Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

«Θεμέλια» στο Elatos Resort από τη Λάμψα

Χλόη Λασκαρίδη, Πρόεδρος της Λάμψα

Χλόη Λασκαρίδη, Πρόεδρος της Λάμψα

Το πρώτο βήμα που θα επιτρέψει την εκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών για την ανακαίνιση του Elatos Resort από τη Λάμψα πραγματοποιήθηκε εντός του Αυγούστου. Η έκδοση της οικοδομικής άδειας την προηγούμενη εβδομάδα για την αναβάθμιση του ξενοδοχείου στον Παρνασσό άνοιξε το δρόμο στην εισηγμένη ξενοδοχειακή εταιρεία για την προσθήκη του πρώτου χειμερινού θερέτρου στο χαρτοφυλάκιό της, στο οποίο ανήκουν η Μεγάλη Βρεταννία, το King George, το Athens Capital και τα Hyatt Regency και Mercure Belgrade Excelsior στο Βελιγράδι.

Συγκεκριμένα, η οικοδομική άδεια που εκδόθηκε στις 17 Αυγούστου αφορά σε ξενοδοχείο επιπλωμένων διαμερισμάτων και στην προσθήκη κατ’ επέκταση σε υφιστάμενο ξενοδοχείο με κολυμβητική δεξαμενή, μερική αλλαγή χρήσης, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και ανακαίνιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Σημειωτέον ότι την αρχιτεκτονική μελέτη του νέου resort έχει αναλάβει το γραφείο του Παντελή Μασουρίδη.

Όπως ειπώθηκε στην τελευταία γενική συνέλευση της εισηγμένης, τα σχέδια για την αδειοδότηση του χειμερινού θερέτρου υποβάλλονται προσεχώς, ενώ στόχος είναι να ανοίξει έως τις αρχές του 2026, αναπτύσσοντας συνέργειες και με τον τουρισμό της Αθήνας.

Η εταιρεία θα προχωρήσει στην αντικατάσταση των ξύλινων σαλέ που συγκροτούν το θέρετρο με νέας τεχνολογίας bungalows, με τα οποία θα προμηθεύσει τη Λάμψα η φινλανδική Kondio, μία «σχετικά ακριβή» επένδυση.

Το νέο συγκρότημα στον Ιταμό, στη βόρεια πλευρά του Παρνασσού, θα περιλαμβάνει συνολικά 63 bungalows και δωμάτια, ενώ μέχρι πρότινος αποτελούταν από ένα κεντρικό κτίριο και 45 ξύλινα σαλέ, που εκτείνονταν σε έκταση 80 στρεμμάτων.

Η Λάμψα υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2022 σύμβαση έργου με την επίσης φινλανδική εταιρεία DSign Vertti Kivi & Co, στην οποία ανατέθηκε η υλοποίηση του εσωτερικού σχεδιασμού των εγκαταστάσεων για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου, προϋπολογισμού 5,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τη Λάμψα, το επενδυτικό σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από ίδια κεφάλαια της εταιρείας και κατά 50% από τραπεζικό δανεισμό, ενώ η θυγατρική Έλατος Αναπτυξιακή θα επωφεληθεί με το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής, το οποίο ανέρχεται σε 40% επι του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου, δηλαδή 2,16 εκατ. ευρώ, αφού το έργο έχει υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου.

Το Elatos ανήκε σε εταιρεία συμφερόντων των εφοπλιστών Κέρτσικοφ, Χατζηελευθεριάδη και Καρασταμάτη, έως ότου περάσει στην ιδιοκτησία της Λάμψα, στα τέλη του 2022.

Να σημειωθεί ότι το resort έχει διακόψει τη λειτουργία του από τον Μάρτιο του 2022 και θα ανοίξει τις πόρτες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης.

Όπως τονίζει η νέα ιδιοκτήτρια του Elatos Resort, «αποτελεί έναν καθιερωμένο και πολυτελή ορεινό προορισμό και έχει επιτύχει ισχυρή αναγνωρισιμότητα λόγω του πανέμορφου φυσικού τοπίου και του υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες του. Βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού».

Μετά την εξαγορά του θερέτρου, υπογράφηκε σύμβασης μίσθωσης με θυγατρική του ομίλου της Λάμψα, με διάρκεια 30 ετών με δικαίωμα παράτασης.

Το μίσθωμα θα καταβάλλεται σε ετήσια βάση και θα υπολογίζεται επί του ετήσιου κύκλου εργασιών και του EBITDA της μισθώτριας και θα προσδιοριστεί, μετά από την εκπόνηση των μελετών αναβάθμισης του ακινήτου και την ανάπτυξη του σχετικού επιχειρηματικού σχεδίου, ενώ σε κάθε περίπτωση το ετήσιο μίσθωμα δεν θα υπολείπεται του 5% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών ή 8% επί του EBITDA.

Διαβάστε επίσης:

Χωμενίδης (Λάμψα): Aνοίγει το νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Κολωνάκι

Πολυτελείς κατοικίες σε τιμές… Μυκόνου στην Αθήνα

Το «μονοπώλιο» της Booking και οι μάχες με τους ξενοδόχους στην Ελλάδα