυμπιακό ακίνητο του Γαλατσίου και το Φάληρο ματαιώθηκε και τα δάνεια της εταιρείας του «χτύπησαν» alert, ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης, επικεφαλής του ομώνυμου Ομίλου, δε σταμάτησε να επεξεργάζεται τις λύσεις που θα έδιναν μια διέξοδο στα προβλήματά του.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Fortress αποτέλεσε το «κομβικό σημείο» για τη μετάβαση της Charagionis Group σε μια «νέα εποχή», μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία που διήρκεσε σχεδόν τρία έτη. Μια διπλή, ουσιαστικά, συμφωνία τόσο με τις τράπεζες για την εξαγορά- αναδιάρθρωση των δανείων της, όσο και με τον έμπειρο businessman για την αξιοποίηση ενός portfolio δεκάδων ακινήτων σημαντικής αξίας.
Πίστευε στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων και είχε πει πρόσαφατα: «Γραφεία και καταστήματα πωλούνται σε μεσογειακές χώρες της Ε.Ε. που έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την δική μας, συγκεκριμένα στην Ισπανία και την Ιταλία, με αποδόσεις της τάξης του 3 έως 3,5% ενώ τα ποσοστά αυτά στην Ελλάδα είναι διπλάσια. Άρα, ένα κατάστημα με ίδιας ποιότητας μισθωτή και το ίδιο ακριβώς μίσθωμα στις χώρες αυτές, πωλείται στη χώρα μας πρακτικά στην μισή τιμή, με γνώμονα τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά δεδομένα.”
Λάτρης του αυτοκινήτου
Συλλέκτης αυτοκινήτων από το 1977 τελικά στέγασε τη συλλογή του των 350 συλλεκτικών αυτοκινήτων στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου στο κεντρικότερο σημείο της Αθήνας. Το Μουσείο το ίδρυσε το Μάρτιο του 2011 στο συγκρότημα του Athenian Capitol, στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού. Σε πρώτη φάση εκτέθηκαν σε αυτό 110 αυτοκίνητα της συλλογής του που είχε ξεκινήσει το 1977. Το αρχαιότερο έκθεμα είναι μια πυροσβεστική αντλία του 1895 ουγγρικής προέλευσης και το νεώτερο είναι μια Ferrari 308 GTS του 1980. Η συλλογή του περιλαμβάνει εκθέματα όπως η Mercedes 300 SL Gullwing του Πωλ Nιούμαν, η Chrysler Imperial, κατασκευής 1959 που ανήκε στον Pόμπερτ Πλαντ των Led Zeppelin, η Lancia Aurelia κατασκευής 1953 του διάσημου οδηγού της Formula-1 Lorenzo Bandini, καθώς και πολλές άψογα συντηρημένες Bugatti, Ferrari, Maserati, Lotus, Lamborgini κ.ά.
Σήμερα στο ίδιο κτήριο του Μουσείου Αυτοκινήτου, στο Athens Capitol, στεγάζεται ο αμερικανικός «κολοσσό» των outsourcing υποστηρικτικών υπηρεσιών, την Sitel μετά από συμφωνία 5ετούς μίσθωση του Athens Capitol (με οψιόν 3ετίας). H πολυεθνική με έδρα το Mαϊάμι έχει το «στρατηγείο» της στο mall της «3ης Σεπτεμβρίου & Iουλιανού», που μετατρέπεται σε high tech-κτίριο γραφείων…
Ο Όμιλος Χαραγκιώνη που ίδρυσε ειδικευόταν στην ανάπτυξη και στη μακροχρόνια εκμετάλλευση ακινήτων επαγγελματικής φύσης στο κέντρο των μεγάλων ελληνικών πόλεων, στο λιανικό εμπόριο ειδών πολυτελείας και στην εγκαθίδρυση και διαχείριση σταθμών αυτοκινήτων. Ήταν από το 1985 μέχρι το 2014, ο master franchise του ιταλικού οίκου πολυτελών ειδών Gucci. Το πρώτο κατάστημά του άνοιξε στο Κολωνάκι. Υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου Επένδυσης και Ανάπτυξης Ακινήτων (ΣΕΑΑΚ) καθώς και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του I.C.S.C (International Council of Shopping Centers).
Ιδρύθηκε το 1932 και δραστηριοποιείται στο χώρο των ακινήτων από το 1953. Ειδικεύεται στην επένδυση, την ανάπτυξη και τη διαχείριση επαγγελματικών ακινήτων, όπως εμπορικά κέντρα, κτήρια γραφείων, καταστήματα λιανικής, σταθμούς αυτοκινήτων και χώρους πολιτισμού.Με εντυπωσιακό portfolio 65 και πλέον ακινήτων, με διασπορά της δραστηριότητάς του στις σημαντικότερες εμπορικές περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, της Ρόδου και της Κέρκυρας, έχει διακριθεί διεθνώς για τον πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τη βέλτιστη αξιοποίηση των χρήσεων κάθε ακινήτου και την υψηλή ποιότητα των έργων του.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Kosmocar εξαγόρασε την MAN Hellas
- Καραβίας (Eurobank): Σημαντική για την Ελλάδα η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τα επενδυτικά κίνητρα και η πολιτική σταθερότητα
- ΣΥΡΙΖΑ: Θα ανασκευάσει ο υπουργός Άμυνας τη δήλωση για τη στρατιωτική εργαλειοποίηση παιδιών με αυτισμό;
- Τα νέα Audi Q5, A5 και Q6 e-tron στην Ελλάδα!