Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Νέα σελίδα για τα The Body Shop

Προϊόντα The Body Shop

Έδωσε 1 δισ. ευρώ για να τα αγοράσει, τώρα τα πουλάει με enterprise value 207 εκατ. στερλίνες (237 εκατ. ευρώ). Ο λόγος για τα πασίγνωστα και αγαπημένα από πολλούς The Body Shop, που αλλάζουν χέρια και περνούν από τη βραζιλιάνικη εταιρεία καλλυντικών Natura στο private equity Aurelius, μετά την αποτυχία της πρώτης να αλλάξει τη… μοίρα τους.

Η Natura είχε εξαγοράσει την εταιρεία The Body Shop από τη L’Oréal το 2017.

Η εταιρεία The Body Shop ιδρύθηκε το 1976 από την Anita Roddick και τον σύζυγό της, Gordon, και ήταν από τις πρώτες εταιρείες που προώθησαν την ιδέα του λεγόμενου «ηθικού καταναλωτισμού». Σήμερα έχει περίπου 2.500 καταστήματα σε περισσότερες από 70 χώρες και πουλά, μεταξύ άλλων, προϊόντα περιποίησης δέρματος, σώματος και μαλλιών τα οποία δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα και είναι, όλο και περισσότερο, vegan.

Όπως αναφέρει στο site της η εταιρεία, η ιστορία της ξεκινά στο Brighton της Αγγλίας το 1976. Τότε, η ιδρύτρια της The Body Shop, Dame Anita Roddick, άνοιξε ένα μικρό πράσινο κατάστημα έχοντας βαθιά πίστη σε κάτι επαναστατικό για τα δεδομένα της εποχής: ότι οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν τη δύναμη να προσφέρουν ισχυρό θετικό αντίκτυπο και να προσθέσουν αξία στην κοινωνία και τον κόσμο.

«Δεν ήμασταν ποτέ μια συνηθισμένη εταιρεία καλλυντικών. Εδώ και 40 χρόνια αγωνιζόμαστε και διενεργούμε ακτιβιστικές εκστρατείες με πάθος για ένα πιο δίκαιο και πιο όμορφο κόσμο, για την ενδυνάμωση των ανθρώπων, την απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα σε όλο τον κόσμο, την προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την βιωσιμότητα του πλανήτη. Και συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Καλωσήρθατε στην The Body Shop».

H ιστορία των καταστημάτων The Body Shop ξεκινά στο Brighton της Αγγλίας το 1976

 

Η Aurelius, από την πλευρά της, η οποία έχει γραφεία σε όλη την Ευρώπη, ειδικεύεται στην εξαγορά και την ανάκαμψη επιχειρήσεων που έχουν αποσχιστεί από άλλες ή που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Τα Body Shop είναι μια εταιρεία με την οποία πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε», δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Tristan Nagler, partner της Aurelius.

«Έχουμε την ευκαιρία να τη βάλουμε να σταθεί στα πόδια της και την βοηθήσουμε να ανακτήσει την αίγλη που είχε κάποτε», πρόσθεσε.

Η Aurelius στοιχηματίζει ότι μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις μιας επιχείρησης που δυσκολεύθηκε υπό την ιδιοκτησία της Natura, ενώ είχε να αντιμετωπίσει ανταγωνιστές που πάτησαν στα δικά της βήματα, προτάσσοντας το μοναδικό κάποτε ηθικό μήνυμά της. Και μπορεί να υπήρξε κάποια βελτίωση για λίγο, αλλά τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας The Body Shop απογοήτευσαν για άλλη μια φορά επενδυτές και αναλυτές το 2022. Η μείωση των πωλήσεων της εταιρείας συνεχίστηκε το τρίτο τρίμηνο, εμφανίζοντας κάμψη 13% σε όρους σταθερού νομίσματος.

Σύμφωνα με τον Nagler, η Aurelius θεωρεί ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης της online παρουσίας του The Body Shop, ενός τομέα όπου ο κλάδος της ομορφιάς δεν κατάφερε να αναπτύξει πωλήσεις τόσο γρήγορα όσο άλλοι κλάδοι, αλλά εξακολουθεί να στηρίζεται κατά κύριο λόγο στα φυσικά καταστήματα.

Παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, ο ίδιος λέει πως ο κλάδος των προϊόντων ομορφιάς είναι απίστευτα ελκυστικός και αναπτύσσεται δυνατά. Ο δε CEO της Natura, ο πρώην τραπεζίτης Fabio Barbosa, δήλωσε για τη συμφωνία ικανοποιημένος που τα The Body Shop βρήκαν ένα κανούργιο και ισχυρό «σπίτι» για να γράψουν το επόμενο κεφάλαιο στην αξιοσημείωτη ιστορία τους.